Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Mulţi Ani, Rador! Rador-ul vechi, Rador-ul nou. O istorie subiectivă

ro

13 Jun, 2014 15:04 1079 Marime text
La 16 iunie 1921 se năştea Agenţia de presă Rador, la ideea a doi tineri prieteni diplomatul Noti Constantinide, pe atunci secretarul Legaţiei române la Paris, şi avocatul Sorin Şerbescu, înscris ca doctorand în drept la Sorbona. Numele agenţiei, Rador este o prescurtare de la Radio Orient.
Rador s-a născut ca o agenţie privată, susţinută financiar mai ales de cunoscuta bancă Chrissoveloni. Ascensiunea sa a fost posibilă şi pentru că prima agenţie românească de presă, născută în 1889, s-a desfiinţat în vara lui 1916, în zilele tragice ale Primului Război Mondial, în degringolada mutării capitalei de la Bucureşti la Iaşi.
În 1925 statul român a cumpărat acţiunile Rador, iar agenţia a căpătat un statut oficios. Încă de la înfiinţare a făcut parte din marele dispozitiv mondial al agenţiilor de presă aliate, în care se aflau giganţi ca Havas şi Reuters, Corresponenz Bureau din Viena dar şi agenţii de presă naţionale.
Rador-ul interbelic a „tăcut” în 1949, din ordinul comuniştilor. Structura sa a fost preluată de agenţia naţională de presă Agerpres.
Noul Rador s-a născut în 1990, ca o redacţie a Radio România. La iniţiativa preşedintelui director general de atunci, Eugen Preda, a fost creat un Centru de Informare şi Sinteză, după modelul agenţiei de monitorizare Caversham. Această activitate de pionierat a fost încredinţată redactorului şef Mihai Andrei şi redactorului şef adjunct Ileana Ionescu.
După trei ani de maturizare, în noiembrie 1993, Centrul de Informare şi Sinteză se transforma în agenţia de presă Rador.
Rador transmite în flux un număr impresionant de informaţii primite de la corespondenţii interni şi externi ai Radio România. De asemenea, dispune de cel mai important centru de monitorizare din România, urmărind peste 50 de posturi de radio şi televiziune din România şi din lume, peste 400 de titluri din presa internaţională şi peste 60.000 de surse web.
Dincolo de cifre se află însă o echipă profesionistă şi determinată. Vă invităm să patrundeţi în poveste. O poveste subiectivă, dependentă de graţiile memoriei; dar tocmai din acest motiv autentică, emoţionantă… doar pe www.rador.ro
 
Serviciul  Comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii