Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:37 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coasta

ro

18 Mar, 2013 17:04 882 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Morun de aproximativ 160 kilograme, transportat fără documente legale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând doi cetăţeni români care transportau, cu o autoutilitară, mai multe bucăţi de sturion din specia morun, în greutate de aproximativ 160 kilograme, fără documente legale.
În urma unei alte acţiuni a fost identificat un cetăţean român care transporta, cu un autoturism, cantitatea de 183 kilograme peşte din specii diferite, fără documente legale.
● În data de 17.03.2013, în jurul orei 23.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au oprit pentru control, în zona de competenţă, o autoutilitară marca Renault în care se aflau două persoane.
În autoutilitară au fost descoperiţi cinci saci din rafie, în care se aflau bucăţi de sturion din specia morun, în greutate de 155,6 kilograme.
Cei doi bărbaţi, cu vârste de 50 şi 52 ani, domiciliaţi în municipiul Mangalia, nu au putut prezenta documente legale pentru transportul şi provenienţa sturionului.
Ei au declarat faptul că au cumpărat exemplarul de morun tranşat de la două persoane necunoscute, în schimbul sumei de 4.650 lei.
Poliţiştii de frontieră, alături de reprezentanţii A.N.P.A., au ridicat în vederea confiscării exemplarul de morun şi l-au predat unei societăţi comeciale de profil, urmând a se lua măsurile legale ce se impun.
Cei doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din mediul sãlbatic, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură pentru care se face dovada originii prin documente şi/sau marcaje justificative legale”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. d din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
● În data de 17.03.2013, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul P.P.F. Midia au oprit pentru control, pe comunicaţia Corbu – Năvodari, un autoturism marca Daewoo Cielo, condus de cetăţeanul român P.N.C., în vârstă de 29 ani.
În interiorul autoturismului au fost descoperite 9 lăzi din plastic, în care se afla cantitatea de 183 kilograme peşte din specii diferite.
Conducătorul auto, domiciliat în judeţul Constanţa, nu a putut prezenta documente justificative pentru cantitatea de peşte.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării peştele, evaluat la 515 lei, care a fost predat spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
Persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de „transport al peştelui fără documente legale”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. j din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Articole susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea

Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu reprezentanţii Biroului Vamal Constanţa Sud, descoperind în trei containere sosite în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din direcţia China jucării pentru copii, veselă de bucătărie şi lenjerie de pat susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de 725.000 lei dacă ar fi originale.
● La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul a două containere sosite din China pe adresa unor societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, respectiv judeţul Ilfov.
În urma controlului au fost descoperite 2.901 articole reprezentând veselă de bucătărie (castroane din plastic) şi lenjerie de pat, bunuri susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 125.000 lei dacă ar fi originale.
● În data de 18.03.2013, în jurul orei 09.30, într-un container sosit din Chia pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov, au fost descoperite 10.404 articole reprezentând jocuri educative pentru copii, cu o valoare de aproximativ 600.000 lei dacă ar fi originale.
Marfa purta însemnele distinctive ale unor mărci cunoscute şi a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali pentru a fi trimisă spre expertizare.

Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean irakian în vârstă de 26 ani, cu reşedinţa în judeţul Gorj, un cetăţean chinez în vârstă de 30 ani, cu reşedinţa în judeţul Ialomiţa, respectiv un cetăţean român în vârstă de 37 ani, domiciliat în Bucureşti, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU

Ti-a placut articolul?

Comentarii