Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:45 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Guvernul României Inima Reginei Maria va sta la Castelul Peleș

ro

23 Sep, 2015 13:41 450 Marime text
Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecția publică a Muzeului Național „Peleș”.
Guvernul răspunde astfel, printr-o Hotărâre, solicitării Muzeului Peleș, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria (29 octombrie 1875).
Caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Național de Istorie a României în administrarea Muzeului Național „Peleș”.

Informații suplimentare
În anul 1933, când și-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela pe care o construise  pe maul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș. După moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său Mihai, au îndeplinit dorința testamentară a Reginei Maria. Inima Reginei a fost așezată într-o casetă de argint de formă octogonală, iar aceasta a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase, primită cadou de nuntă în 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.
După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de către principesa Ileana și așezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată în acest scop după modelul celei de la Balcic. În 1974, casetele au fost transferate, împreună cu alte bunuri culturale, în administrarea Muzeului Național de Istorie a României. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii