Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:48 16 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu!“ Avram Iancu se antrenează în cursa Petroşani - Constanţa pentru ultramaratonul de la Polul Nord (galerie foto)

ro

31 Jan, 2019 00:00 875 Marime text
Anul trecut, românul Avram Iancu, bibliotecar de la Biblioteca Municipală Petroşani, a realizat o premieră mondială înotând 680 de kilometri fără a purta costum de neopren şi labe de scafandru, în cursa acvatică Sulina - Istanbul, realizată de-a lungul ţărmurilor Mării Negre. Temerarul polisportiv nu s-a oprit însă aici, iar în luna martie a acestui an va participa la Ultramaratonul Arctic 6633, de la Polul Nord, al cărui preambul este cursa de 620 de kilometri Petroşani - Constanţa, pe care a demarat-o.
 
„În această iarnă de vis, mă voi întoarce la 6633 Artic Ultra şi la temperaturi ce pot ajunge până la -50 de grade C, voi alerga pe fluviile îngheţate din nordul îndepărtat al Canadei, în Yukon, ce se scurg dincolo de Cercul Polar către Oceanul Artic. Dar până atunci voi alerga aproximativ 620 km (cât e distanţa concursului) de la Petroşani la Constanţa! Din locul natal şi până la Marea noastră cea Neagră pe care am înotat-o anul trecut, de la Sulina la Istanbul (680 km) cucerind în mod paşnic vechiul Constantinopol. Voi trage după mine, în sanie, 30 de kilograme cu cele trebuincioase. Îmi autoimpun să ajung la Constanţa în limita celor 9 zile cât e limita la 6633. Voi dormi numai afară în sacul de dormit. Îmi voi lua la picior mai mult de jumătate din ţară. Autostrăzile sunt excelente dar parcă, aidoma lumii virtuale, ne îndepărtează de lumea reală. Voi merge pe vechile drumuri dintre Piteşti şi Bucureşti şi apoi între Bucureşti şi Constanţa, luând pulsul arterelor neexplorate, încă, şi cunoscând compatrioţi“, a declarat Avram Iancu.
 

„Vă rog, ajutaţi-mă!“


Acesta a demarat marşul Petroşani - Constanţa din faţa primăriei municipiului hunedorean, iar apoi, pe drum, au apărut primele probleme. După cum a menţionat Iancu, cel care îi împrumutase sania pentru 6633 a venit după el şi i-a luat-o, motivul fiind deplasarea către Constanţa, cu care acea persoană nu ar fi fost de acord. În această situaţie, Avram Iancu a descărcat lucrurile sale la marginea drumului, la aproximativ şapte kilometri de Tg. Jiu, căutând o soluţie de transport în continuare. „Apel pentru cei din Bumbeşti Jiu sau din Tg. Jiu care aveţi un cărucior de butelie sau orice fel de cărucior! Vă rog, ajutaţi-mă!“, a fost apelul lui Avram, care oricum era ferm hotărât să continue: „Incursiunea mea spre Marea Neagră va continua! Pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu!“.
 

Chinul unui marş de noapte cu bagaj în spate

 
Iar situaţia nefericită şi-a găsit rezolvarea, în cele din urmă, în două etape. Întâi, alergătorul a primit ajutorul unei echipe de televiziune, în a cărei maşină a pus o mare parte din lucruri, continuându-şi alergarea spre Tg. Jiu. „Rog pe cineva de acolo, dacă are un căruţ, orice căruţ, să mi-l împrumute să pot să-mi car sacul de dormit şi hrana. Mulţumesc!”, a continuat Avram Iancu să caute soluţii. Care au venit. „Am cumpărat un rucsac şi am luat strictul necesar. Sacul de dormit şi bivuacul. Şosete de schimb, o baterie externă şi foarte puţină mâncare. Voi mărşălui toată noaptea. Mâine primesc o sanie împrumut, atât pentru a ajunge la Constanţa, cât şi la 6633. Problemă rezolvată. Rămâne doar chinul unui marş de noapte cu bagaj în spate. Vă mulţumesc, compatrioţi, pentru împreuna simţire! Traiască România!“, a postat Avram Iancu pe Facebook. Competiţia de la Polul Nord va începe pe 7 martie. Temerarul bărbat a participat şi anul trecut la 6633 Artic Ultra, însă a abandonat după o zi, din pricina unor probleme medicale la picior.

Sursa foto: 1 - ZIUA de Constanţa, galerie - Facebook (Avram Iancu)
 
Citeşte şi:
 
Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Avram Iancu. Acesta, în premieră mondială, a străbătut înot Marea Neagră. Ce spunea Iancu la Constanţa

Avram Iancu, omul-record. Cursa Sulina - Istanbul. Dezvăluiri la Constanța Și-a găsit inspirația la bibliotecă și a pornit să cucerească apele

Imagini de la eveniment "Hai, tănculețule!". Avram Iancu a povestit la Constanța aventurile trăite în marșul acvatic Sulina - Istanbul (galerie foto) 

De la Sulina la Istanbul A înotat 60 de zile în Marea Neagră. Premieră mondială realizată de Avram Iancu. Zile de infern (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii