Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi ale ministrului afacerilor externe în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene

ro

24 Jul, 2012 19:34 1347 Marime text

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE), care a avut loc la data de 23 iulie 2012 la Bruxelles, ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, a avut o serie de întrevederi cu omologi din statele membre al Uniunii Europene şi cu reprezentanţi ai structurilor comunitare.

În cadrul întrevederii cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, s-a discutat programul vizitei oficialului european la Bucureşti, care include participarea la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, consacrată aniversării a 150 de ani de diplomaţie românească. Catherine Ashton a confirmat prezenţa la Bucureşti, cu prilejul enunţat urmând să susţină un discurs. De asemenea, ministrul afacerilor externe, Andrei Marga a avut un schimb de opinii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, fiind aprofundat subiectul politicii energetice a Uniunii Europene. În context, ministrul Andrei Marga a prezentat perspectiva României în domeniu, subliniind importanţa proiectelor Nabucco şi AGRI, precum şi interesul privind valorificarea cât mai largă a Coridorului Sudic.

În discuţiile cu omologul său austriac Michael Spindelegger, au fost trecute în revistă elemente de actualitate privind cooperarea bilaterală în cadrul implementării obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). De asemenea, au fost abordate şi subiecte legate de cooperarea în Europa de Sud-Est, inclusiv situaţia din Serbia şi Kosovo.

Dialogul cu ministrul bulgar al afacerilor externe, Nikolai Mladenov, a prilejuit un schimb de vederi privind continuarea eforturilor în vederea convocării, cât mai curând posibil, a trilateralei România - Bulgaria - Grecia. A fost evocată necesitatea acestei formule de colaborare, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea terorismului.

În cadrul discuţiilor cu ministrul cipriot al afacerilor externe, Erato Kozakou-Marcoullis, a fost abordată agenda preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene. Ministrul cipriot a subliniat că pe agenda preşedinţiei cipriote rămâne, de asemenea, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. A fost discutată, totodată, cooperarea miniştrilor de externe ai ţărilor Uniunii Europene care şi-au menţinut prezenţa diplomatică la Damasc.

În cadrul întrevederii cu ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a fost exprimată preocuparea ambelor părţi şi dorinţa comună de extindere a cooperării în domeniul francofoniei, convenindu-se necesitatea elaborării unui program în acest sens. Ministrul Fabius a confirmat vizita la Bucureşti, ca răspuns la invitaţia omologului român, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, în cadrul căreia va rosti un discurs.

În discuţia cu secretarul de stat din MAE german, Michael Link, ministrul Andrei Marga l-a asigurat pe interlocutor că România va aplica recomandările Comisiei Europene din Raportul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare). Au fost discutate premisele pregătirii unui program de cooperare extinsă între România şi Germania. În acest context, a fost evocată şi perspectiva unei întâlniri între Primul-ministru al României şi Cancelarul Germaniei.

În dialogul cu ministrul italian al afacerilor externe, Giulio Terzi di Sant'Agata, a fost salutată amploarea cooperării economice dintre cele două ţări, având în vedere că în România funcţionează aproximativ 32.000 de firme italiene. Ministrul italian a remarcat faptul că numărul românilor din Italia a crescut cu 80.000 în ultima perioadă, numărul total al acestora apropiindu-se de 1 milion. Cei doi miniştri de externe au reconfirmat că România şi Italia se susţin reciproc în organizaţiile internaţionale din care fac parte. Pe acest fond, ministrul Andrei Marga a mulţumit omologului italian pentru sprijinul acordat în demersurile de aderare la spaţiul Schengen.

Discuţia cu Audronius Ažubalis, ministrul lituanian al afacerilor externe, a permis trecerea în revistă a unor subiecte aflate pe agenda comună. A fost primită cu interes invitaţia ministrului lituanian privind participarea la o acţiune de promovare a valorilor europene în Georgia ale cărei detalii urmează a fi stabilite ulterior. Subiectul central al întrevederii cu ministrul suedez al afacerilor externe, Carl Bildt, a fost pregătirea vizitei acestuia la Bucureşti.

În dialogul cu ministrul ungar de externe, János Martonyi, s-a stabilit că în luna septembrie 2012 să aibă loc un schimb de vederi aprofundate privind stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale, în cursul unei vizite a ministrului român de externe la Budapesta.

Şeful diplomaţiei române i-a adresat felicitări ministrului belgian al afacerilor de externe, Didier Reynders, pentru ideile exprimate de Belgia în procesul de reflecţie în privinţa structurii Uniunii Europene.

În cadrul întrevederii cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, Paulo Portas, a fost evocată vizita la Bucureşti a ministrului de externe portughez şi a fost confirmat interesul guvernului de la Lisabona pentru o colaborare extinsă cu ţara noastră.

Ministrul Andrei Marga l-a asigurat pe omologul olandez, Uri Rosenthal, că România va aplica cu recomandările Comisiei Europene din Raportul MCV.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii