Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu au cu ce plăti firma de pază Creditorii Shapir Structures SRL cer închirierea bunurilor debitorului

ro

19 Dec, 2015 00:00 4744 Marime text
Cunoscută ca firma care a construit locuinţele sociale din Complexul „Henri Coandă“, s-a ocupat de reabilitarea tramei stradale din municipiul Constanţa şi a obţinut numai la Constanţa contracte de aproximativ 400 de milioane de lei, Shapir Structures SRL a intrat, în 2014, în insolvenţă.
 
Pe data de 23 noiembrie 2015, la sediul administratorului judiciar Fractal Insolvenţă SPRL din Bucureşti, a avut loc Comitetul Creditorilor societăţii debitoare Shapir Structures SRL. Pe ordinea de zi au fost incluse patru puncte, după cum urmează:
1 - Prezentarea situaţiei actuale a debitorului;
2 - Aprobarea închirierii bunurilor debitorului, având în vedere imposibilitatea achitării cheltuielilor generate de paza acestora. Avansarea de sume de către creditori în vederea acoperirii cheltuielilor cu paza bunurilor debitorului;
3 - Gruparea bunurilor debitorului în vederea diminuării cheltuielilor legate de conservarea acestora;
4 - Arhivarea documentelor debitorului şi avansarea de sume de către creditori în vederea acoperirii cheltuielilor privind organizarea şi depozitarea arhivei debitorului.
 
La întrunire au fost prezenţi următorii membri ai Comitetului Creditorilor: Trans Bitum SRL, în insolvenţă, prin avocat Gabriel Bălănescu, Shapir Structures 1991 Ltd, prin avocat Bogdan Iavolschi, Bitholder SRL, prin Vasile Paraschiv, administrator, însoţit de avocatul Mirela Saulea şi de avocatul Victor Adrian Prodan.
 
Potrivit procesului-verbal al Comitetului Creditorilor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 20716/02.12.2015, creditorul Bitholder SRL a subliniat că actualul Comitet al Creditorilor are doar patru membri din cinci, motiv pentru care trebuie ales încă unul. Acelaşi creditor a propus să se transmită o scrisoare către Confort Urban cu privire la depozitarea bunurilor Shapir Structures SRL.
 
Conform declaraţiei scrise depuse de Shapir Structures 1991 Ltd Israel la data de 20 iunie 2014, societatea urma să recupereze suma globală estimată de către aceştia, de 90.511.545,34 de lei. În prezent, suma este de circa 79.117.814,34 de lei, inclusiv TVA. În consecinţă, creditorul Bitholder consideră că pot fi suficiente fonduri până la 31 decembrie 2015, când Shapir Structures 1991 Ltd Israel a considerat că va putea dispune de bani. Bitholder SRL a mai solicitat creditorului Shapir Structures 1991 Ltd, în calitate de membru al Comitetului Creditorilor, explicarea clară a situaţiei în litigiul arbitral aflat în prezent pe rolul Camerei de Comerţ de la Paris legat de contractul de reabilitare a DN 18, C6 R 13 Moisei Iacobeni, Lot D.
 
Referitor la punctul 1 de pe ordinea de zi, lichidatorul judiciar a prezentat solicitarea ANAF în privinţa unui control de fond în perioada 2009 - 2014, rezilierea primită din partea firmei de pază şi solicitarea adresată de către lichidatorul judiciar instanţei penale cu privire la ridicarea sechestrului instituit asupra contului unic de insolvenţă al debitorului.
 
Pentru punctul 2 de pe ordinea de zi, creditorul Bitholder SRL a cerut lista echipamentelor ataşată fiecărui contract de pază. De asemenea, s-a solicitat o situaţie a echipamentelor închiriate. În ceea ce priveşte punctul 3 de pe ordinea de zi, creditorul Bitholder SRL susţine că transportarea materialelor de construcţii nu are sens economic, deoarece costă mai mult transportul decât bunurile în sine. Pentru ultimul punct de pe ordinea de zi, creditorii au fost informaţi că s-a primit o ofertă din partea societăţii Archivit SRL. Propunerea creditorului Bitholder SRL este să se instaleze un grilaj care să limiteze accesul la arhivă. Arhivele sunt separate fizic, dar trebuie despărţite şi printr-o barieră care să oprească accesul terţilor.

File din raportul lichidatorului judiciar

În acelaşi Buletin al Procedurilor de Insolvenţă nr. 20716/02.12.2015, a fost publicat şi Raportul lunar privind activitatea desfăşurată în perioada 9.10.2015 - 31.10.2015 cu privire la debitorul Shapir Structures SRL. Fractal Insolvenţă SPRL, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei Shapir Structures SRL, a comunicat faptul că a luat legătura cu fostul lichidator numit în dosar, Casa de Insolvenţă Transilvania, în vederea preluării documentelor aferente procedurii şi predării bunurilor societăţii debitoare.
 
„În urma demersurilor efectuate, Fractal Insolvenţă SPRL a luat la cunoştinţă că obiectivele debitoarei sunt depozitate momentan în următoarele patru localităţi: Alexandria, judeţul Teleorman, Borşa, judeţul Maramureş, Cârlibaba, judeţul Suceava, şi Constanţa. Pe data de 29 octombrie 2015, reprezentanţii lichidatorului judiciar au verificat obiectivele din Borşa, judeţul Maramureş, şi din Cârlibaba, judeţul Suceava, în vederea identificării bunurilor societăţii debitoare. Cu această ocazie, s-au desigilat sigiliile aparţinând Casei de Insolvenţă Transilvania şi s-au aplicat sigilii ale Fractal Insolvenţă SPRL la un laborator şi o clădire de birouri.
 
De asemenea, s-a luat act de situaţia foarte gravă existentă: firma de pază este neplătită şi solicită plata cu urgenţă a serviciilor deja prestate, proprietarii terenurilor din Borşa şi Cârlibaba precizând că vor solicita în instanţă evacuarea Shapir Structures SRL şi a utilajelor acesteia. În urma discuţiilor purtate la faţa locului la obiectivul de la Cârlibaba, s-a primit prin email o cerere de ofertă de la Asocierea SC Autotehnorom SRL - SC OPR Asfalt - SC Rutier Conex XXI SRL, asociere care este interesată de închirierea sau cumpărarea containerelor aflate la Cârlibaba (şapte bucăţi), de închirierea transformatorului de curent şi de cumpărarea prefabricatelor Tip P2. Totodată, lichidatorul judiciar a fost înştiinţat de iminenţa executării unei scrisori de garanţie emise în legătură cu Contractul de Reabilitare DN 18 Moisei Iacobeni. În aceste condiţii, lichidatorul judiciar a îndeplinit toate formalităţile necesare prelungirii acestei scrisori până la data de 31 decembrie 2015, asigurându-se totodată că o astfel de prelungire nu implică niciun cost suplimentar din partea Shapir Structures SRL“, se precizează în raportul publicat de către lichidatorul judiciar.

Registrul Comerţului, despre Shapir Structures SRL

Shapir Structures SRL a luat fiinţă în anul 2000 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Dr. Iacob Felix. Capitalul social subscris, de 5.240.000 de lei, este compus din 524 de părţi sociale. Firma este deţinută de SC Larton Consultants Limited, din Cipru. Lichidator judiciar al Shapir Structures SRL a fost desemnat Fractal Insolventa SPRL, cu sediul în Bucureşti, strada Dionisie Lupu nr. 33.
 
În perioada 2009-2014, Avraham Morgenstern era administrator al SC Shapir Structures SRL. În prezent, afaceristul israelian, apropiat al lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este suspectat că ar fi făcut evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa.

Citeşte şi

Avraham Morgenstern a scăpat de judecată, anul acesta! (rechizitoriu)

Numai patru-s norocoase
Pentru ce a încasat SC Shapir Structures SRL sute de milioane de lei de la constănţeni (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii