Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Buletin de presă - 23.05.2022

ro

23 May, 2022 16:01 899 Marime text
Nr.1060805 din 23 mai 2022
                        
 
                                                                       
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Reținut de polițiști după ce a condus băut, fără permis, ar fi provocat accident și ar fi părăsit locul faptei
 
 
            La data de 22 mai a.c, în jurul orei 04:00, în comuna Sascut, pe DJ 119A, s-a produs un accident rutier în care, un tânăr de 18 ani din localitate a condus un autoturism pe raza localității și a surprins şi accidentat un tânăr de 24 ani care se deplasa în calitate de pieton pe marginea părţii carosabile, în aceeaşi direcţie de mers cu autoturismul.
          Ulterior, conducătorul autoturismului a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, deplasându-se cu autoturismul în cauză la domiciliu.
           În urma impactului a rezultat rănirea pietonului care a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
          Tânărul de 18 ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
          În urma verificărilor în bazele de date ale Poliţiei Române a rezultat faptul că, acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
          În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și fără permis de conducere.
            Faţă de tânărul în cauză, polițiștii din cadrul Biroul Rutier Bacău au luat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore și a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Bacău.



Bănuiți de tâlhărie calificată, reținuți de polițiștii oneșteni
 
La data de 21 mai a.c., Poliția mun. Onești, a fost sesizată despre faptul că, în zona gării din localitate se afla un bărbat, căzut pe stradă.
          Polițiștii au început imediat cercetările în acest caz, stabilind identitatea persoanei, respectiv, un bărbat de 63 de ani, din comuna Căiuți. Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
          Activitățile investigative au condus la faptul că, bărbatul se deplasa pe bld. Republicii din mun. Oneşti fiind sub influenta băuturilor alcoolice, când ar fi fost agresat de un localnic de 30 de ani, o tânără, de 19 ani și un minor de 12 ani, ambii din comuna Căiuți. Totodată, aceștia l-ar fi deposedat de portofelul în care avea acte de identitate şi suma de 150 de lei.
        Prejudiciul a fost recuperat de polițiști care au deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.
        Faţă de bărbatul de 30 de ani şi tânăra de 19 ani s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore fiind introduși în Arestul I.P.J. Bacău.
         La data de 22 mai a.c. cei doi au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Oneşti, care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 zile.
 
  •  
 
Câini cu urechile cupate, descoperiți de polițiști în urma unei percheziții domiciliare
 
La data de 23 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bacău, împreună cu cei ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiști de investigații criminale și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară pe raza comunei Blăgești.
          Cu această ocazie, la domiciliul unui bărbat 46 de ani au fost identificate 12 exemplare canine, 9 dintre acestea având urechile cupate.
          Polițiștii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de intervenţii chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.
 
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor atrag atenția tuturor deținătorilor de animale, cu privire la faptul că la data de 16.05.2022 a fost publicată în monitorul oficial al României Partea I, nr. 484 din 16.05.2022, Legea 138 din 13.05.2022, pentru modificarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru infracțiunile prevăzute de această lege specială, după cum urmează:
 
  • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
  • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) rănirea cu intenție a animalelor.
  • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:
a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
b) schingiuirea animalelor;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) zoofilia.
  •  
 
Un polițist băcăuan a fost selectat și a participat la evenimentul  „CU BICICLETA LA MARE 2022”
           
           Un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău a fost selectat și a participat, în perioada 21-22 mai a.c., la evenimentul „Cu bicicleta la mare 2022”, organizat de Asociaţia „Cu bicicleta departe”.
 
          Poliţia Română a răspuns afirmativ la invitaţia adresată instituţiei de către asociaţia “Cu bicicleta departe”, de a desemna participanţi la un eveniment menit să încurajeze mersul pe două roți, ca mijloc de transport alternativ pentru un stil de viaţă sănătos.
          Un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, respectiv comisar şef de poliţie Paraschiv Laurenţiu a fost selectat să participe la evenimentul „Cu bicicleta la mare 2022”, organizat de Asociaţia „Cu bicicleta departe”.
          Evenimentul a presupus parcurgerea a 300 de km, pe ruta Bucureşti-Amara-Năvodari.
          Turul cicliştilor a reunit aproximativ 250 de participanţi, printre care şi 5 poliţişti. Competiţia a avut drept scop conştientizarea populaţiei asupra prevenirii accidentelor rutiere în care sunt implicaţi biciclişti.
          “Am fost selectat la nivelul Poliției Române, alături de alți patru colegi pentru a sprijini mișcarea cicloturistică “Cu bicicleta la mare 2022”, acționând pentru asigurarea siguranței deplasării grupului de cicliști pe o distanță de aproximativ 300 km. Este a patra oară când particip la o astfel de activitate și încurajez din tot sufletul mersul pe bicicletă, cu respectarea normelor legale și în condiții de siguranță” a precizat comisar-şef de poliţie, Paraschiv Laurenţiu.
        Poliţistul băcăuan nu este la prima activitate de acest gen. Acesta a participat şi la evenimentul „Pedalăm pentru România”, organizat în an centenar, în care distanţa parcursă pe bicicletă a fost de 500 de km cu plecare din Iaşi către Alba Iulia, precum şi la edițiile “Cu bicicleta la mare” din ultimii 4 ani.
        De asemenea, în anul 2021, poliţistul a participat la Turul Colinelor, eveniment derulat în perioada 12-13 iunie.
  •  
 
A refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea de mostre biologice
 
La data de 22 mai a.c., în jurul orei 02:00, o patrulă de siguranţă publică din cadrul Secției 1 Poliţie Bacău, în timp ce executa serviciul de patrulare pe strada Calea Mărășești, din localitate, au depistat un bărbat, de 40 de ani, în timp ce conducea un autoturism şi, întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, i-a fost solicitată testarea cu aparatul etilotest, acesta refuzând. Ulterior, cel în cauză a fost condus la spital unde a refuzat prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.
        Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

  •  
Depistat băut și cu permisul de conducere anulat, la volanul unui autoturism
 
La data de 22 mai a.c., pe raza localităţii Gheorghe Doja, pe DN 2, un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani care conducea cu o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Din verificările polițiștilor a rezultat că tânărul avea permisul de conducere anulat.
         Acesta a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
         S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta alcoolului și fără a deține permis de conducere.
 
Întocmit,
Subcomisar de poliţie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii