Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJI analizeaza impactul noilor tehnologii asupra presei locale

ro

11 Apr, 2011 22:47 826 Marime text
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizeaza in perioada 10 - 16 aprilie a. c. cea de-a doua serie de intalniri cu profesionistii din mass media locale din 2011.

Ioana Avadani, director executiv al CJI, Cristina Lupu, coordonator de programe al CJI si Stefan Voinea, expert media se vor intalni cu profesionistii media si studentii la jurnalism din Iasi, Botosani, Piatra Neamt, Bacau, Focsani, Braila si Galati. Printre temele de discutie se numara necesitatea dezvoltarii jurnalismului online, cresterea competentelor media si digitale ale publicului, autoreglementarea mass media, precum si numeroasele initiative legislative cu privire la presa din 2010 si 2011.

"Criza economica, presiunile politice, noile tehnologii au transformat jurnalismul. Autoreglementarea este mai necesara ca oricand. Cum am mai spus, presa romaneasca se afla intr-un moment de rascruce. Trebuie sa aleaga daca vrea sa mearga mai departe, sa-si faca curatenie in propria ograda si sa intampine pregatita transformarea meseriei de jurnalist. Sau daca vrea sa-i lase pe altii sa-i decida regulile", a declarat Ioana Avadani, director executiv CJI.

Intalnirile cu profesionistii din presa locala permit Centrului pentru Jurnalism Independent sa "ia pulsul" comunitatii profesionale si sa identifice tendintele pietei de media locale. Dezvoltarea jurnalismului online, a diferitelor platforme tehnologice de furnizare a continului mediatic este una din preocuparile majore ale CJI si constituie tema mai multor programe derulate in ultimele luni.

"Este cel de-al treilea an consecutiv in care organizam astfel de intalniri. Acestea sunt o oportunitate pentru profesionisti, fie ei jurnalisti, editori sau patroni, deoarece au acces la informatii care ii ajuta sa creasca profesional si sa-si faca strategii pe termen mediu si lung de dezvoltare a afacerilor de media", a adaugat Ioana Avadani.

In luna martie au avut loc intalniri in Craiova, Deva, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Targu Mures si Brasov.

"Toti jurnalistii si mangerii cu care am discutat in cadrul primei serii de intalniri din 2011 ne-au spus cam acelasi lucru - criza economica a afectat puternic afacerile mass media si a crescut dependenta acestora de sursele de finantare din bani publici. Pentru a face fata presiunilor politice, economice si tranformarilor jurnalismului datorita noilor tehnologii, media trebuie sa se intareasca", a declarat Cristina Lupu, coordonator de programe CJI.

Vizitele fac parte din programul Jurnalism non-linear, coordonat de CJI in perioada noiembrie 2009 - aprilie 2011. Programul vizeaza profesionalizarea jurnalistilor, cresterea ofertei de produse multimedia la nivelul presei si consolidarea unor practici deontologice transparente si responsabile. In 2010, CJI a organizat, ca parte a acestui program, prima editie a cursurilor de jurnalism non-linear, la care au participat profesionisti din media locale si centrale.

Pentru pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la tel. 021.311.1375, e-mail: carmen@cji.ro; persoana de contact: Carmen Macavei. Detalii despre proiect gasiti si pe jnl.cji.ro .

Programul Jurnalism non-linear este finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si sprijinit de Adobe Systems Romania, Cisco Romania si Soundslides.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii