Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Șapte incendii produse în Bihor, într-o singură zi

ro

20 Mar, 2023 13:14 836 Marime text
Nr. 87 Oradea, 20.03.2023
 
BULETIN INFORMATIV


Șapte incendii produse în Bihor, într-o singură zi
 
Duminică, 19 martie a.c., pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a șapte incendii produse în localitățile Seghiște, Dobrești, Burda, Uileacu de Criș, Miersig, Oradea și Tinăud, din care un incendiu a fost provocat de un scurtcircuit, trei au fost generate de coșurile de fum ale locuințelor și trei de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
 
            În noaptea de sâmbătă spre duminică, pompierii Stației Ștei au localizat și lichidat un incendiu izbucnit în podul unei case din localitatea Seghiște, comuna Lunca, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la încăperile locuinței.
În urma producerii evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, a ars funinginea din interiorul coșului de fum și s-a degradat o suprafață de circa doi metri pătrați din tavanul unei camere.
 
            În dimineața zilei de duminică, între orele 04.12- 05.35, echipajele de pompieri ale Secției Beiuș au acționat pentru stingerea unui incendiu produs în împrejurări similare, la o locuință din localitatea Dobrești.
            Flăcările au afectat aproximativ 50 de metri pătrați din acoperișul casei, tavanul unei camere și bunurile din încăperea respectivă.
            Între orele 06.25 – 08.15, pompierii aceleiași subunități au localizat și lichidat un incendiu ce se manifesta violent la podul și acoperișul unei șuri și parțial, la acoperișul unei anexe din cadrul unei gospodării situate în Burda, comuna Budureasa.
            În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit determinat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător, au ars acoperișul șurii, aproximativ 50 de metri pătrați tavan din lemn și circa 10 metri pătrați din acoperișul anexei. Forțele de intervenție au împiedicat propagarea flăcărilor la întregul acoperiș al anexei și în interiorul acesteia și au evacuat din șura afectată de incendiu, două butelii, prevenind producerea unei deflagrații.
 
În cursul serii de duminică, echipajele Detașamentului 1 Oradea au intervenit pe strada Cuza Vodă din municipiu, unde au stins un incendiu izbucnit la podul unei case, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum deteriorat. În urma incendiului, stins în aproximativ 15 minute, au ars o scândură și o grindă.
 
  •  
                                    Incendii provocate de arderea vegetației uscate
 
 
            Tot duminică, pompierii Gărzii Tinca au intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la vegetația uscată de pe un teren din Miersig, comuna Husasău de Tinca, iar  echipajele Stației de Pompieri Aleșd au stins două incendii produse la un teren situat în Uileacu de Criș, comuna Tileagd și la o pădure de pin din localitatea Tinăud, unde flăcările au afectat circa un hectar de litieră.
           
Atenție la arderea vegetației uscate!
 
Anual, în perioada martie-aprilie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor se confruntă cu un număr mare de incendii provocate, în cea mai mare proporție, de acțiunile de ardere a vegetației uscate, desfășurate de cetățeni în scopul igienizării terenurilor și pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară, evenimente care s-au soldat în unele cazuri, cu pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar decedate.
Pentru preîntâmpinarea acestor tipuri de evenimente, vă reamintim că utilizarea focului deschis fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor ori în condiții de vânt sau pe timp de noapte este interzisă.
   De asemenea, subliniem faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri:
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții  și  să  nu  afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii