Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Bilanțul misiunilor de weekend

ro

20 Nov, 2023 15:33 561 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor de weekend
În decursul acestui sfârșit de săptămână, pompierii militari harghiteni au gestionat cu promptitudine 27 de situații de urgență.
Din totalul intervențiilor, 23 de solicitări au fost pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 3 copii și 20 de persoane adulte. O atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, astfel că, în perioada analizată, echipajele de paramedici SMURD au acționat în 2 cazuri pentru acordarea primului ajutor și transportul victimelor la unitățile spitalicești.
De asemenea, eforturile echipajelor operative au fost concentrate și pe acțiunile destinate protecției comunităților locale, colegii noștri acționând pentru gestionarea a 3 situații pentru asanarea muniției rămasă neexplodată, deblocarea unei uși de apartament, în municipiul Miercurea Ciuc și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, fără victime, în satul Orășeni, comuna Mărtiniș.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari și civili din cadrul Punctului de Lucru Bălan și SVSU Sândominic au acționat, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu, izbucnit, cel mai probabil, în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere pentru a-l genera, la un apartament situat la etajul IV al unui bloc de locuințe, din orașul Bălan, strada Florilor. La sosirea forțelor de intervenție, după deblocarea ușii, în interiorul locuinței inundate cu fum, a fost găsit un bărbat, în vârstă de 27 ani, în stare de inconștiență, care a fost predat echipajului SAJ. Ulterior, din nefericire, în ciuda eforturilor echipajului medical, acesta a decedat.
Pompierii au acționat prompt pentru localizarea și lichidarea incendiului, acesta fiind stins în aproximativ o jumătate de oră. Flăcările au afectat mobilierul din dormitorul locuinței, suprafața afectată de incendiu fiind de circa 10 mp.
Sâmbătă, 18 noiembrie a.c., echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a fost mobilizat în satul Valea Gârbea, comuna Lunca de Sus, pentru asanarea unui element de muniţie, găsit de proprietar, în podul casei, în timp ce efectua lucrări de renovare a locuinței.  
Ajunși la locul indicat de apelantul numărului unic 112, specialiștii pirotehnicieni au acționat pentru identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea, în condiţii de siguranţă, a unei grenade defensive, provenită, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial.
În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, recomandăm cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie:
  • să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:
  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.
Totodată, în acest weekend, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urs), în localitatea Praid.
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.
Respectați recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!
 
 
 
                                                                                    COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE          
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii