Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Buletin de presă - 03.02.2023

ro

03 Feb, 2023 15:13 624 Marime text
Nr.60128 din 03 februarie 2023
                        
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Acțiune pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice la Brusturoasa
 
La data de 02 februarie a.c. polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Brusturoasa au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a altor încălcări ale legislaţiei, privind circulaţia şi comercializarea materialului lemnos.
În urma activităților desfășurate împreună cu reprezentanții Ocolului Silvic Ciobănuș și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava au fost 41 de persoane legitimate, 32 de autovehicule controlate și puse în executare 2 mandate de percheziție domiciliară. De asemenea, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare de 11.000 de lei și a fost confiscată cantitatea de 33 de m.c. de material lemnos, în valoare de 14.000 de lei.     Totodată, au fost indisponibilizate opt instalaţii de debitat/maşini de prelucrat material lemnos neautorizate, una de tip "banzic" şi şapte de tip "Circular" specifice atelierelor de tâmplărie.
 
Exemple:
1. Polițiștii și specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, emise de Judecătoria Moinești, ocazie cu care, la domiciliile a doi bărbați, de 53 și 54 de ani, ambii din comuna Brusturoasa, au fost identificate opt instalaţii de debitat/maşini de prelucrat material lemnos neautorizate, una de tip "banzic" şi şapte de tip "Circular" specifice atelierelor de tâmplărie şi cantitatea totală de 11 m.c material lemnos.
         Cantitatea de material lemnos, în valoare totală de 8.300 de lei a fost ridicat în vederea confiscării și dat în custodie reprezentantului Ocolului Silvic Ciobănuş, iar instalaţiile de debitat au fost indisponibilizate.
          De asemenea, în grădina bărbatului de 54 de ani a fost identificată cantitatea de 6 m.c lemn esenţă răşinoase, specia brad, în valoare de 3.100 de lei, material lemnos provenit din tăierea ilegală de arbori comisă la data de 28 ianuarie a.c., ce a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.
      Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţii şi tăiere ilegală şi furt de arbori.

2.    Polițiștii și specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au procedat la efectuarea unui control la o societate comercială din comuna Ghimeş – Făget, administrată un bărbat de 36 de ani.
       Cu această ocazie s-a constatat că societatea cu depozit şi punct de lucru în comuna Ghimeş-Făget, are ca obiect de activitate prelucrarea şi rindeluirea materialului lemnos.
        În urma controlului scriptic cu privire la achiziţionarea, depozitarea, prelucrarea şi expedierea materialului lemnos a rezultat o diferenţă de aproximativ 10 m.c lemn de foc esenţă răşinoase, faţă de controlul faptic efectuat în curtea punctului de lucru.
       Având în vedere aspectele constatate, s-a procedat la confiscarea cantităţii de material lemnos în valoare de 1.500 de lei, iar societatea în cauză a fost sancţionată contravenţional.

  •  
Depistat și reținut de polițiști după ce ar fi sustras un autovehicul, l-ar fi condus băut și fără permis și ar fi sustras bunuri din interior
 
        La data de 02 februarie a.c., în jurul orei 13.00, polițiștii băcăuani au fost sesizaţi prin SNUAU 112, de către o tânără, de 33 de ani, din Moineşti, cu privire la faptul că, din parcarea amplasată pe strada Prieteniei din mun. Bacău, i-a fost sustras autoturismul inscripţionat cu sigla unei firme de curierat.
       Polițiștii au efectuat verificări în acest caz, autovehiculul fiind identificat de către o patrulă de siguranţă publică din cadrul Secţiei 2 Poliţie Bacău pe strada Bujorilor din localitate, precum și persoana bănuită de comiterea faptei, respectiv, un tânăr de 24 de ani, din comuna Săuceşti.
       Cercetările au fost preluate de către polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău care au stabilit faptul că, păgubita, curier în cadrul unei firme, s-ar fi deplasat pe strada Prieteniei, din mun. Bacău, pentru a livra un colet, timp în care autoutilitara de serviciu ar fi fost staţionată cu motorul pornit.
      Pe perioada cât aceasta ar fi livrat coletul, autoutilitara ar fi fost sustrasă de către tânărul, de 24 de ani, fiind staţionată de acesta pe digul din apropierea parcului Gherăieşti din mun. Bacău. Totodată, bănuitul ar fi  sustras din interiorul autoutilitarei o sumă de bani şi mai multe carduri bancare aparţinând păgubitei, precum şi alte bunuri din coletele aflate în autoutilitară, o parte din bunuri fiind identificate în apropierea locului faptei, unde ar fi fost ascunse de tânăr. De asemenea, s-a stabilit faptul că, acesta nu figurează ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,53 mg/l alcool în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice la spital.
    Polițiștii au probat activitatea infracţională a tânărului în cauză și cu privire la furtul unui autovehicul, parcat în mun.Bacău, la data de 30 ianuarie a.c. și lăsat descuiat, cu cheile în interior, fiind astfel cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de furt în scop de folosinţă, două infracţiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, o infracţiune de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi a două infracţiuni de furt.
   Urmare a probatoriului administrat, faţă de bănuit a fost dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în Arestul I.P.J.Bacău.

  •  
Secția 2 Poliție Bacău în acțiune în zona unităților de învățământ
 
        La data de 02 februarie a.c., în intervalul orar 07.30-12.30, polițiștii Secţiei 2 Poliţie Bacău au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zona unităţilor de învăţământ, precum şi pentru asigurarea unui climat corespunzator de siguranţă civică.
      Astfel, polițiștii, împreună cu jandarmi și polițiști locali  au legitimat  55 de persoane, au verificat 4 agenţi de pază la şcoli, 8 agenţi economici și 13 unități de învăţământ.
      Au fost identificați 40 de elevi absentând nejustificat de la orele de curs.
      Polițiștii au întocmit 5 informări către unităţile de învăţământ de unde proveneau elevii care absentau nejustificat.

  •  
Bănuiți de furt de produs petrolier, reținuți de polițiști, în urma a 3 percheziții domiciliare
 
           La data de 02 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Dărmănești, Comănești și ai Secţiei 7 Poliţie Rurală Brusturoasa, au pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară, pe raza localităților Comănești, Dărmănești și Asău, la locuințele a 3 bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 53 de ani.
         Cu ocazia percheziţiilor efectuate, polițiștii au identificat şi ridicate mai multe recipiente din plastic folosite pentru depozitarea produsului petrolier și alte mijloace materiale de probă.
         Cei trei sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la furt calificat și furt calificat.
        Din materialul probator a rezultat faptul că, bănuiții ar fi încercat și totodată, ar fi sustras produse petroliere, respectiv 550 de litri, de la două societăți comerciale.
           Polițiștii au dispus reţinerea acestora pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introduși în Arestul I.P.J Bacău.
        Activităţile au fost desfăsurate cu sprijinul Brigăzii Operațiuni Speciale Bacău.
        Polițiștii continuă cercetările în acest caz, în vederea probării întregii activități infracționale a bănuiților.
  •  
 
Depistat în trafic băut și fără permis de conducere, reținut de polițiști
 
     La data de 02 februarie a.c, în jurul orei 20:30, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Oneşti, au depistat în trafic pe raza comunei Helegiu, un tânăr de 30 de ani, din localitate, care conducea un autoturism deși avea o alcoolemie de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat.
        Tânărul a fost condus la spital în vederea prelevării de mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.
    În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
    Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumul public sub influenţa alcoolului şi fără a poseda permis de conducere.
    Urmare a probatoriului administrat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 ore, fiind introdus în Arestul I.P.J Bacău.
  •  
 
Polițiștii alături de preșcolari
 
          La data de 02 februarie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de cei ai Biroului pentru Protecția Aniamlelor Bacău au desfășurat o activitate preventivă la o grădiniță din localitate.
          Polițiștii le-au explicat celor mici cum este meseria de polițist și i-au asigurat că polițiștii sunt prietenii copiilor. Totodată, li s-au prezentat și aspecte legate de faptul că, polițiștii nu salvează doar oameni, ci și animale aflate în primejdie.
De asemenea, s-a discutat cu cei mici cum să traverseze corect strada pentru a nu fi în pericol.
            Elevii au fost foarte receptivi la mesajele polițiștilor și le-au adresat întrebări, fiind foarte curioși cum arată hoții, pentru că vor să îi prindă, să fie supereroi, alături de polițiști.
          Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:
  • să circule numai pe trotuare;
  • să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
  • să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;
  • să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.
 
 
 
                                                                                                                                  Întocmit,
Subcomisar de poliţie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii