Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:21 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat la 12 ani închisoare (rechizitoriu)

ro

10 Jan, 2017 18:13 4023 Marime text
Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani închisoare şi plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul într-un dosar de evaziune fiscală. Tribunalul a mai dispus ca firma Shapir Structures SRL (aflată în insolvenţă) să plătească o amendă penală de 400.000 lei. Totodată, Avraham Morgenstern şi Shapir Structures SRL trebuie să plătească în solidar statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor - ANAF, suma de 53.836.994 lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârşirii faptelor până la data plăţii efective. Avraham Morgenstern şi Shapir Structures SRL trebuie să achite fiecare 30.000 lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În cauză, Morgenstern este suspectat că, „în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
DNA a calculat un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro.
 
Dosarul a fost judecat iniţial de Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, trimisă în judecată pentru luare de mită. Alături de Terceanu, în cauză au mai fost deferiţi Justiţiei fraţii Ioan şi Victor Becali, dar şi Cristian Borcea, fostul preşedinte executiv al clubului de fotbal „Dinamo“, acesta fiind şi unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 
Geanina Terceanu ar fi primit suma de 195.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali şi suma de 10.000 de euro de la Cristian Borcea, pentru a-i achita în celebrul Dosar al Transferurilor de fotbalişti. Mita ar fi fost primită de Terceanu în intervalul aprilie 2009 - mai 2012. 
 
Într-un alt dosar - denumit generic al Campusului Henri Coandă -, afaceristul israelian Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre.


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Avraham Morgenstern – prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii