Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:10 13 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Norme metodologice mai clare pentru administrarea datoriei publice guvernamentale

ro

22 Apr, 2015 16:47 640 Marime text
Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modifică și se completează unele prevederi din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin HG nr. 1470/2007.

În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Finanțelor Publice este singurul administrator al datoriei publice guvernamentale.

Modificarea Normelor metodologice privind datoria publică vizează:

Ajustarea cadrului procedural, astfel încât să permită executarea operațiunilor de răscumpărare (buy back) și preschimbare (exchange) anticipată a titlurilor de stat, atât cele aflate în circulație pe piața internă, cât și cele de pe piața externă. Prin astfel de tranzacții se urmărește administrarea mai eficientă a riscului de refinanțare, prin utilizarea oportunităților de răscumpărare înainte de scadență, respectiv pentru a preschimba titlurile de stat aflate în circulație, emise anterior, cu titluri noi, pe termen mediu și lung. Introducerea acestor operațiuni are în vedere îmbunătățirea condițiilor aferente titlurilor de stat emise de România pe piețele interne și externe.

Revizuirea procedurii lansării emisiunilor de titluri de stat pe piețele internaționale, astfel încât Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de emitent, să aibă posibilitatea utilizării cu o mai mare flexibilitate a infrastructurii contractuale a Programului Medium Term Notes.

Completarea procedurii referitoare la emisiunile lansate pe piața internă pentru populație cu prevederi referitoare la stabilirea sursei de plată a comisionului datorat de emitent către sindicatul de intermediere.

Corelarea prevederilor din legislație în vederea eliminării noțiunilor de „curs istoric” și, respectiv, de „diferențe de curs” aplicabile datoriei publice. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, rambursarea ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate în vederea finanțării deficitului bugetar, refinanțării datoriei publice și rambursării anticipate să se facă din disponibilitățile în valută ale MFP, legal constituite cu această destinație și/sau prin refinanțarea acestora la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data scadenței. Sumele utilizate până la data de 31 decembrie 2015 din împrumuturile în valută contractate în vederea finanțării deficitului bugetar, refinanțării datoriei publice și rambursării anticipate se consideră finanțare definitivă la 1 ianuarie 2016.

Corelarea prevederilor din legislație în ceea ce privește asigurarea și constituirea surselor de plată aferente finanțărilor rambursabile garantate și/sau contractate de stat și reglementarea relației cu beneficiarii acestora.

Ti-a placut articolul?

Comentarii