Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numai patru-s norocoase Pentru ce a încasat SC Shapir Structures SRL sute de milioane de lei de la constănţeni (documente)

ro

11 Apr, 2014 00:00 6784 Marime text
SC Shapir Structures SRL, firma care a construit locuinţele sociale din Complexul „Henri Coandă”, a obţinut din 2008 până în prezent, direct sau prin intermediul unor firme afiliate, numai la Constanţa, contracte de aproximativ 400 de milioane de lei. Şi nu vorbim despre zeci de contracte, ci doar de patru atribuiri.

Ultimul tramvai...


Aşa cum reiese din anunţul de atribuire nr. 54527/24.01.2009, Confort Urban SRL, societate care aparţine de administraţia locală constănţeană, a atribuit în data de 12 octombrie 2008 un contract în valoare de 162.045.968 de lei firmei Shapir Structures 1991 Ltd., firmă afiliată societăţii Shapir Structures SRL, al cărei nume apare în cel mai recent dosar în care DNA a emis mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele primarului Radu Mazăre. Revenind la atribuirea din 2008, aceasta a avut ca obiect „Lucrări de ramforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectare linie dublă tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor de învăţământ şi de cultură din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje rutiere“. Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise, la care s-a prezentat un singur ofertant, adică Shapir Structures 1991 Ltd. Potrivit aceluiaşi anunţ de atribuire, beneficiara contractului putea să subcontracteze 5% din contract.

Campusul „Henri Coandă”, o atribuire de... milioane

Anul 2011 aduce un nou contract, de data aceasta direct pentru firma mamă, SC Shapir Structures SRL, autoritatea contractantă fiind acum Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa. Proiectul măreţ al edililor constănţeni de a amenaja Campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”, a adus firmei reprezentate de Avraham Morgenstern, reţinut şi el alături de primarul Radu Mazăre în urmă cu două zile de procurorii DNA în acelaşi dosar, un contract în valoare de 40.964.032 lei. Deloc de neglijat a fost faptul că, aşa cum reiese din anunţul de atribuire nr. 129287/10.01.2012, contractul de lucrări de construcţii montaj inclusiv serviciul de proiectare aferente obiectivului Campus Social „Henri Coandă” Zona I fusese estimat la suma de 37.241.120 lei, valoarea lui fiind, în final, mai mare cu 3.722.910 lei, sumă care se regăseşte şi în comunicatul de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie. Şi de data aceasta, contractul a fost atribuit tot prin licitaţie deschisă, iar firma SC Shapir Structures SRL a fost, de asemenea, singurul ofertant şi... marele câştigător! Poate deloc surprinzător, exact aceeaşi sumă o regăsim şi într-o hotărâre de Consiliu Local care datează însă din anul 2013 şi care face referire la aprobarea unei rectificări a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 şi a listei de investiţii ale Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa.
Contractul de peste 40 de milioane de lei a fost completat, un an mai târziu, cu un act adiţional, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 4.095.688 de lei. Era vorba despre un act adiţional la contractul nr. 10.240/22.12.2011, privind „Lucrările de construcţii montaj, inclusiv servicii de proiectare - PT; PAC; DDE aferente obiectivului de investiţie construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - Campus Social «Henri Coandă» - zona I“. Atribuirea s-a făcut, de această dată, prin negociere fără anunţ de participare, singura ofertă primită fiind... cea a firmei Shapir Structures SRL.

Drumurile noastre...

Cel de-al patrulea contract bifat la Constanţa a fost atribuit firmei Shapir Structures SRL de către Confort Urban SRL, pentru suma de 160.770.352 de lei. A fost vorba, aşa cum reiese din anunţul de atribuire nr. 131673/24.03.2012, despre un contract de întreţinere, reparare şi modernizare a tramei stradale a municipiului Constanţa pentru anii 2012, 2013, 2014. Procedura aleasă a fost licitaţia deschisă, iar ofertele primite au fost, de această dată, în număr de două.
În aceste condiţii, vorbim de trei contracte şi un act adiţional, valoarea lor ridicându-se la suma de 367.876.032 lei.

Odiseea Shapir Structures SRL

Cine este însă acest ofertant, SC Shapir Structures SRL, al cărui reprezentant, Avraham Morgenstern - aşa cum precizează într-un răspuns remis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cotidianului ZIUA de Constanţa -, „face obiectul dosarului penal (n.r. acelaşi dosar în care a fost reţinut 24 de ore şi primarul Radu Mazăre), având calitatea procesuală de inculpat”?
Potrivit Registrului Comerţului, SC Shapir Structures SRL a fost înfiinţată în anul 2000. Firma a funcţionat iniţial sub denumirea SC Larton Consultants Romania SRL, în 2001 a fost schimbată în SC Roichman Romania SRL, iar din 2009 societatea capătă denumirea actuală, Shapir Structures SRL. Cel care a rămas unul şi acelaşi de la început şi până în prezent este asociatul unic, SC Larton Consultant Limited, cu sediul în Cipru, Nicosia. Dacă în 2001 îl regăsim pe Grigore Dumitrescu în calitate de mandatar al SC Larton Consultants Romania, respectiv SC Roichman Romania, din 2003, în înscrisurile din Monitorul Oficial cu privire la diferitele modificări intervenite în structura societăţii, îl regăsim în calitate de administrator al firmei pe Avraham Morgenstern. Tot în 2003, SC Ashroich Romania SRL, în care SC Roichman Romania SRL (SC Shapir Structures SRL) era asociat, îşi înfiinţează punctul de lucru de la Constanţa având ca obiect de activitate producerea de mixturi asfaltice. Adresa punctului de lucru din Constanţa a fost strada Vârful cu Dor nr. 10, tot aici funcţionând ulterior şi punctul de lucru al SC Shapir Structures SRL, deschis în 2009, în oraşul condus de administraţia Mazăre. De asemenea, potrivit site-ului societăţii Confort Urban, la aceeaşi adresă Vârful cu Dor nr. 10, se pare că funcţionează şi baza de producţie a societăţii aflate în subordinea municipalităţii constănţene, bază unde se fabrică mixturi asfaltice şi betoane.
În anul 2010, SC Shapir Structures SRL apare ca asociat şi în SC Roichman Engineering SRL. Tot în 2010, firma şi-a schimbat obiectul principal de activitate din lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor în lucrări de construcţii a drumurilor şi a căilor ferate. În acelaşi an, firma şi-a modificat valoarea unei părţi sociale de la 10 lei la 10.000 de lei, iar numărul părţilor sociale s-a modificat şi el de la 20 la 100. De asemenea, s-a majorat şi capitalul social al societăţii, acesta ajungând la suma de 1.000.000 de lei, împărţit în 100 de părţi sociale, deţinute în totalitate de asociatul unic Larton Consultants Ltd.
În 2011, SC Shapir Structures SRL a fost cooptată ca asociat în SC MD Group SRL, cu sediul în Alexandria. În acelaşi an, SC Shapir Structures SRL preia şi restul părţilor sociale ale SC MD Group SRL, devenind astfel unic acţionar al firmei din judeţul Teleorman.
În 2011, SC Shapir Structures SRL şi-a majorat din nou capitalul social cu un milion de euro, acesta ajungând, în lei, la suma de 5.240.000.
În 2012, SC Shapir Structures SRL şi-a deschis două noi puncte de lucru, de această dată în judeţele Maramureş şi Suceava, şi şi-a extins şi obiectul de activitate.
Anul 2013 aduce retragerea firmei Shapir Structures SRL din SC Roichman Engineering SRL.

Cu Shapir Structures la DNA

Iată însă că, în 2014, numele societăţii Shapir Structures SRL nu mai face carieră la rubrica atribuiri, ci se impune la nivel naţional prin scandalul iscat în jurul contractului pentru construirea Campusului Social „Henri Coandă”.
Potrivit referatului procurorilor DNA, citat de România Liberă, „în cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, a oferit primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Traseul mitei a fost următorul: Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel, suma de 95.000 de euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel, suma de 40.000 de euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 de euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare «fees» - onorariu”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii