Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Comunicat de presă - Nu aprindeți vegetația uscată

ro

30 Mar, 2022 15:31 529 Marime text
Nr. 63  Oradea, 30.03.2022
COMUNICAT DE PRESĂ
COD GALBEN DE VÂNT PUTERNIC ÎN BIHOR!
 
Nu aprindeți vegetația uscată: 21 de incendii produse marți, în Bihor,
 din cauza flăcărilor scăpate de sub control de către cetățeni!
 
Nu aprindeți vegetația uscată întrucât vântul favorizează dezvoltarea arderii, iar focul va scăpa de sub control, periclitându-vă viața și bunurile!
 
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică COD GALBEN, valabilă pentru județul Bihor, în data de 30 martie a.c., între orele 14.00 -17.00, fenomenele avertizate vizând “intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 55-65 km/h”.
În contextul atenționării emise de ANM, Inspectoratul pentru Situații de Urgență  “Crișana” al județului Bihor reamintește cetățenilor obligativitatea respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, în special la utilizarea focului deschis.
Atragem atenția bihorenilor asupra pericolului deosebit generat de aprinderea vegetației uscate și a miriștilor în condiții de umiditate redusă și vânt puternic, împrejurări ce favorizează dezvoltarea rapidă și violentă a arderii, flăcările scăpând astfel de sub control și punând în pericol viețile și gospodăriile oamenilor.
          În cursul zilei de marți, 29 martie a.c., pompierii bihoreni au acționat pentru stingerea a 23 de incendii, din care 21 generate de aprinderea de către cetățeni, a vegetației uscate și miriștilor. Incendiile menționate s-au manifestat pe o suprafață totală de circa 84 hectare, iar șapte dintre acestea, produse în localitățile Hotar (comuna Țețchea), Subpiatră (comuna Țețchea), Vadu Crișului (circa șase hectare litieră), Chișcău (comuna Pietroasa), Mierlău (comuna Hidișelul de Sus) și Fâșca (comuna Vârciorog)  au afectat fondul forestier pe o suprafață de circa 47 de hectare (aproximativ 46.6 hectare litieră și 0.4 hectare coronament).
Pompierii militari au reușit să împiedice mistuirea mai multor păduri și să salveze gospodării amenințate de flăcările scăpate de sub control de cetățenii care au efectuat igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate.
         
  •  
 
De asemenea, în scopul prevenirii situațiilor de urgență pompierii militari bihoreni recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării vântului puternic, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi sulse de vânt.                 
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.
 
 
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii