Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin de presa - 28.10.2009

ro

28 Oct, 2009 19:29 6312 Marime text

jandarmi_tomis.jpgCinci luptători din Gruparea de Jandarmi Mobilă „TOMIS" au fost selecţionaţi pentru a participa la misiunea internaţională de menţinere a păcii în provincia Kosovo sub egida U.E. (EULEX)

Detaşamentul de Jandarmi Români (115 luptători) destinat să execute misiuni în cadrul forţei speciale de poliţie EULEX în provincia Kosovo şi-a încheiat instruirea specifică şi este pregătit pentru a se deplasa în teatrul de operaţii, pentru 6 luni de zile. Acest detaşament urmează să înlocuiască contingentul aflat acum în Kosovo, care îşi încheie misiunea în luna noiembrie. În prezent, alţi trei luptători din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "TOMIS", un ofiţer şi doi subofiţeri, se află în Kosovo.

Detaşamentul va avea în componenţa sa si cinci jandarmi din cadrul Gruparii Mobile "TOMIS", plutonier major SERGHIUŢĂ Cornelius, plutonier major POPOVICI George Cristian, plutonier IFTIMIE Marcel, plutonier TOCI Bogdan şi plutonier VASILE Cristian.

Militarii au fost selecţionaţi pe bază de voluntariat, din toate unităţile Jandarmeriei Române, au participat la un stagiu de pregătire pentru misiuni internaţionale, la Şcoala de Aplicaţii a Jandarmeriei Române şi la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare al Jandarmeriei Române de la Ochiuri

Pe timpul stagiului de pregătire, au fost planificate şi executate evaluări parţiale, iar la final a fost organizat un examen cu probe la pregătirea de specialitate, instrucţia tragerii, educaţie fizică şi cunoaşterea limbii engleze. La finalul stagiului, toţi cei cinci candidaţi din Gruparea de Jandarmi Mobilă "TOMIS" fiind declaraţi "Apt" pentru misiuni internaţionale şi vor pleca în teatrul de operaţii în luna noiembrie.

- Plutonierul major SERGHIUŢĂ Cornelius, are 32 de ani, este necăsătorit, încadrat pe funcţia de subofiţer operativ şi frecventează cursurile facultăţii de drept unde este înscris în anul II.

Din anul 2003 a mai participat la alte trei misiuni internationale, in cadrul Detaşamentului de menţinere a păcii sub egida O.N.U. în Kosovo (UNMIK);

- Plutonierul major POPOVICI George Cristian, are 38 de ani, este necăsătorit, este încadrat pe funcţia de subofiţer operativ şi frecventează cursurile facultăţii de drept unde este înscris în anul III.

A mai participat la misiuni internationale in cadrul Detaşamentului de menţinere a păcii sub egida O.N.U. în Kosovo (UNMIK), in 2004 şi 2005.

- Plutonierul IFTIMIE Marcel, are 32 de ani, este necăsătorit este incadrat pe functia de subofiter operativ ordine publica, participă pentru a doua oara la misiuni internationale.

- Plutonierul TOCI Bogdan are 31 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Încadrat pe functia de subofiter operativ ordine publica şi participă pentru prima oara la misiuni internationale.

- Plutonierul VASILE Cristian are 32 de ani, este căsătorit şi are un copil. Încadrat pe functia de subofiter operativ ordine publica, este absolvent al facultăţii de drept şi participă pentru prima oara la misiuni internationale.

Informaţii de background

Jandarmeria Română participă cu efective specializate la menţinerea păcii, la solicitarea organismelor internaţionale, la activităţi de instruire, la constituirea forţelor internaţionale destinate îndeplinirii unor misiuni în cadrul acţiunilor de prevenire a conflictelor şi gestionării situaţiilor de criză, de întărire-consiliere, asistenţă formare, control a forţelor de ordine locale sau de substituţie a acestora în toate domeniile lor de activitate.

În baza solicitării Organizaţiei Naţiunilor Unite, adresată României şi aprobată de Parlament, a Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi O.N.U. privind contribuţia cu resurse la unitatea specială de Poliţie a Naţiunilor Unite din KOSOVO, Jandarmeria Română desfăşoară începând cu data de 22 februarie 2002, misiuni de menţinere a păcii în Kosovo.

Premergător plecării în zona de operaţii, efectivele vor fi evaluate de o comisie internaţională, cu privire la tehnicile şi procedurile folosite pe timpul misiunilor de menţinere a păcii, precum şi la cunoaşterea limbii engleze.

Din decembrie 2008, misiunea a trecut sub egida EULEX

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • EU 07 Sep, 2010 15:23 SALUTARI DIN MOLDOVA CRISTIANE