Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Închiderea procedurii insolvenţei Syntax Media Consulting SRL, vehiculată într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre, radiată de la Registrul Comerţului (DOCUMENTE)

ro

07 Feb, 2022 00:00 1572 Marime text


 
  • Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Syntax Media Consulting a fost înfiinţată în anul 2003, în București, sub denumirea de Mona Trade SRL, de Balkal Ozan Cumhur, cetăţean turc, acesta fiind unic asociat şi administrator.
 
 
Tribunalul Constanța a dispus închiderea procedurii insolvenţei față de SC Syntax Media Consulting SRL, controlată de Aglaia Golumb, de 86 de ani, din Suceava, firmă despre care s-a precizat, în 2015, că ar apărea într-unul dintre dosarele lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
 
Totodată, instanța decis radierea firmei din Registrul Comerţului și a dispus notificarea prezentei sentinţe creditorilor prin publicare în BPI, DRGFP Galați prin AJFP Constanța şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru efectuarea menţiunii de radiere.
 
Hotărârea nu este una definitivă!
 
SC Syntax Media Consulting SRL a intrat în faliment la data de 10 decembrie 2019. Judecător-sindic al dosarului a fost Adriana Ioana Sincu Badea, de la Tribunalul Constanța
 
Creditorii au fost Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa (cu 10.555.771 de lei ) și Municipiul Constanţa (638 lei).
 
Așa cum precizatm mai sus, în 2015, despre Syntax Media Consulting SRL s-a spus că ar apărea într-unul dintre dosarele lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
 
Aglaia Golumb, o femeie de 80 de ani din Suceava, ar fi devenit peste noapte milionară în euro. Fără să ştie, bătrâna a fost numită în fruntea unei firme-fantomă din Constanţa. Procurorii au descoperit că firma deţinută de octogenară avea zeci de contracte încheiate cu televiziunea lui Sorin Strutinsky, post TV la care şi Radu Mazăre a fost acţionar. Anchetatorii au descoperit şi că toate contractele erau fictive. Contractele semnate de societatea care o avea ca administrator pe Aglaia Golumb valorează un milion de euro, iar anchetatorii spun că banii se reîntorceau la Radu Mazăre şi omul de afaceri Sorin Strutinsky“, arăta digi24.ro în 2015.
 
Mona Trade SRL
 
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Syntax Media Consulting a fost înfiinţată în anul 2003, în București, sub denumirea de Mona Trade SRL, de Balkal Ozan Cumhur, cetăţean turc, acesta fiind unic asociat şi administrator.
 
Firma avea iniţial un cu totul alt obiect de activitate: „comerţ cu ridicata cu produse intermediare neagricole şi deşeuri“ şi avea un capital subscris şi vărsat de 330.000.000 de lei (33.000 de lei noi). În 2004, capitalul societăţii a fost majorat până la suma de 4.308.000.000 ROL, adică 43.000 de RON.
 
Ulterior, în anul 2005, asociatul unic a decis deschiderea a două puncte de lucru în Constanţa, în incinta Port. Ulterior, în acelaşi an, s-a schimbat sediul social al firmei, din capitală în Constanţa, în incinta Navlomar din Port. În luna septembrie a aceluiaşi an, firma și-a schimbat, din nou, sediul social pe strada Ion Raţiu, deschizând un punct de lucru şi în Năvodari.
 
În octombrie 2005, s-a deschis un nou punct de lucru în Hârşova şi s-a declarat obiectul principal de activitate al firmei „recuperarea deşeurilor şi resturilor metalice reciclabile“. În 2011, sediul firmei Mona Trade s-a mutat pe Strada Pescarilor nr. 24.
 
Din iunie 2011, firma apare deja cu denumirea preschimbată în Syntax Media Consulting SRL, având sediul social la aceeaşi adresă de pe strada Pescarilor.
 
În noiembrie 2011, Balkal Ozan Cumhur o cooptează în firma recent redenumită Syntax Media Consulting pe Aglaia Golumb, care devine asociat cu doar 0,23% din capitalul social.
 
Tot atunci, potrivit datelor din Monitorul Oficial nr. 4512, partea a IV-a, din 2011, Balkal Ozan Cumhur se revocă din funcţia de administrator, Aglaia Golumb preluând această funcţie.
 
Pe 22 decembrie 2011, Ozan Balkal s-a retras din firmă.
 
Înainte de a solicita, în 2012, întreruperea temporară de activitate până pe 5 octombrie 2015, femeia rămăsese deja unic asociat şi administrator în firmă, potrivit Registrului Comerţului.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 06 februarie 2022, SC Syntax Media Consulting SRL avea ca obiect de activitate „Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“, iar asociat unic apare Aglaia Golumb.
 
„Societatea debitoare a făcut parte dintr-un grup de societăți de tip fantomă“
 
În Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 24272/19.12.2019 (ce poate fi citit integral în secțiunea Documente) a fost publicat raportul asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția insolvenței debitorului SC Syntax Media Consulting SRL, respectiv concluzii privind cauzele și împrejurările care au generat încetarea de plăți.
 
Conform BPI nr. 24272/19.12.2019 „societatea debitoare a făcut parte dintr-un grup de societăți de tip fantomă, aplicând suveica fiscală, respectiv mai multe firme de acest tip, rulează fictiv sume importante de bani pentru a le scăpa de la impozitare, însoțită de returnarea ilegală de TVA pentru aceleași tranzacții, care apar doar în acte, în cazul de față istoricul acestei inginerii financiare poate fi descris etapizat în felul urmator: Etapa 1 - Societatea a fost înființată în anul 2005, de către un cetățean străin, iar până în anul 2010 a efectuat operațiuni comerciale de mică anvergură, fără a putea fi considerata o societate cu risc fiscal ridicat. Etapa 2 - Începând 01.01.2011, societatea este inclusă în circuitul economic fictiv tip suveică alături de societățile 1) Media Industry Construct SRL, 2) Sunt Capital Vox SRL, 3) Aqua Capital Forte SRL“.
 
Cifră de afaceri de milioane de euro
 
„Veniturile reale înregistrate de societatea debitoare din activitatea de recuperare a deșeurilor metalice sunt anulate de achizițiile efectuate de la cele trei societăți enumerate, astfel încât la o cifră de afaceri de 2.000.000 Euro societatea nu plătește nici măcar un leu ca impozit pe profit sau TVA“, se mai arată în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 24272/19.12.2019.
 
„Etapa 3 - la finalul anului 2011, fictiv se cooptează în societate un nou asociat, respectiv către o persoană cu capacități procesuale diminuate dar care devine administrator unic în 23.11.2011. Urmând ca în 22.12.2011, acesta să devină prin cesionarea părților sociale și asociat unic deși activitatea este condusă faptic de fostul asociat și administrator unic Ozan Cumhur Balkal, cetatean turc“, potrivit BPI mai sus precizat.
 
Ozan Cumhur Balkal, tras la răspundere
 
Prin Hotarârea nr. 1068/2021, din  14.10.2021 , Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de reclamantul Alpinsolv SPRL – lichidator judiciar al debitoarei Syntax Media Consulting S.R.L în contradictoriu cu pârâtul Ozan Cumhur Balkal.
 
„Dispune antrenarea răspunderii pârâtului pentru suma de 10.556.409 lei, reprezentând pasivul debitoarei Syntax Media Consulting S.R.L, suma urmând a intra în averea debitoarei, fiind destinată acoperirii pasivului acesteia. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 14.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“.
 
„Societatea, abandonată“
 
„Etapa 4 - Iar din 05.10.2012 societatea își suspendă activitatea pentru o perioadă de trei ani, fiind în fapt abandonată. Etapa 5 - În intervalul 03.12.2014 - 20.01.2015, are loc un control fiscal care a instituit debite în cuantum de 10.555.771,00 lei, sume de care a fost prejudiciat bugetul de stat. În concluzie, încetarea de plăți a avut loc ca urmare a unei activități frauduloase, administratorul și asociatul unic Ozan Cumhur Balkal acționând cu rea credință, iar actele frauduloase au fost facute în prejudiciul drepturilor creditorilor bugetari“, se mai arată în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 24272/19.12.2019.
 
„Inexistența bunurilor ori a fondurilor în averea debitoarei“
 
Revenind la ultima decizie a Tribunalului Constanța, privind radierea firmei, Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 2021/03.02.2022, (ce poate fi citit integral în secțiunea Documente), se arată că la „data de 05.11.2021 lichidatorul judiciar a depus raportul prin care a solicitat închiderea procedurii conform dispozitiilor art. 174 din Legea nr. 85/2014, motivând prin inexistența bunurilor ori a fondurilor în averea debitoarei“.
 
„Întrucât continuarea procedurii în absența bunurilor din averea debitoarei, care să acopere cel puțin cheltuielile de procedură, nu se justifică, se va face aplicarea dispozițiilor art. 174 din Legea 85/2014, dispunându-se închiderea procedurii și radierea societății debitoare din registrul comerțului“, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 2021/03.02.2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Rechizitoriul dosarului Mazăre - Făgădău, „anulat“ la Curtea de Apel! Tribunalul a luat act

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii