Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!

ro

08 Feb, 2024 15:47 443 Marime text
Nr. 39 din 8 februarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 7 februarie 2024
 
 
Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!
 
În ziua de 7 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Liceului cu Program Sportiv ”Iolanda Balaș Soter” Buzău și Școala Gimnazială ”Nicu Constantinescu” Buzău.
Polițiștii au discutat despre prevenirea infracțiunilor comise cu violență,  aducându-le la cunoștință tinerilor legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor.
De asemenea, polițiștii au prezentat efectele negative pe care bullyingul le are asupra victimei, dar și întregii societăți, explicându-le că ignoranța te face vinovat.
În cadrul activității au avut loc dezbateri pe marginea comportamentului violent – ca element comun al infracțiunilor, abordat din punct de vedere al cauzelor și consecințelor produse de adoptarea acestuia, noțiuni privind managementul furiei, distincția între furie-agresivitate-violență, conștientizarea cauzelor și a mecanismului de adoptare a comportamentului agresiv și prevenirea adoptării acestuia prin diverse metode - strategii de management al furiei, cu scopul creșterii responsabilității față de propria siguranță și a celor din jur.
          Totodată, beneficiarii au fost informați cu privire la noile reglementări existente în curpinsul Legii 213/2023 și au primit recomandări preventive despre conduita regulamentară atunci când se află la volan pentru a nu determina situații negative în trafic.
  •  
Verificări privind paza obiectivelor
 
În ziua de 7 februarie a.c., în intervalul orar 14.00 – 16.00, poliţiştii specializaţi în sisteme de pază de la Poliţia municipiului Râmnicu Sărat au efectuat controale la societăți comerciale, unități de învățământ și alte obiective, pentru verificarea modului în care agenţii de pază se conformează obligaţiilor ce le revin în baza fişei postului.
Poliţiştii au efectuat controale la 21 de obiective şi au legitimat 45 de persoane. Unul dintre agenţii verificaţi a fost depistat de poliţişti în timp ce efectua serviciul de pază fiind sub influența băuturilor alcoolice. Poliţiştii au mai constatat nereguli în ceea ce priveşte portul uniformei şi al dotării, iar în unele situaţii paznicii nu au fost găsiţi în post.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi 4 pentru alte abateri.
Toţi agenţii de pază verificaţi au fost instruiţi cu privire la modul de sesizare şi acţiune în cazul producerii unor evenimente negative.
Activitățile pe această linie vor continua, sens în care polițiștii le reamintesc persoanelor angajate ca agenți de pază o parte din atribuțiile pe care le au în timpul desfășurării serviciului:
-să nu se prezinte la serviciu sub influența băuturilor alcoolice și nici să nu consume astfel de băuturi în timpul serviciului;
-să nu absenteze fără motive temeinice și fără să anunțe în prealabil conducerea unității despre aceasta;
-să respecte consemnul general și particular al postului.
 
  •  
Reținuți de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu și distrugere
 
În data de 7 februarie a.c. polițiștii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției municipiului Buzău au reținut doi bărbați de 26 și 34 de ani, ambii din Buzău, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu și distrugere.
Din cercetările efectuate de către polițiști s-a stabilit că, în aceeaşi zi, în jurul orei 18.30, bărbaţii ar fi avut un conflict spontan cu proprietara imobilului, o femeie de 43 de ani, din Buzău.  Folosindu-se de obiecte contondente, aceştia ar fi distrus gardul și un geam al locuinței femeii.
Față de cei doi bărbați a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca aceștia să fie prezentați astăzi unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
  •  
 
Transport de material lemnos sancționat de polițiști
 
În ziua de 7 februarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Bisoca au desfășurat o activitate de prevenire a delictelor silvice.
În cadrul activităților polițiștii au depistat un tânăr de 26 de ani, din Vrancea, în timp ce transporta material lemnos cu autoutilitara pe un drum forestier.
Din verificări s-a stabilit că bărbatul nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice
De asemenea, polițiștii au luat și măsura confiscării lemnului din specia fag, care a fost predat reprezentanților silvici.   
 
  •  
Sancţiune pentru transport de animale fără documente legale
 
În ziua de 7 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni au oprit pentru control două autoutilitare folosite pentru transportul animalelor.
Şoferii de 55 şi 32 de ani, ambii din Săgeata, transportau bovine.
În urma verificărilor specifice, poliţiştii au constatat că bărbaţii nu pot face face dovada provenienței animalelor transportate, întrucât nu deţineau documente.
Poliţiştii au informat reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Buzău.
Pentru neregulile constatate, conducătorii auto au fost sancționați contravențional potrivit HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu amenzi în valoare de 12.000 de lei.
  •  
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere în care ar putea fi implicați pietonii/ 55 de pietoni şi biciclişti consiliaţi cu privire la importanţa respectării normelor rutiere.
 
În data de 7 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 164 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 24 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicaţi pietonii și bicicliștii și pentru conştientizarea riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație. 55 de  participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea legislației rutiere.
De asemenea, polițiștii au acționat și pentru constatarea și sancționarea abaterilor săvârşite de şoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea drumului. 8 șoferi au rămas fără permise de conducere care urmare a abaterilor constatate.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, poliţiştii au efectuat peste 120 de testări cu aparatele etilotest/drugtest.
În cazul unui tânăr de 25 de ani, din Pogoanele, ce a fost depistat de poliţiştii rutieri în timp ce conducea pe DJ203 I, în afara localității de domiciliu, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român Buzău, au acționat pentru combaterea abaterilor comise la regimul transportului rutier public de persoane, a celui în regim taxi/transport alternativ și pentru verificarea stării tehnice a mașinilor utilizate în astfel de scopuri.
Printre cei sancționați este și un șofer de 56 de ani, din Mărăcineni, care efectua o cursă de transport persoane în regim taxi. Pe lângă sancțiunea contravențională aplicată pentru faptul că nu a acordat prioritate de trecere ce traversau în zona marcajului pietonal, acesta a fost sancționat și pentru că s-a urcat la volan după ce a consumat alcool. Aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 37 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 4 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respetiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză 173 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unei tinere de 24 de ani, din Râmnicu Sărat, pe DN2 E85, în afara localității Racovițeni.
Alte două permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire.
14 sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă, 7 sancțiuni au fost aplicate conducătorilor auto care s-au urcat la volanul unor maşini ce prezentau defecțiuni tehnice şi 23 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 52.000 de lei.
 
Atragem atenția că, deşi suntem încă în sezonul rece, temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă, readuc în traficul rutier trotinetele electrice.
Să nu uităm că acest mijloc de deplasare este reglementat prin lege, după cum urmează:
- viteza vehiculului utilizat să nu depășească 25 km/h. - trotineta să fie echipată cu iluminare și inserții reflectorizante, pentru utilizarea pe timp de noapte.
 - este interzisă celor cu vârstă mai mică de 14 ani, iar cei cu vârste între 14 și 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască de protecție.
- nu mai pot fi conduse pe trotuar, cu excepția celor care sunt prevăzute cu pistă specială.
- doar pe drumurile unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 km/h.

- se interzice transportul pasagerilor pe trotinetele electrice!
- oprirea și staționarea trotinetelor electrice se va face pe partea carosabilă, acestea trebuind așezate lângă sau în paralel cu marginea părții carosabile, și nu pe trotuar.
 
NUMAI RESPECTÂND REGULILE DE CIRCULAŢIE, PUTEM AVEA UN TRAFIC RUTIER ÎN SIGURANŢĂ!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii