Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Brăila ,,Plecatul de acasă nu este o soluție!,,

ro

12 Jul, 2023 14:07 663 Marime text
Nr. 184.297 din 12.07.2023
 
PLECATUL DE ACASĂ NU ESTE O SOLUȚIE!
-Simți că nu te mai înțelege nimeni? Când pleci de acasă, ți se închide o ușă, dar nu ți se deschid altele!-
         
 ,,Plecatul de acasă nu este o soluție!,, – este numele campaniei naționale de prevenire a disparițiilor voluntare și totodată un mesaj pentru copiii care se gândesc poate să plece de acasă. Campania derulată de Poliția Română în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Mercury 360 și Asociația Telefonul Copilului vine ca răspuns la creșterea numărului de astfel de cazuri de plecări voluntare.
În data de 11 iulie a.c., polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității alături de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila au desfășurat, în sistem integrat, la sediul DGASPC Brăila, activități destinate copiilor protejați în apartamente de tip familial. Astfel, cu sprijinul conducerii DGASPC, la sediul instituției, s-au desfășurat o serie de activități menite să sensibilizeze și să conștientizeze copiii și adolescenții prezenți cu privire la fenomenul disparițiilor voluntare  dar  și asupra efectele negative ale acestei forme de  dispariții.
Disparițiile voluntare pornesc de multe ori de la probleme care pot fi cu adevărat soluționate și pentru care fuga de acasă nu face decât să agraveze lucrurile. Campania ,,Plecatul de acasă nu e o soluție,, care a fost lansată oficial la nivelul județului Brăila, își propune să crească gradul de conștientizare a fenomenului și să informeze pe copii în privința pericolelor  la care se expun cei care pleacă voluntar de acasă.
Numărul disparițiilor de copii nu reprezintă numărul acestora, deoarece fiecare sesizare, pentru același copil, este înregistrată ca o nouă dispariție.
Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în evidență 394 de minori dispăruți, față de care Poliția Română desfășoară activități specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariție, unii dintre aceștia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.
Printre cauzele care duc la înregistrarea disparițiilor de minori putem menționa: nesupravegherea de către părinți, aparținătorii legali ori factorii responsabili din unitățile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinții sau supraveghetorii legali fiind plecați la muncă în strainătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinții.
De asemenea, printre cauzele întâlnite se numără și starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei și plasarea ei la periferia preocupărilor față de copil, abandonul  școlar sau acumularea de absențe, rezultate negative la școală, creșterea influenței  anturajului negativ, precum și spiritul de aventură.
Este important ca toți copiii să știe faptul că sunt protejați de legislația din România, conform căreia interesul superior al copilului va avea prioritate în toate demersurile sau deciziile care privesc copiii.
Pentru orice problemă sau dilemă, copiii pot suna la Telefonul Copilului, la 116111, linia  europeană de asistență pentru copii, disponibilă gratuit din rețelele Orange, Telekom și Vodafone (L-V / 10:00 – 20:00), acolo unde specialiști ai organizației îi pot consilia/ îndruma.
De asemenea, copiii pot și scrie oricând la 116111@telefonulcopilului.ro sau la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro, în platforma www.116111.ro sau pot ține un jurnal digital al emoțiilor în aplicația mobilă HappyGraff,  disponibilă pe dispozitive Android. Totodată, ei pot beneficia gratuit de consiliere, direct de pe telefonul mobil, prin intermediul aplicațţiei HappyGraff www.116111.ro/descarca-aplicati
 Activitățile polițiștilor Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, se înscriu în seria demersurilor din cadrul Programului judeţean de prevenire a victimizării minorilor, cu accent pe  prevenirea disparițiilor/ plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale și a victimizării minorilor prin activități de crimă organizată (trafic și consum de droguri și trafic de persoane) pentru anul 2023.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii