Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat Maria Ligor în Republica Portugheză

ro

09 Nov, 2016 13:17 1266 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a efectuat, în perioada 6-7 noiembrie, o vizită de lucru în Republica Portugheză.
 
În prima zi a vizitei, delegația română s-a întâlnit, la sediul Ambasadei României, cu reprezentanții asociațiilor românești din Portugalia. Cu această ocazie au fost discutate teme de interes pentru activitatea mediului asociativ românesc, ministrul delegat prezentând noile proceduri simplificate de acordare a finanțărilor nerambursabile de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, precum și alte inițiative ale Guvernului, precum programul Digital Diaspora, Diaspora Start-Up, sau măsurile adresate diasporei din cadrul pachetului de creștere a mobilității forței de muncă. De asemenea, a expus noua viziune de relaționare cu diaspora, bazată pe construirea unei agende comune între autorități și comunitățile românești din afara granițelor care să reflecte în mod autentic nevoile românilor din străinătate.
 
Maria Ligor a participat la evenimentul Serile Acasă – „Acasă la artiștii români din Portugalia”, organizat de Ambasada României cu sprijinul Camerei de Comerț și Promovare Culturală Portugalia-România.
 
A doua zi a vizitei a cuprins întrevederi cu ministrul adjunct al Președinției Consiliului de Miniștri, Eduard Cabrita, președintele Comisiei de afaceri externe și comunități portugheze, Sérgio Sousa Pinto, și cu secretarul de stat pentru comunități portugheze, José Luís Carneiro. Discuțiile s-au concentrat asupra schimbului de bune practici în relaționarea cu diaspora. În același timp, a fost evidențiată buna integrare a comunității românești în Portugalia, precum și buna colaborare la nivel bilateral. În context, Maria Ligor a subliniat importanța continuării și dezvoltării proiectului guvernamental de predare a cursurilor de limbă, cultură și civilizație română în școlile portugheze, evidențiind oportunitatea oferită de accesul copiilor români la două culturi.
 
Totodată, au fost abordate teme din actualitatea europeană, cu accent asupra migrației și securității, ministrul delegat subliniind, în context, implicarea substanțială a României în operațiunile UE de gestionare a presiunii migraționiste extraeuropene. Cele două părți s-au referit, de asemenea, și la implicațiile referendumului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
 
Maria Ligor a vizitat școala generală Brejoeira din Azeitão, unde a inaugurat, alături de ambasadorul României în Republica Portugheză, Ioana Bivolaru, spațiul românesc „Fereastră către România” (Janela sobre a Roménia). În același context, ministrul delegat a participat la o întâlnire cu profesorii și elevii implicați în proiectul „Limbă, cultură și civilizație românească”, derulat de Institutul Limbii Române, cu sprijinul misiunii diplomatice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii