Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:36 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută acordul preliminar asupra dosarului nuclear iranian

ro

24 Nov, 2013 15:03 627 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută acordul la care s-a ajuns astăzi, 24 noiembrie 2013, în cadrul negocierilor de la Geneva între reprezentanţii E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) și Iran, asupra unui Plan comun de acțiuni, ca o primă etapă a unei abordări menite să conducă spre o soluție cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian.
MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile substanţiale ale E3+3, sub coordonarea Înaltului Reprezentant UE Catherine Ashton.
Această evoluţie este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare. În context, este esenţial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate şi obţinerea de rezultate concrete.
Din această perspectivă, MAE subliniază importanţa decisivă a implementării acestei prime etape şi îşi exprimă  sprijinul ferm pentru negocierile care vor urma în perspectiva definirii parametrilor unei soluţionări definitive şi cuprinzătoare a acestui dosar. Este esenţială, în continuare, intensificarea eforturilor pentru obţinerea de progrese concrete în aplicarea prevederilor acordului, monitorizarea vigilentă a procesului de implementare şi clarificarea tuturor aspectelor legate de programul nuclear iranian. Totodată, MAE  subliniază rolul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a Planului comun de acţiuni convenit la Geneva.
În context, MAE salută semnarea recentă, de către Iran şi AIEA, a unei  declaraţii comune, fapt care reprezintă un pas suplimentar în direcţia restabilirii încrederii comunităţii internaţionale în scopurile paşnice ale programului nuclear iranian. Şi în acest caz, este decisivă implementarea măsurilor şi acţiunilor concrete convenite.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul ferm pentru obiectivul unei reglementări de durată, cuprinzătoare şi negociate, care să ofere garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, cu respectarea dreptului legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Nucleară (NPT) şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii