Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat proiectul privind asociaţiile şi fundaţiile

ro

02 Nov, 2023 12:46 969 Marime text
Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, care prevede înfiinţarea unui Registru unic al asociaţiilor şi fundaţiilor "modern", cu "informaţii la zi, adecvate, actualizate, corecte", a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Gorghiu a precizat că proiectul de lege este "un pas înainte" în digitalizarea şi debirocratizarea domeniului şi vine în sprijinul ONG-urilor şi al beneficiarilor acestora, fiind rezultatul a doi ani de dezbateri publice şi consultări cu peste 70 de organizaţii neguvernamentale, SCRIE Agerpres.ro

"De asemenea, această modificare vine pornind de la premisa pe care Guvernul României a comunicat-o nu o dată că asociaţiile şi fundaţiile sunt actori esenţiali pentru protejarea drepturilor omului, a libertăţilor cetăţeneşti şi au un rol crucial în funcţionarea democraţiei şi a societăţii. Guvernul, de altfel, inclusiv în acest an, păstrând regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că, atât companiile, cât şi microîntreprinderile şi persoanele fizice pot susţine cauze sociale în care cred sau servicii sociale şi de sănătate insuficient furnizate de către stat", a precizat ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei de Guvern.

Ea a arătat că registrul unic al asociaţiilor şi fundaţiilor va permite accesul în orice moment la informaţii despre acestea, iar finanţarea lui se va face prin PNRR.

Beneficiarii proiectului sunt în prezent, în total, de 137.963 de ONG-uri înregistrate în România, dintre care 114.714 sunt asociaţii, restul fiind fundaţii, federaţii, uniuni, ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194, a indicat Gorghiu.

Citește și:

Plățile cash la comercianți vor fi limitate, începând de miercuri! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii