Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimb de scrisori între ministrul de externe român şi omologul său albanez, cu ocazia aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări

ro

20 Dec, 2013 18:31 784 Marime text
Miniştrii de externe ai României şi Republicii Albania,  Titus Corlăţean şi Ditmir Bushati au efectuat un schimb de scrisori, în contextul evenimentelor dedicate aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări.
În scrisoarea adresată de ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, omologului albanez Ditmir Bushati, sunt menţionate strânsele legături între cele două state, bazate pe momente istorice comune şi deosebit de semnificative, pe fondul rolului jucat de ţara noastră în formarea statului albanez modern, România fiind primul stat care a recunoscut independenţa statală a Albaniei.

Ministrul Titus Corlăţean reliefează în mesajul transmis cu acest prilej tradiţiile şi valorile comune împărtăşite de cele două ţări timp îndelungat şi care au înfruntat provocări majore în păstrarea şi consolidarea libertăţii, democraţiei şi prosperităţii. Fiecare stat şi-a văzut încununate eforturile, în ultimii 100 de ani, prin apartenenţa comună la organizaţii internaţionale importante şi în dorinţa de afirmare a identităţii europene într-o progresivă armonizare cu standardele şi valorile promovate de Uniunea Europeană, un alt moment semnificativ al acestui parcurs fiind semnarea de către Albania a Protocolului de Accedere la NATO, la Summit-ul Alianţei care a avut loc la Bucureşti în 2008.

„Trecutul nostru comun şi momentul important de celebrare a 100 de ani de relaţii între cele două state ne determină la o nouă abordare a dialogului politic, precum şi a cooperării la nivel sectorial. Îmi exprim speranţa că relaţiile de cooperare între cele două state se vor dezvolta în continuare, pe măsura potenţialului real al celor două ţări, în beneficiul reciproc al popoarelor român şi albanez” a scris ministrul român omologului albanez Ditmir Bushati.
În egală măsură, în scrisoare este subliniată poziţia constantă şi fermă a României, de susţinere a parcursului european al Tiranei, cu accent deosebit asupra continuării sprijinului ferm românesc pentru acordarea statutului de candidat la UE, Albaniei.
În încheiere, Titus Corlăţean reliefează convingerea părţii române că solidele legături istorice avute în decursul timpului cu elitele intelectuale, economice şi sociale albaneze, inclusiv imigraţia albaneză din ţara noastră, membrii comunităţii aromâne şi absolvenţii albanezi de studii în România, constituie dovezi palpabile ale patrimoniului comun cultural, lingvistic, social şi politico-diplomatic atât de bogat, ce conferă un caracter prietenesc relaţiilor bilaterale, dincolo de relaţiile uzuale diplomatice.
 
Informaţii suplimentare:
 
Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 15/28 decembrie 1913, la nivel de legaţie, la un an după proclamarea independenţei Albaniei. Din 1939, la Bucureşti şi la Tirana, au funcţionat Consulate. La 17 martie 1948, au fost restabilite relaţiile diplomatice la nivel de legaţie, iar la 30 iunie 1954 acestea au fost ridicate la nivel de ambasadă.
La 15 decembrie 1913, M. N. Burghele a fost numit ministru plenipotenţiar şi trimis extraordinar al Regatului României pe lângă guvernul albanez din Durres.

La 7 decembrie 2013, în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Ambasadei României în Republica Albania, precum şi a reprezentanţilor MAE român, a avut loc inaugurarea Consulatului Onorific al României la Korçë. În perioada interbelică, a funcţionat la Korçë un Consulat Onorific al României. Deschiderea unui nou Consulat Onorific al României la Korçë face parte din suita de manifestări organizate pentru aniversarea centenarului relaţiilor diplomatice româno-albaneze. Oaspetele de onoare al evenimentului a fost ministrul afacerilor externe al Republicii Albania, Ditmir Bushati.

Ambasada României la Tirana a organizat, cu prilejul centenarului relaţiilor bilaterale româno-albaneze, următoarele evenimente: un simpozion ştiinţific „Relaţii culturale şi istorice româno-albaneze” (Korcea, 26-27 martie 2013), un Concert de muzică clasică albaneză şi românească oferit de muzicienii din Albania absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (Teatrul Naţional din Tirana, 18 octombrie 2013), vernisajul expoziţiei ”Cartea Albaneză în România: 1844 – 1913”, (Biblioteca Naţională a Albaniei, 9 decembrie 2013).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii