Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Activităţi preventive adaptate şi dedicate atât preşcolarilor, cât şi adolescenţilor

ro

20 Nov, 2023 14:25 516 Marime text
Nr. 371 din 20 noiembrie 2023
 
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 17-19 noiembrie 2023
 
 
Activităţi preventive adaptate şi dedicate atât preşcolarilor, cât şi adolescenţilor
 
La sfârşitul săptămânii trecute, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară şi Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfășurat activităţi preventive la Complexul de Servicii Comunitare nr. 3 Buzău şi la Grădinița cu Program Prelungit „Cei 7 Pitici”,  din municipiul Buzău.
La prima dintre unităţile vizitate de către poliţişti, discuţiile s-au centrat pe semnalarea situaţiilor de pericol din sfera traficului de persoane, infracțiunilor la viața sexuală, precum și asociate navigării pe internet.
Celor 16 tineri participanţi la discuţii, le-au fost prezentate în detaliu formele asociate traficului de persoane (exploatarea sexuală, traficul de organe, exploatarea prin muncă, introducerea în rețelele de cerșetorie și/sau în rețelele infracționale, racolarea minorilor prin intermediul rețelelor de socializare ca urmare a utilizării necorespunzătoare a internetului), fiindu-le expuse situaţiile de risc prin care pot ajunge victime și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.
Pe parcursul activității au fost folosite clipuri video cu experimente sociale efectuate pe tema abordării minorilor pe internet prin intermediul unor conturi false create pentru disimularea identității reale, pe marginea cărora au fost lansate dezbateri.
La finalizarea acestei activități adolescenții au fost îndrumaţi să adopte un comportament care să îi conducă într-o zonă de siguranţă personală, astfel încât să evite dobândirea statutului de victimă.
La Grădinița cu Program Prelungit „Cei 7 Pitici”, specialiştii de la Prevenire şi Siguranţă Şcolară au fost însoţiţi de poliţişti rutieri şi de ordine publică, dar şi de partenerii instituţionali Asociaţia Prietenii UPU-SMURD Buzău.
În baza Proiectului Educațional „Siguranța Școlară a celor mici”, polițiştii le-au explicat preșcolarilor semnificația indicatoarelor rutiere și regulile de circulație care trebuie respectate în special de către pietoni, urmărindu-se îmbogățirea cunoștințelor acestora cu privire la semnificația și utilitatea semnalizării rutiere.
Cei peste 30 de preșcolari au admirat şi autospecialele oamenilor legii şi, cu acordul şi sub supravegherea acestora, au încercat câteva dintre dotările specifice.
  •  
 
Bănuit de tâlhărie calificată  arestat pentru 30 de zile
 
În ziua de 17 noiembrie a.c., poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat, fiind în continuarea cercetărilor, au depistat un tânăr de 22 de ani, din Râmnicu Sărat, bănuit de complicitate la tâlhărie calificată.
Fapta a fost sesizată în ziua de 13 noiembrie a.c., de către un râmnicean de 62 de ani.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în timp ce păgubitul se deplasa pe o stradă din localitatea de domiciliu, persoanele l-ar fi deposedat de bunurile pe care le avea asupra lui prin folosirea de acte de violență, profitând de starea sa de vulnerabilitate cauzată de starea de sănătate precară.
Bărbatului i-ar fi fost sustras telefonul mobil, banii, cardurile bancare şi documentele pe care le avea asupra sa, în valoare totală de 1000 de lei.
În ziua de 17 noiembrie a.c., tânărul a fost prezentat Judecătoriei Râmnicu Sărat cu propunerea de arestare preventivă, care a admis solicitarea şi a dispus arestarea acestuia pentru o perioadă de 30 zile.
Cu o zi înainte, în data de 16 noiembrie a.c., în urma materialului probator administrat de poliţişti în aceeaşi cauză, judecătorul de drepturi şi libertăţi dispusese arestarea preventivă pentru 30 de zile a altor doi tineri râmniceni, de 18 şi 23 de ani.
 
  •  
 
Nereguli silvice sancţionate de poliţişti
 
În data de 18 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Secției de poliție rurală Cislău au desfăşurat pe zona de competenţă mai multe activităţi de control în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale ce pot afecta fondul forestier.
În cadrul verificărilor, poliţiştii au depistat în trafic, pe DJ 102 L, în localitatea Chiojdu, o autoutilitară încărcată cu material lemnos.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul, un bărbat de 38 de ani, din Nehoiu, nu deținea documente de proveniență pentru materialul lemnos transportat, din speciile fag și mesteacăn.
Materialul lemnos, peste doi metri cubi, a fost confiscat şi predat reprezentanţilor silvici.
Bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
  •  
 
Accidente de circulaţie
 
*În data de 17 noiembrie a.c., în jurul orei 12.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ203K, în Săpoca.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că, în timp ce conducea un autoturism dinspre Săpoca spre Buzău, un șofer de 62 de ani, din Mărăcineni, a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus pe aceeași direcție de mers, de către un șofer de 24 de ani, cetățean străin.
Accidentul s-a soldat cu rănirea  unui pasager din mașina șoferului de 62 de ani, o femeie de 52 de ani, aceasta a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**În data de 17 noiembrie a.c., în jurul orei 18.20, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație, pe DN22, la ieșirea din localitatea Boldu către localitatea Balta Albă.
Din primele cercetări la fața locului, în timp ce conducea autoturismul pe direcția Râmnicu Sărat către Brăila, un șofer de 21 de ani, din Brăila, a surprins și accidentat un pieton de 46 de ani, care s-ar fi deplasat pe partea carosabilă.
Bărbatul a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
***În data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 21.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație, pe Bulevardul Mareșal Averescu, în municipiul Buzău.
Din primele date de la fața locului a reieșit că, în timp ce conducea un autoturism dinspre Bulevardul 1 Decembrie 1918 către Bulevardul Nicolae Bălcescu, un șofer de 32 de ani, din Buzău, ar fi pierdut controlul asupra direcției și a intrat în coliziune cu un stâlp marginal.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pasagerului, un buzoian de 27 de ani, care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
  •  
 
Şofer cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals
 
În noaptea de 16/17 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pogoanele au oprit pentru control în trafic, pe DJ214A, un şofer de 34 de ani, din Luciu.
În urma verificărilor specifice, poliţiştii au constatat că asigurarea obligatorie este în afara termenului de valabilitate, iar poliţa, dar şi certificatul de înmatriculare prezentau elemente ce nu ar corespunde cu documentele tip prevăzute de legislaţia în vigoare, existând indicii că ar fi contrafăcute.
În cauză, s-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, cercetările fiind continuate sub coordonarea parchetului.
 
  •  
 
Peste 300 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţişti şi 70 de permise de conducere reţinute în weekend.
 
La sfârşit de săptămână, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 349 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 72 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Polițiștii rutieri au acţionat duminică, în intervalul orar 12.00-17.00, în sistem cascadă, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării regurilor de circulație.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii rutieri au depistat 188 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie. Dintre aceştia, 51 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză191 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui tânăr de 21 de ani, din Buzău ce rula pe DN2E85, în afara localităţii Racovițeni.
Alte 21 de permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolulu,  pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale, pentru circulația pe sens opus, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, dar și pentru nerespectarea indicaților polițistului rutier.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (38), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (22), dar şi 78 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 163.000 de lei.
Polițiștii au mai întocmit alte 4 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere și pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
 
ATENȚIE ÎN TRAFIC!
 
  • Reduceţi viteza la trecerile pentru pietoni, în zonele aglomerate, în aproprierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii şi în zona unităţilor şcolare!
  • Respectaţi-vă partenerii de trafic!
  • Nu conduceţi când sunteţi obosit!
  • Nu folosiţi telefoanele mobile în timp ce conduceți!
  • Înainte de a porni motorul, aşezaţi copiii pe bancheta din spate şi fixaţi-le centurile de siguranţă!
  • Dacă aţi consumat băuturi alcoolice, NU CONDUCEŢI! 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii