Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:48 26 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat IPJ - RECOMANDĂRI PREVENTIVE

ro

28 Jun, 2013 18:46 870 Marime text
Pentru un sejur lipsit de evenimente negative, Poliţia Constanţa vă recomandă un minim de măsuri de autoprotecţie.
Trebuie cunoscut faptul că, în general, infractorii acţionează asupra persoanelor care se deplasează la ore târzii, pe trasee neiluminate ori izolate, asupra persoanelor care vorbesc la telefonul mobil pe stradă şi sunt concentrate asupra convorbirii şi persoanelor aflate în stare de ebrietate, acestea fiind uneori urmărite chiar din localurile publice.
              Poliţiştii au luat o serie de măsuri pentru combaterea acestui fenomen deosebit de grav, însă, orice persoană trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă în funcţie de împrejurările în care se află.
Recomandările poliţiştilor pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor, sunt:
              După lăsarea întunericului, este bine să evitaţi deplasările şi plimbările pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, pasaje subterane, parcări, etc. şi să nu vă expuneţi la vedere bijuteriile sau alte obiecte de valoare.
Dacă deplasarea este absolut necesară, este recomandat să apelaţi la taximetre autorizate.
              Manifestaţi atenţie asupra bunurilor dumneavoastră.
Când vorbiţi la telefonul mobil pe stradă, fiţi atenţi la persoanele din jur şi observaţi-le reacţia.
              Instruiţi-vă copii să nu poarte telefonul mobil la vedere atunci când se deplasează pe stradă.
              Dacă observaţi că sunteţi urmăriţi, traversaţi strada pentru a vă confirma suspiciunile, iar dacă vă simţiţi în nesiguranţă, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului şi solicitaţi ajutorul cetăţenilor din preajmă;
 
              Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).
Nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu banii sau valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă. Poşeta sau geanta trebuie protejate cu mâna, având sistemul de închidere îndreptat spre corp.
              Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, acţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din imediata apropiere.
Opuneţi rezistenţă numai dacă integritatea dumneavoastră fizică nu este pusă în pericol, în caz contrar renunţaţi la obiectele pretinse de infractor.
              Nu consumaţi în mod excesiv băuturi alcoolice în localuri publice deoarece puteţi deveni victime în astfel de împrejurări.
Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră ! Indiferenţa, neatenţia şi consumul excesiv de alcool vă pot transforma în victime ale unor infracţiuni !
Dacă sunteţi la plajă şi vreţi să intraţi în apă ori să mergeţi în altă parte, renunţaţi la ideea de a ruga un vecin de cearşaf să se uite şi la cearşaful dvs. cât timp sunteţi plecat.
Nu lăsaţi cearşaful nesupravegheat! Unul dintre membrii familiei cu care sunteţi la plajă trebuie să rămână acolo!
               Dacă sunteţi pe plajă şi de cearşaful dvs. se apropie o persoană care oferă spre vânzare diverse articole, mai bine refuzaţi politicos, decât să cumpăraţi! Riscul de a fi înşelat este foarte mare.
Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Învăţaţi-i să nu se sperie în cazul în care se pierd şi să se adreseze unui poliţist sau jandarm. Să cunoască numele părinţilor, telefonul unuia dintre aceştia, hotelul unde este cazat.
Nu veniţi pe plajă cu obiecte de valoare şi nu le afişaţi ostentativ. Lăsa-ţi-le asigurate în seiful hotelului.
Parcarea autoturismului trebuie făcută în spaţiile special amenajate, fără a lăsa în acestea bunuri de valoare, poşete, telefoane,l aptopuri, GPS-uri, borsete, protofele, etc.
 
Vă dorim o vacanţă cât mai plăcută neignorând proverbul „PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA !”
 
Ori de câte ori sunteţi victima unei infracţiuni sau martor ocular în asemenea împrejurări, nu ezitaţi să anunţaţi imediat Poliţia – tel. 112. Protejând infractorii prin tăcere îi ajutaţi să comită şi alte fapte.
               
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii