Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Fundația CAESAR lansează o amplă campanie de consultare publică pe tema valorificării potențialului strategic al diasporei românești

ro

23 Sep, 2015 13:27 1629 Marime text
Fundația CAESAR invită reprezentanți ai diasporei și experți în domeniul migrației și în domenii conexe să participe la conturarea unor propuneri de politici publice și proiecte pe următoarele tematici: (1) Statul În slujba diasporei; (2) repatriere şi dezvoltarea României; (3) activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare și: (4) diaspora civică și politică.  
Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat recent la Palatul Cotroceni conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”.
Evenimentul, menit să readucă în prim-planul opiniei publice acest subiect de importanță majoră pentru România, a reprezentat un punct de pornire pentru constituirea a patru grupuri de lucru care pe parcursul urmatoarelor luni vor contura o serie de propuneri de politici publice si proiecte pentru valorificarea potențialului strategic al diasporei românești. Aceste grupuri de lucru sunt:
Statul în slujba diasporei: îmbunătățirea performanței statului și a instituțiilor românești în protejarea și promovarea drepturilor cetățenilor români din diaspora.

Repatriere și dezvoltarea României: stimularea repatrierii în sectoare de interes strategic precum sănătatea, educația și administrația publică și pentru implicarea diasporei în modernizarea și dezvoltarea economică a României.

Activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare: consolidarea mecanismelor prin care Statul Român colaboreaza cu mediul asociativ din diaspora pentru a promova imaginea și interesele României în lume.

Diaspora civică și politică: încurajarea implicării diasporei în viața civică și politică a României.
Următorul pas în acest proiect este un amplu proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei și cu experți în domenii relevante tematicilor menționate. Aceștia pot participa în acest proces prin doua mecanimse complementare:
Înscrierea în unul dintre cele patru grupuri de lucru care, pe decursul următoarelor luni, vor sintetiza un document de propuneri de politici publice ce va fi înaintat factorilor de decizie, reprezentanților mass-media și publicului larg. Participarea în grupurile de lucru este deschisă tuturor reprezentanților comunităților de români din diaspora și experților pe teme conexe.

Transmiterea în atenția unuia sau mai multor grupuri de lucru a unor propuneri de politici publice și proiecte concrete pentru valorificarea potenţialului strategic al diasporei româneşti. Propunerile se transmit prin intermediul unui formular. Ele vor fi direcționate către grupul de lucru relevant si vor fi incluse în procesul de elaborare a propunerilor din cadrul grupului.

Conferința „Smart Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești” și consultările anunțate fac parte din suita de proiecte ale Fundației CAESAR și ale Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora), elaborată în cadrul acestor două organizații și lansată în dezbatere publică pe 8 ianuarie 2013. Această strategie reprezintă o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea României.

Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.
Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.
Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii