Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Activităţi preventive pentru siguranţa buzoienilor în preajma sărbătorilor de iarnă.

ro

18 Dec, 2023 14:52 447 Marime text
Nr. 403 din 18 decembrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 15-17 decembrie 2023
 
 
Activităţi preventive pentru siguranţa  buzoienilor în preajma sărbătorilor de iarnă.
 
La acest sfârşit de săptămână, poliţiştii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități preventive de informare a cetăţenilor pentru reducerea riscului de victimizare în perioada Sărbătorilor de Iarnă.
Poliţiştii au urmărit conştientizarea necesităţii adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuinţa şi bunurile proprii. Au adus în atenţia cetăţenilor modurile de operare cel mai des folosite de infractori şi principalele măsuri de protejare a locuinţei şi a bunurilor personale în preajma sărbatorilor de iarnă,  precum şi necesitatea adoptării unui comportament responsabil privind totalitatea operațiunilor privind articolele pirotehnice, cu prezentarea consecinţelor neluării unor măsuri preventive, dar și a prevederilor legale în domeniu.
Activităţile s-au desfăşurat atât în municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în  comunele Verneşti şi Tisău.
 
  •  
Articole pirotehnice confiscate de polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi Şi Substanţe Periculoase.
 
În data de 15 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi Şi Substanţe Periculoase, în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC 2023”, au desfășurat activități pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
În acest context, în urma verificărilor efectuate la domiciliul unui bărbat de 33 de ani, din Merei, au fost descoperite 25 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F3, articole nedestinate deținerii sau utilizării de către persoane neautorizate.
Poliţiştii au ridicat în vederea indisponibilizării articolele pirotehnice de tip baterie de artificii, în valoare de 3000 de lei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar cercetările sunt continuate.
Totodată, polițiștii au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Buzău, în urma cărora au confiscat 16 articole pirotehnice din categoriile F1 și P1, ce nu prezentau instrucțiuni de folosire în limba română.
Reprezentantul societății a fost sancționat contravențional conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
  •  
Bănuită de furt calificat, identificată de poliţişti 
 
          În ziua de 17 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, au fost sesizați de către fiica unei paciente internate la o unitate medicală, despre faptul că  mamei sale i-ar fi fost sustras telefonul mobil.
Din cercetări a reieşit că în noaptea de 16/17 decembrie a.c., bănuita, o femeie de 43 de ani, din Vâlcele, de asemenea pacientă, ar fi sustras telefonul mobil din sertarul noptierei de lângă patul persoanei vătămate, o femeie de 78 de ani, din Buzău.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și restituit persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de către polițiști pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
  •  
Arestați pentru cumul de infracţiuni.
 
În ziua de 16 decembrie a.c., polițiștii de investigații criminale, alături de polițiști de ordine publică, de proximitate și sprijiniți de luptători din cadrul  Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat o percheziție domiciliară la imobile utilizate de către doi bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, furt calificat în scop de folosință, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.
Din cercetările efectuate de către polițiști s-a stabilit că în perioada 3 – 13 decembrie a.c., cei doi bărbați în vârstă de 28 și 54 de ani, din Buzău, ar fi sustras suine de la un imobil din Gherăseni, dar şi un autoturism aparținând unei societăți comerciale din Buzău. De asemenea, ar fi alimentat cu carburant mașina sustrasă la un agent economic fără a achita contravaloarea şi ar fi fost implicat într-un accident rutier soldat doar cu pagube materiale. Ulterior ar fi abandonat maşina în Gălbinaşi.
Prejudiciul a fost aproximat de persoanele vătămate la peste 25.000 de lei.
În urma percheziției a fost indisponibilizat un autoturism despre care există indicii că ar fi fost sustras, mai multe telefoane mobile, medii de stocare, 12.000 de lei, 55 de euro, 3900 de bolivari și alte bunuri a căror provenienţă nu a putut fi justificată.
Față de cei doi a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, iar în ziua de 17 decembrie a.c., instanța a emis pe numele persoanelor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.
  •  
 
Reținut de polițiști pentru conducerea unui autoturism fără a deține permis de conducere.
 
În ziua de 15 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Cislău în timp ce exercitau atribuțiile de serviciu în localitatea Calvini, au efectuat semnalul regulamentar de oprire unui autoturism, însă conducătorul auto nu s-a conformat, continuând deplasarea.
Polițiștii au pornit în urmărirea acestuia, având în funcțiune semnalele acustice și luminoase, ulterior acesta a abandonat mașina și a fugit. Urmare activităților de căutare desfășurate de polițiști a fost depistat conducătorul auto, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Calvini.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere.
În baza probatoriului administrat, față de bărbatul de 30 de ani a fost luată măsura reținerii, pentru de 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere.
Ulterior, procurorul a dispus continuarea cercetărilor faţă de acesta, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, sub măsura controlului judiciar.
  •  
Nereguli silvice
 
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Beceni, Pârscov și Grebănu au acţionat  pe zona de competenţă, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, precum și transportul şi comercializarea materialelor lemnoase.
Astfel, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Beceni au depistat un bărbat în vârstă de 54 de ani, din Lopătari în timp ce încărca o autoutilitară cu material lemnos, de esenţă fag. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că  bărbatul nu deținea documente specifice de proveniență.
Totodată, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Pârscov au depistat un bărbat de 37 ani, din Pârscov care transporta cu un atelaj hipo material lemnos, din specia salcâm. În urma verificărilor specifice, poliţiştii au constatat că acesta nu deţinea documente legale pentru materialul lemnos transportat.
Şi poliţiştii Secţiei de poliţie Grebănu rurală au depistat în trafic un bărbat de 33 ani, din Grebănu care a transporta cu un atelaj hipo, pe DC 114, în Homești, lemn de esenţă salcâm, fără a deţine documente legale de proveniență pentru acesta.
Cu toții au fost sancţionați contravenţional la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar cei peste 6 metri cubi de material lemnos au fost predaţi reprezentanţilor silvici.
 
 
  •  
Accidente de circulaţie
 
*În data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 11.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în Poșta Câlnău.
Din primele cercetări a reieșit că este vorba de o coliziune între un autoturism, o autoutilitară și un autobuz, ce se deplasau pe direcția Buzău către Vrancea, la volanul cărora se aflau trei conducători auto buzoieni, în vârstă de 75, 42 și 37 de ani.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului de 75 de ani, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
**În data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 11.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN1B, între Merei și Ulmeni.
Din primele cercetări de la fața locului a reieșit că autoturismul condus pe direcția Prahova către Buzău, de către un șofer buzoian, în vârstă de 18 ani, a pierdut controlul asupra direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Accidentul s-a soldat cu rănirea celor 5 ocupanți ai mașinii, șoferul și 4 pasageri, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
***În data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2C, în Smeeni.
Din primele cercetări de la fața locului a reieșit că autoutilitara condusă pe direcția Pogoanele către Buzău, de către un șofer de 27 de ani, din Smeeni, a surprins și accidentat un pieton în vârstă de 53 de ani, din aceeași localitate, care s-ar fi angajat în traversarea drumului.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului, care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
****În data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație în municipiul Buzău.
Din primele cercetări de la fața locului a reieșit că autoutilitara condusă pe direcția Pogoanele către Buzău, de către un șofer de 27 de ani, din Smeeni, a surprins și accidentat un pieton în vârstă de 53 de ani, din aceeași localitate, care s-ar fi angajat în traversarea drumului.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului, care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
*****În data de 17 decembrie a.c., în jurul orei 14.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație în  în municipiul Buzău, la intersecția străzilor Alexandru Marghiloman cu Părâng.
Din primele cercetări de la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme, unul care circula pe strada Alexandru Marghiloman, dinspre strada Obor către Șoseaua Brăilei, la volanul căruia se afla un conducător auto buzoian, de 56 de ani și mașina condusă pe strada Părâng către strada Gârlasi, de către un șofer în vârstă de 51 de ani, de asemenea din Buzău.
În urma impactului, autovehiculul buzoianului de 56 de ani a fost proiectat în gardul unui imobil. Accidentul s-a soldat cu rănirea acestuia, bărbatul fiind preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
 
În ultimele 72 de ore, 13 şoferi s-au ales cu dosare penale ca urmare a abaterilor grave la regimul circulaţiei
 
În ultimele 72 de ore, poliţiştii care au acţionat pentru supravegherea şi controlul traficului rutier au întocmit 13 dosare penale.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au efectuat peste 400 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în 7 situaţii fiind indicat consumul de alcool.
În cele 7 situaţii s-au întocmit dosare penale, fiind vorba de concentraţii alcoolice cuprinse între 0,41 mg/l şi 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Recordul este deținut de un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Calvini. Acesta a fost oprit în trafic de către polițiști pe o stradă din localitate.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, polițiștii au procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest care a indicat valoarea de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de mostre biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
La sfârșitul săptămânii, echipajele de poliţie au întocmit alte 5 dosare pentru conducere fără permis, conducere având exercitarea dreptului de a conduce suspendată şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
 
  •  
 
Nereguli în trafic
 
În perioada 15-17 decembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 261 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 26 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o activitate de prevenire în rândul participanților la traficul rutier pe DN2E85. În urma acțiunii au fost adresate recomandări rutiere privind conduita acestora pe perioada deplasării pe drumurile publice, și mai ales în perioada sărbătorilor de iarna cand se vor înregistra valori ridicate de trafic.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 136 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 19 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză154 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui şofer de 30 de ani, din Buzău, ce rula pe DN2E85, în localitatea Potârnicheşti.
Alte 7 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și pentru neacordarea de trecere a pietonilor sau autovehiculelor care aveau acest drept.
De asemenea, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicați pietonii şi bicicliștii, context în care 12 participanți la trafic din categoriile amintite au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
41 de sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă, dar şi 47 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 102.000 de lei.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii