Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diferențele dintre tipuri de carne și care sunt cele mai consumate

ro

24 Nov, 2022 12:02 4272 Marime text
 
Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu principalele categorii de carne, cum ar fi carne de vită, de pui și de porc, dar, în realitate, aceste tipuri de carne sunt doar o poartă de acces către multe alte tipuri de carne care există. Unele dintre opțiunile mai puțin obișnuite includ lucruri precum carne de oaie, de mânzat sau de vânat.
 
Se pare că mulți oameni se feresc de unele dintre aceste opțiuni pur și simplu pentru că este vorba de carne specială sau pentru că nu sunt foarte familiarizați cu ceea ce sunt și cu modul în care trebuie gătite.
 
Care este diferența dintre carne de vită și carne de oaie, de exemplu? Principala diferență între carnea de vită și cea de oaie este că prima provine de la vaci de carne, în timp ce carnea de oaie provine de la oi. La o adică, fiecare dintre ele se poate împărți în subdiviziuni: carne de vițel, carne de mânzat și carne de vită pe o parte, respectiv carne de oaie, respectiv carne de miel, de cealaltă.
 
Atât carnea de vițel și mânzat, cât și cea de miel sunt mai fragede decât cea de vită și de oaie, dar cele din urmă tind să aibă aromă și gust mai puternice. Dacă știm deja ce e vițelul și ce este mielul, să explicăm și ce este mânzatul. Carnea de mânzat provine de la animalul cu vârsta situată între vițel și vită. Aceasta este matură, dar ceva mai fragedă decât carnea de vită. Conform definiției, mânzatul este un vițel înțărcat, a cărui limită de vârstă variază, după regiuni, între câteva luni și doi ani. În general, carnea de vițel provine de la viței de până într-un an, apoi cea de mânzat, de la vaci de la 1 la 2 ani, iar după această vârstă este vorba de carne de vită.
 
Aceste două tipuri de carne - de vită și de oaie - sunt adesea considerate a fi la fel, dar în realitate sunt foarte diferite. Dintr-un singur punct de vedere pot fi asemănate, însă. Ambele fac parte din categoria de carne roșie.
 
Din punct de vedere gastronomic și culinar, carnea roșie se referă la culoarea roz sau roșie pe care o au aceste alimente în stare crudă, provenind de la mamifere precum vitele, oile, porcii, mistreții etc.
 
În general, păsările de curte sunt considerate carne albă, dar există și excepții, cum ar fi rața și gâsca, care sunt considerate carne roșie.
 
Mulți se întreabă, de asemenea, dacă carnea de porc este albă sau roșie, iar aici există o curiozitate, deoarece, dacă animalul este adult, este considerat carne roșie, în timp ce, dacă este un purceluș de lapte, intră în clasificarea de carne albă, la fel și în cazul mielului, care, în funcție de partea corpului de unde provine, poate fi carne roșie sau albă, cum este cazul mușchiului (roșu) sau al fileului (alb).
 
Pe de altă parte, ceea ce determină culoarea roșiatică a cărnii este concentrația de mioglobină, o proteină care se găsește la mamifere și care este legată de modul în care acestea procesează oxigenul, unde, de exemplu, carnea de porc are concentrații cuprinse între 0,1 și 0,3% din această heteroproteină, în timp ce carnea albă, cum ar fi cea de pui, are valori mai mici de 0,05%.
 
Un lucru care a fost dezbătut de ceva timp este dacă consumul de carne roșie reprezintă un factor de risc în dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, precum și a bolilor de inimă sau a diabetului de tip 2.
 
OMS definește carnea roșie ca fiind carnea obținută de la mamifere, cum ar fi carnea de vită, vițel, porc, miel, cal, capră, printre altele, în timp ce carnea procesată include cârnații, șunca, slănina, carnea maturată sau afumată.
 
Riscurile indicate de Organizația Mondială a Sănătății se bazează pe dovezi limitate provenite din diferite studii și, deși sunt scăzute, estimează că cel puțin 34.000 de decese cauzate de cancer pe an pot fi legate de dietele bogate în consumul de carne procesată.
 
În ceea ce privește carnea roșie, consumul acesteia nu este stabilit ca fiind o cauză a cancerului, însă, dacă diferite studii asociate ar fi dovedite, am vorbi despre faptul că dietele bogate în carne roșie ar fi legate de cel puțin 50.000 de decese cauzate de cancer pe an la nivel mondial, însă aceste studii nu sunt concludente.
 
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cel mai consumat tip de carne din lume este carnea de porc, cu 36% din consum, urmată de carnea de pasăre cu 33%, carne de vită cu 24% și carnea de oaie și de capră cu doar 5% din consumul mondial.
 
În România, de exemplu, conform datelor FAO (Food and Agriculture Organization) a Națiunilor Unite, se consuma printre cele mai mici cantități de carne pe cap de locuitor: 64,83 de kilograme pe cap de locuitor, conform datelor din 2018. Doar trei țări consumă mai puțină carne: Bulgaria, Slovacia și Belgia. Spania este lider în UE, cu 98,79 kilograme pe cap de locuitor, urmată de Portugalia și Polonia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii