Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege nr. 33/2007din 16/01/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE

ro

18 May, 2009 12:03 1566 Marime text

Lege nr. 33/2007
din 16/01/2007
privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 28 din 16/01/2007

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1. - (1) Prezenta lege stabileste cadrul juridic general pentru organizarea si desfasurarea alegerii membrilor din România în Parlamentul European.
(2) Membrii din România în Parlamentul European sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, în conditiile prezentei legi.
(3) Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, prin statul membru de origine se întelege statul a carui cetatenie o are cetateanul statului membru al Uniunii Europene, altul decât România.
Art. 3. - Reprezentarea României în Parlamentul European se face potrivit prevederilor art. 9 si 24 din Actul privind conditiile de aderare si adaptarile tratatelor pe care se întemeiaza Uniunea Europeana din Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Ceha, Regatul Danemarcei, Republica Federala Germania, Republica Estonia, Republica Elena, Regatul Spaniei, Republica Franceza, Irlanda, Republica Italiana, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungara, Republica Malta, Regatul Tarilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica Portugheza, Republica Slovenia, Republica Slovaca, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) si Republica Bulgaria si România privind aderarea Republicii Bulgaria si a României la Uniunea Europeana, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005.
Art. 4. - (1) Membrii din România în Parlamentul European se aleg pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, si pe baza de candidaturi independente.
(2) Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, teritoriul României se constituie într-o singura circumscriptie electorala.
Art. 5. - (1) Prin alegator comunitar se întelege orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau resedinta în România, în conformitate cu dispozitiile prezentei legi.
(2) Prin alegator resortisant se întelege orice cetatean al României care are dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European, în conformitate cu dispozitiile prezentei legi.
(3) Prin persoana eligibila comunitar se întelege orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales pentru Parlamentul European, având domiciliul sau resedinta în România, în conformitate cu dispozitiile prezentei legi.
(4) În conditiile prezentei legi, prin zi de referinta se întelege ziua organizarii alegerii membrilor din România în Parlamentul European.
(5) Cetatenii români care au vârsta de 18 ani, împliniti pâna în ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.


(6) Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care, în ziua de referinta, sunt condamnate prin hotarâre judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
(7) Cetatenii români care au drept de vot si au împlinit, pâna în ziua de referinta inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi alesi în Parlamentul European.
(8) Dispozitiile alin. (5)-(7) se aplica si cetatenilor români care au domiciliul sau resedinta în strainatate si au drept de vot.
(9) Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, în sensul art. 17 alin. (1) din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, care au resedinta sau domiciliul pe teritoriul României, au drept de vot si de a fi alesi ca membri din România în Parlamentul European, în aceleasi conditii ca si cetatenii români, sub rezerva îndeplinirii cerintelor prezentei legi.
(10) Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, atât alegatorul resortisant, cât si alegatorul comunitar au dreptul la un singur vot.
Art. 6. - (1) Cetatenii români care fac parte din urmatoarele categorii: judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici, inclusiv cei cu statut special, stabilite prin lege organica, nu pot fi alesi ca membri din România în Parlamentul European.
(2) Persoanele eligibile comunitar care fac parte din categorii similare celor prevazute la alin. (1), în statele ai caror cetateni sunt, nu pot fi alesi ca membri din România în Parlamentul European.
Art. 7. - (1) Fara a aduce atingere incompatibilitatilor prevazute de Actul din 1976 privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, cu modificarile ulterioare, calitatea de membru al Parlamentului European este incompatibila cu calitatea de deputat sau senator în Parlamentul României, de membru al Guvernului României, cu functiile prevazute la art. 81 si 82 din cartea I, titlul IV, cap. III sectiunea a 2-a din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu functii echivalente din statele membre ale Uniunii Europene.
(2) În termen de 30 de zile de la data validarii rezultatului alegerilor pentru Parlamentul European, persoanele aflate în situatia de incompatibilitate trebuie sa opteze între mandatul de parlamentar european si functia care genereaza incompatibilitatea, demisionând din una dintre aceste functii.
(3) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (2), daca starea de incompatibilitate continua sa existe, persoanele aflate în situatia de incompatibilitate sunt considerate demisionate din functia de parlamentar european.
Art. 8. - (1) Ziua de referinta se stabileste si se aduce la cunostinta publica de catre Guvern, prin hotarâre, cu cel putin 90 de zile înainte.
(2) Ziua de referinta este stabilita în cadrul perioadei hotarâte în acest scop de Consiliul Uniunii Europene.

CAPITOLUL II
Exercitarea dreptului de vot si de a fi ales ca membru din România în Parlamentul European

Art. 9. - (1) Listele electorale sunt permanente si speciale.
(2) Alegatorii resortisanti sunt înscrisi în listele electorale permanente. Dispozitiile Legii nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare, privind listele electorale permanente se aplica în mod corespunzator.
(3) Alegatorii comunitari care, în conformitate cu prevederile prezentei legi, au drept de vot sunt înscrisi, la cerere, de catre primarul unitatii administrativ-teritoriale în care au resedinta sau domiciliul, într-o lista electorala speciala.
(4) Cererea prevazuta la alin. (3) se depune cu cel putin 60 de zile înaintea alegerilor însotita de un document valabil de identitate sau de orice alt asemenea document care atesta identitatea, precum si de o declaratie oficiala, pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele precizari:
a) cetatenia si adresa la care solicitantul locuieste pe teritoriul României;
b) localitatea sau circumscriptia electorala, dupa caz, din statul membru de origine, pe ale carei liste electorale acesta este înscris;
c) mentiunea ca îsi exercita dreptul de vot numai în România;
d) mentiunea ca nu este lipsit, printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva, de dreptul de vot în statul membru de origine.
(5) În termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii prevazute la alin. (3), primarul unitatii administrativ-teritoriale respective înainteaza cererea, însotita de declaratia pe propria raspundere, Autoritatii Electorale Permanente.
(6) În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii prevazute la alin. (3), Autoritatea Electorala Permanenta hotaraste asupra îndeplinirii conditiilor prevazute de lege de catre alegatorul comunitar privind exercitarea dreptului de a alege membri din România în Parlamentul European.
(7) În cazul în care alegatorul comunitar îndeplineste conditiile prevazute de prezenta lege, Autoritatea Electorala Permanenta comunica primarului unitatii administrativ-teritoriale hotarârea sa pentru înscrierea solicitantului în listele electorale speciale prevazute la alin. (3). Comunicarea este însotita de o dovada pe baza careia solicitantul îsi poate exercita dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European, la orice sectie de votare organizata pentru aceste alegeri.
(8) Autoritatea Electorala Permanenta informeaza institutiile cu responsabilitati similare din statul membru al Uniunii Europene al carui cetatean este ca acestuia i s-a acordat dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.
(9) Primarul respinge cererea de înscriere în listele electorale speciale în baza raspunsului negativ al Autoritatii Electorale Permanente în cazul în care, în urma verificarilor efectuate potrivit art. 11 alin. (1), se constata neîndeplinirea cerintelor prevazute la alin. (4) lit. d). Solutia data de primar poate fi contestata potrivit dispozitiilor Legii nr. 373/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Alegatorii comunitari care nu mai îndeplinesc cerintele prezentei legi se radiaza din listele electorale speciale de catre primarul localitatii pe raza careia îsi au resedinta sau domiciliul, în baza comunicarii scrise din partea Autoritatii Electorale Permanente.
(11) Alegatorii comunitari care solicita radierea din listele electorale speciale depun o cerere la primarul unitatii administrativ-teritoriale în care îsi au resedinta sau domiciliul. În termen de 10 zile, primarul este obligat sa înstiinteze Autoritatea Electorala Permanenta despre radierea efectuata.
(12) Denumirea, forma, continutul, modul de eliberare si de utilizare a dovezii eliberate de Autoritatea Electorala Permanenta, precum si cheltuielile de tiparire si distribuire a acestora se stabilesc prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, cu avizul consultativ al Autoritatii Electorale Permanente.
(13) Alegatorii comunitari au dreptul sa verifice daca au fost înscrisi în listele electorale speciale, prevederile Legii nr. 373/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, privind întâmpinarile si punerea la dispozitie a listelor electorale aplicându-se în mod corespunzator.
(14) Copiile listelor electorale permanente si ale listelor electorale speciale se predau de catre primar, pe baza de proces-verbal, presedintelui biroului electoral al fiecarei sectii de votare, cu 3 zile înainte de ziua de referinta.
Art. 10. - (1) Pentru a-si exercita dreptul de a fi ales ca membru din România în Parlamentul European pe listele unui partid politic, ale unei organizatii a cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, unei aliante politice, aliante electorale ori ca independent, o persoana eligibila comunitar este obligata ca, pe lânga actele necesare candidatilor care sunt cetateni români, sa prezinte Biroului Electoral Central documente valabile care sa ateste identitatea, precum si o declaratie oficiala pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele precizari:
a) cetatenia si adresa la care solicitantul locuieste pe teritoriul României;
b) localitatea sau circumscriptia electorala, dupa caz, în statul membru de origine, pe ale carei liste electorale este înscris;
c) mentiunea ca nu candideaza pentru obtinerea unui mandat de parlamentar european în alt stat membru al Uniunii Europene.
(2) Persoanele eligibile comunitar, care candideaza în cadrul alegerii membrilor din România în Parlamentul European, trebuie sa prezinte, odata cu propunerea de candidatura, un certificat în traducere oficiala, eliberat de autoritatea competenta din statul al carui cetatean este, care sa ateste ca nu a fost lipsit de dreptul de a fi ales în acel stat printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva.
(3) Biroul Electoral Central respinge prin hotarâre, în 24 de ore de la depunere, propunerile de candidaturi care nu sunt însotite de certificatul prevazut la alin. (2).
(4) În termen de 24 de ore de la înregistrare, Biroul Electoral Central înainteaza catre Autoritatea Electorala Permanenta o copie a propunerii de candidatura însotita de o copie a declaratiei pe propria raspundere, în vederea informarii statului membru de origine asupra intentiei persoanei eligibile comunitar de a candida la alegerile organizate pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European.
Art. 11. - (1) Autoritatea Electorala Permanenta verifica, prin schimbul de informatii cu institutii din statele membre ale Uniunii Europene care au responsabilitati similare, urmatoarele:
a) autenticitatea mentiunilor înscrise în declaratiile persoanelor care doresc sa îsi exercite dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European;
b) la solicitarea Biroului Electoral Central, autenticitatea mentiunilor înscrise în declaratiile persoanelor care candideaza pentru obtinerea unui mandat de membru din România în Parlamentul European.
(2) Autoritatea Electorala Permanenta face schimb de informatii cu institutiile din statele membre ale Uniunii Europene care au responsabilitati similare, cu scopul de a se asigura ca cetatenii români cu resedinta sau domiciliul în strainatate, respectiv alegatorii comunitari, nu voteaza de mai multe ori si ca acestia nu candideaza în mai mult de un stat membru al Uniunii Europene.
(3) La solicitarea institutiei cu responsabilitati similare din alt stat membru al Uniunii Europene, Autoritatea Electorala Permanenta furnizeaza acesteia informatiile necesare pentru a stabili daca cetateanul român care si-a exprimat intentia de a vota în alt stat membru al Uniunii Europene a fost sau nu lipsit de dreptul de vot în România ca urmare a unei hotarâri judecatoresti definitive.
(4) În cazul în care Autoritatea Electorala Permanenta este informata de faptul ca un cetatean român, care are resedinta sau domiciliul în alt stat membru al Uniunii Europene, este înscris pe lista electorala în vederea exercitarii dreptului de vot în acel stat, aceasta face verificarile necesare si înstiinteaza primarul localitatii de domiciliu sau de resedinta, dupa caz, ori autoritatea competenta din acel stat, pentru ca cetateanul respectiv sa îsi exercite dreptul de vot o singura data, în cadrul acelorasi alegeri.
(5) În cazul în care Autoritatea Electorala Permanenta este informata de faptul ca un cetatean român, care are resedinta sau domiciliul în alt stat membru al Uniunii Europene, si-a înregistrat candidatura pentru obtinerea unui mandat de parlamentar european în acel stat, aceasta face verificarile necesare si înstiinteaza Biroul Electoral Central pentru ca cetateanul respectiv sa nu îsi înregistreze propunerea de candidatura decât o singura data în cadrul acelorasi alegeri.
(6) Modalitatea de punere în aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, cu avizul consultativ al Autoritatii Electorale Permanente.
Art. 12. - (1) Propunerile de candidaturi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se depun si se înregistreaza la Biroul Electoral Central cel mai târziu cu 60 de zile înainte de ziua de referinta.
(2) Listele de candidati pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European trebuie întocmite astfel încât sa asigure reprezentarea ambelor sexe.
(3) Numarul de candidati de pe fiecare lista poate fi cu maximum 10 mai mare decât numarul mandatelor repartizate României în Parlamentul European.
(4) Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidati propuse de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantele politice sau aliantele electorale trebuie însotite de o lista cuprinzând cel putin 200.000 de alegatori care sustin candidatura partidului politic, organizatiei cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantelor politice sau aliantei electorale respective pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Modelul listei se aproba prin hotarâre a Guvernului odata cu aducerea la cunostinta publica a zilei de referinta, potrivit art. 8.
(5) Fiecare partid politic, organizatie a cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, alianta politica sau alianta electorala care participa la alegerile pentru Parlamentul European, în conditiile prezentei legi, poate depune numai o singura lista de candidati, la nivel national.
(6) Candidatul independent poate participa la alegeri individual daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori.
(7) Nu se pot depune liste de candidati independenti. Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidati depuse de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale.
(8) Candidaturile depuse pe mai multe liste de candidati sunt nule de drept. Nulitatea se constata prin hotarâre a Biroului Electoral Central.
(9) Nerespectarea conditiei prevazute la alin. (2) atrage nulitatea listei de candidati. Nulitatea se constata prin hotarâre a Biroului Electoral Central.
Art. 13. - (1) Biroul Electoral Central aduce la cunostinta publica, prin afisare la sediul sau, la sediile birourilor electorale judetene, al municipiului Bucuresti si ale birourilor electorale de sector, propunerile de candidati pe care le-a primit, în termen de 24 de ore de la înregistrare.
(2) Pâna la împlinirea a 45 de zile înainte de ziua de referinta alegatorii resortisanti, alegatorii comunitari, partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale pot contesta candidaturile.
(3) Contestatiile alegatorilor resortisanti, ale alegatorilor comunitari, partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale privind înregistrarea sau respingerea candidaturilor se solutioneaza de Tribunalul Bucuresti în cel mult doua zile de la primirea contestatiei.
(4) Împotriva hotarârii se poate face recurs, în termen de 24 de ore de la pronuntare, la Curtea de Apel Bucuresti. Recursul se solutioneaza în termen de doua zile de la înregistrare. Hotarârea este definitiva si irevocabila.
(5) În termen de 24 de ore de la expirarea termenelor prevazute la alin. (2)-(4), Biroul Electoral Central constata, pe baza de proces-verbal, ramânerea definitiva a candidaturilor si comunica birourilor electorale listele de candidaturi si candidaturile independente definitive înregistrate, în ordinea rezultata din aplicarea corespunzatoare a prevederilor Legii nr. 373/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

CAPITOLUL III
Organizarea si desfasurarea alegerilor

Art. 14. - (1) Pentru organizarea si desfasurarea operatiunilor specifice perioadei electorale se constituie Biroul Electoral Central.
(2) Biroul Electoral Central functioneaza la nivelul circumscriptiei electorale nationale si foloseste, ca aparat de lucru, personal de specialitate din cadrul Autoritatii Electorale Permanente si al Institutului National de Statistica.
(3) La nivelul judetelor, al municipiului Bucuresti, al sectoarelor acestuia si al sectiilor de votare se constituie si functioneaza birouri electorale.
(4) Birourilor electorale organizate la nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti li se aplica, în mod corespunzator, prevederile privind birourile electorale de circumscriptie cuprinse în Legea nr. 373/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 15. - Sectiile de votare se organizeaza dupa cum urmeaza:
a) în localitatile urbane, câte o sectie de votare la 1.000-2.000 de locuitori;
b) în comune, câte o sectie de votare la 500-2.000 de locuitori; se organizeaza sectii de votare, de regula, în fiecare sat; pot fi organizate sectii de votare si în satele sau în grupurile de sate cu populatie de pâna la 500 de locuitori.
Art. 16. - (1) Se pot organiza sectii de votare pe lânga unitatile militare, precum si în spitale, maternitati, sanatorii, case de invalizi, centre de îngrijire, asistenta si recuperare a persoanelor adulte cu handicap si camine de batrâni, în care se afla cel putin 25 de cetateni cu drept de vot.
(2) Pentru studentii de la cursurile de zi si elevii cu drept de vot care nu domiciliaza în localitatea în care urmeaza studiile, se organizeaza câte o sectie de votare pe lânga caminele de studenti sau de elevi, pentru 250-1.000 de alegatori.
(3) La sectiile de votare organizate pe lânga unitatile militare voteaza numai militarii acestor unitati, iar la cele pentru studenti si elevi, numai studentii si elevii din unitatile de învatamânt arondate.
Art. 17. - (1) Pe lânga misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României se organizeaza câte o sectie de votare pentru alegatorii membri ai reprezentantei diplomatice si familiile lor, precum si pentru cetatenii români din tara sau din strainatate, aflati în tarile respective în ziua de referinta. Sectiile de votare organizate pe lânga misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României apartin de Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti.
(2) Sectiile de votare prevazute la alin. (1) se organizeaza atât în localitatea în care îsi are sediul misiunea diplomatica sau oficiul consular, cât si în alte localitati, cu acordul guvernului din tara respectiva.
(3) Sediile sectiilor de votare prevazute la alin. (1) si (2) se organizeaza si se doteaza prin grija Ministerului Afacerilor Externe. În acest scop Ministerul Finantelor Publice aloca fondurile necesare.
(4) Pe navele sub pavilion românesc aflate în navigatie în ziua de referinta, precum si pe platformele marine se organizeaza sectii de votare. Sectiile de votare astfel organizate apartin de biroul electoral judetean sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, al locului în care acestea sunt înregistrate.
(5) Partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale care au depus liste de candidati pot desemna câte un reprezentant la sectiile de votare organizate conform prevederilor alin. (1), (2) si (4), participarea acestora facându-se pe cheltuiala celor care i-au desemnat.
Art. 18. - (1) Stabilirea orarului pentru campania electorala si repartizarea timpilor de antena pentru accesul partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si al candidatilor independenti la serviciile publice de radio si televiziune se fac dupa ramânerea definitiva a candidaturilor.
(2) Activitatile prevazute la alin. (1) sunt realizate de Birourile permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului împreuna cu reprezentantii serviciilor publice de radio si televiziune si reprezentantii partidelor, aliantelor politice, aliantelor electorale care au depus lista de candidati la alegeri, având în vedere ponderea candidaturilor fiecarui partid politic, fiecarei aliante politice, aliante electorale, precum si candidaturile independente, în numarul total al candidaturilor definitive.
(3) În cazul în care mai multe partide politice, aliante politice sau aliante electorale au depus acelasi numar de candidaturi, accesul acestora la serviciile publice de radio si de televiziune se face în mod egal.
Art. 19. - Imprimarea buletinelor de vot se asigura de birourile electorale judetene si al municipiului Bucuresti, prin grija prefectilor. Prefectii raspund ca toate buletinele de vot necesare sa fie imprimate cu cel putin 15 zile înainte de ziua de referinta.
Art. 20. - (1) Pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezinta 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel national.
(2) Candidatilor independenti li se pot atribui mandate daca au obtinut, fiecare în parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. Coeficientul electoral national reprezinta partea întreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.
Art. 21. - (1) Atribuirea mandatelor de parlamentar european se face, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 20, de catre Biroul Electoral Central, dupa cum urmeaza:
a) în prima etapa, Biroul Electoral Central calculeaza pragul electoral si coeficientul electoral national si stabileste, în ordinea descrescatoare a numarului de voturi valabil exprimate, lista partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale, aliantelor politice, aliantelor electorale si candidatilor independenti carora li se pot repartiza mandate;
b) în etapa a doua, se repartizeaza mandatele la nivelul circumscriptiei nationale pentru listele selectate în conditiile prevazute la lit. a) prin metoda d'Hondt. Metoda d'Hondt de repartizare a mandatelor consta în împartirea voturilor valabil exprimate pentru fiecare lista si candidat independent, selectate în conditiile prevazute la lit. a), la 1, 2, 3, 4 ... pâna la numarul total de mandate de repartizat, si ierarhizarea acestor câturi în ordine descrescatoare. Numarul de mandate repartizate fiecarei liste în parte corespunde cu numarul total de câturi aferente fiecarei liste cuprinse în sirul ordonat, pâna la repartizarea tuturor mandatelor;
c) candidatului independent caruia i-ar reveni cel putin un mandat i se repartizeaza un singur mandat, indiferent de câte mandate au rezultat din calcul. În acest caz, repartizarea celorlalte mandate se face în continuare, pentru liste sau candidati independenti, cu respectarea conditiilor prevazute la lit. a) si b) si a prevederilor art. 20 alin. (1).
(2) Procesul-verbal, întocmit potrivit legii, se semneaza de catre presedinte sau de loctiitorul acestuia si de ceilalti membri ai Biroului Electoral Central, în prezenta carora a fost întocmit. Lipsa semnaturii unor membri ai birourilor nu afecteaza valabilitatea procesului-verbal si a alegerilor. Presedintele mentioneaza motivele care au împiedicat semnarea.
(3) Biroul Electoral Central înmâneaza candidatilor alesi un certificat constatator al alegerii.
(4) Modelul procesului-verbal si al certificatului constatator al alegerii se stabilesc prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si cu avizul consultativ al Autoritatii Electorale Permanente.
Art. 22. - (1) La data publicarii rezultatelor alegerii membrilor din România în Parlamentul European, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Biroul Electoral Central si celelalte birouri electorale îsi înceteaza activitatea.
(2) Înainte de încetarea activitatii, actele si materialele Biroului Electoral Central, rezultate din procesul electoral, sunt înaintate, spre valorificare si arhivare, Autoritatii Electorale Permanente.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii