Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programe pentru analiza situatiei economice - 15.01.2009

ro

15 Jan, 2009 21:21 975 Marime text

Direcţia Judeţeană de Statistică Constanţa, aflată sub coordonarea Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa derulează diverse programe cu scopul de a realiza situatii statistice actuale si corecte..

Ancheta bugetelor de familie, reprezintă unul dintre asemenea programe şi oferă posibilitatea unei analize detaliate a situaţiei de moment şi a evoluţiei în timp a unui individ sau a unei gospodării încadrate într-un mediu socio-economic supus unei permanente schimbări.

Informaţiile colectate prin intermediul acestei anchete permit :

  • identificarea gospodăriilor şi persoanelor defavorizate, în scopul elaborării unor programe adecvate de protecţie socială;
  • analiza impactului aplicării diferitelor programe în domeniul social, a efectelor economice ale tranziţiei, în general, asupra situaţiei economico-sociale a populaţiei.
  • determinarea ponderilor necesare pentru a calcula indicele preţurilor de consum (IPC) conform clasificărilor standard;
  • evaluarea consumului final al gospodăriilor;
  • măsurarea sărăciei şi excluderii sociale.

Ancheta răspunde, astfel, nevoilor prioritare de informare a utilizatorilor din domeniul social, oferind elementele necesare pentru analiza modalităţilor şi a posibilităţilor de îmbunătăţire a calităţii vieţii populaţiei din România.

Ancheta Bugetelor de Familie constă în colectarea de date ce se realizează printr-o combinaţie de unul sau mai multe interviuri şi metoda autoînregistrării curente în Jurnalul gospodăriei. Completarea datelor în toate secţiunile chestionarelor se realizează la domiciliul gospodăriei, prin discuţii cu fiecare membru adult al gospodăriei, iar dacă acest lucru nu este posibil în toate cazurile, informaţiile se obţin pe baza declaraţiei capului gospodăriei, a soţiei/soţului sau a unui alt membru adult care poate da relaţii complete atât pentru celelalte persoane, cât şi pe ansamblul gospodăriei.

Completarea Jurnalului gospodăriei se face prin autoînregistrare de către capul gospodăriei, soţul/soţia acestuia sau altă persoană din gospodărie care poate să facă înregistrări corecte, zilnice sau la perioade cât mai scurte de timp, îndeosebi privind cheltuielile curente ale gospodăriei. În cazul în care completarea jurnalului gospodăriei nu se poate face integral prin autoînregistrare sau când, din motive obiective (persoane în vârstă, bolnave etc.), gospodăria solicită completarea acestora de către operatorul de interviu, înscrierea datelor se face pe bază de interviu sau în alte cazuri, pe baza unor înregistrări (notări) personale ale membrilor gospodăriei, pe care aceştia acceptă mai uşor să le efectueze separat de jurnalul gospodăriei.

Pentru completarea Jurnalului gospodăriei familia primeşte de la operatorul de interviu o sumă de bani conform Ordinului Preşedintelui INS. Operatorii de interviu au un rol esenţial în realizarea anchetei, de activitatea lor depinzând calitatea acesteia.

,,În ultima perioadă se observă o îngreunare a desfaşurării acestor anchete datorită reticenţei populaţiei la furnizarea datelor solicitate şi de aceea considerăm că este oportună popularizarea prin intermediul presei a activităţii desfăşurate de Direcţia Judeţeană de Statistică", a declarat Prefectul judeţului Constanţa, domnul Dănuţ Culeţu.

Ancheta bugetelor de familie are o veche tradiţie în România, o astfel de anchetă datând din anul 1948. Din luna iunie 1948 a început cercetarea bugetelor la 8000 familii din mediul urban cuprinzând familii de muncitori, intelectuali, funcţionari, liber profesionişti, mici meseriaşi şi alte categorii de familii de pe întreg teritoriul ţării. Din anul 1952 s-a trecut la organizarea cercetării bugetelor de familie şi în mediul rural la 1500 gospodării de ţărani, iar din luna iulie 1953 s-a extins la 3000 de gospodării. Totodată eşantionul familiilor de salariaţi a fost redus la 2200 familii, având în vedere greutăţile în completarea zilnică a "cărţii de familie" ca şi modul de prelucrare care se efectua manual şi necesita un timp îndelungat până la finalizarea rezultatelor. În perioada 1952-1994, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, eşantionul bugetelor de familie a prezentat următoarea evoluţie:

Perioada - Mărimea eşantionului (familii)
    
1952-1975 - 7000

1976-1989 - 11000

1990-1994 - 9000

În anul 1994 a fost proiectată Ancheta Integrată în Gospodării (AIG), o anchetă multiscop care a funcţionat în perioada 1995-2000.

În anul 2000, în cadrul Programului Phare Naţional RO-97 s-a desfăşurat ancheta pilot a bugetelor de familie, iar începând cu anul 2001, Ancheta Bugetelor de Familie a devenit o anchetă permanentă, constituind instrumentul principal pentru evaluarea veniturilor şi cheltuielilor populaţiei.

Fundamentată pe conceptele şi definiţiile armonizate cu standardele europene, dar şi cu legislaţia românească în domeniu, ancheta va răspunde unor cerinţe stringente referitoare la completitudinea, coerenţa şi comparabilitatea datelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii