Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"În parc" - "un cocktail de biografii şi imaginaţie" Ana Ularu, despre personajele sale din teatru

ro

08 May, 2014 18:44 2238 Marime text
Ana Ularu are rolul principal feminin în piesa În parc, o comedie scrisă și regizată de Radu Iacoban. Alături de Istvan Teglas, pe Ana o puteți vedea acum nu într-un film, în sala de cinema, ci pe scenă, acolo unde a debutat la 15 ani ca actriță de teatru, când Cătălina Buzoianu îi dădea rolul Lolitei, alături de Ştefan Iordache. În parc se joacă duminica aceasta la Godot Cafe-Teatru (str. Blănari nr. 14), de la ora 19.00.
 
 
Foto din spectacolul precedent, aici: http://www.yotransfer.ro/download.php?link=13237d234d7ce55f2071f5064c8d018d.
Credit foto: Oana Monica Nae
 
 
Câteva minute cu Ana Ularu despre cele patru roluri ale sale din piesa În parc
 
O bancă oarecare într-un parc şi patru perechi, din patru epoci diferite, în patru planuri diferite, care iau loc pe rând aici/ pe această bancă: Mihai Eminescu + Veronica Micle, Regele Ferdinand + Miţa Biciclista, criminalul în serie Râmaru + o anumită Mihaela, precum şi un El + o Ea din perioada actuală. Rolurile sunt jucate de aceeaşi pereche de actori: Ana Ularu şi Istvan Teglas.
 
Despre Veronica Micle. Pe Ana o amuză foarte tare imaginarea unor personaje istorice idealizate în general, aduse la o formă umană. "E probabil Bart Simpson-ul din mine care face grafitti pe statui uneori", spune Ana despre rolul Veronica Micle din spectacolul În parc. "E important să creezi un personaj real, fără să ţii draconic frâiele redării fidele. Nu am încercat să fiu Veronica-cea-din-manual. Documentarea m-a ajutat într-atât încât să ştiu ce subtilităţi pot folosi şi ce ar fi absurd să încerc să imit. Veronica mea e foarte <<a mea>>. E o iubită pasională şi dezamăgită, temperamentală şi tandră, clocoteşte de furie şi de pasiune vizavi de Eminul ei. De fapt, amândoi au avantajul că sunt coborâţi de pe soclu şi din cărţile de comentarii pentru bacalaureat şi umanizaţi cu umor şi drag".
 
Miţa Biciclista. La Miţa Biciclista (pe numele real Maria Mihăescu, 1885-1968) a fost ceva mai uşor, pentru că Ana este pasionată de istorie. "Am trecut de multe ori pe lângă căsuţa din Piaţa Amzei", spune ea.
 
Partenera lui Rîmaru. "Prietena ucigaşului în serie Ion Rîmaru e fictivă. E un cocktail de biografii şi imaginaţie. Cred că e personajul meu preferat dintre toate damele. E imprevizibilă, are naivitate şi pericol", spune Ana Ularu despre victima violatorului criminal din anii ‘70.
 
Tânăra din zilele noastre. Acest rol a pus cele mai puţine probleme. "Am vrut să spunem exact asta: marile pasiuni s-au terminat şi nu prea mai e loc pentru sentimente în lumea noastră de-acum. Suntem cu ochii tot timpul în diverse bălării electronice", spune Ana.
 
---------------------------------
 
Ana Ularu, alias Veronica Micle, Miţa Biciclista, victima lui Rîmaru și O tânără din zilele noastre
Scurtă biografie
 
Ana Ularu şi-a început cariera la vârsta de 9 ani, debutând în trei co-producţii româno-franceze pentru televiziunea M6. Primul rol în treatru a venit la 15 ani, alături de Ştefan Iordache, în Lolita, spectacol în regia Cătălinei Buzoianu. A lucrat atât cu regizori consacraţi, cât şi cu reprezentanţi ai noului cinema românesc.
 
În ultimii ani, Ana a câştigat numeroase premii cu rolul Matilda din filmul Periferic, printre care prestigiosul Premiu pentru Cea mai buna actriță la Festivalul de Film de la Salonic, Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă din România (2012), şi trofeul Boccalino, oferit de criticii elveţieni de la Festivalul de Film de la Locarno (2012).
 
Ana Ularu a fost selecţionată în programul Shooting Stars, la Festivalul de Film de la Berlin, program care îi reunește și promovează pe cei mai buni zece tineri actori europeni.
 
Au urmat roluri principale în producţii internaţionale, inclusiv în serialul Familia Borgia, difuzat de HBO, producţia Showtime avându-l cap de afiş pe Jeremy Irons.
 
Din filmografia Anei amintim Turkey Girl, un scurtmetraj realizat de Cristian Mungiu și inclus în proiectul internațional Lost and Found, Italiencele (regia: Napoleon Helmis), Hârtia va fi albastră (regia: Radu Muntean) și Youth Without Youth (regia: Francis Ford Coppola).
 
Rolurile principale din Sunt o babă comunistă (2013), în regia lui Stere Gulea, și din O vară foarte instabilă (2013), în regia Ancăi Damian sunt cele mai recente apariții în producții românești.
 
În 2014 o veţi putea vedea pe marile ecrane în Serena, în regia câștigătoarei de Oscar, Susanne Bier, unde Ana Ularu joacă alături de Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence.



Radu Iacoban - actor, regizor, scenarist
 
Radu Iacoban a absolvit UNATC în 2005, secția Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenţă constantă atât în teatrul de stat, cât şi în producții underground.
 
În film, Radu a colaborat, printre alţii, cu Sharon Stone şi Andy Garcia în What about love?, a jucat în Zero Theorem, al lui Terry Gilliam şi a deţinut unul dintre rolurile principale în Amintiri din epoca de aur, segmentul Vănzatorii de aer, în regia lui Cristian Mungiu.
 
Radu Iacoban a regizat patru spectacole de teatru. Cele mai recente sunt Carpathian Garden, care este totodată și primul text scris de el, și În parc, de la Godot Café-Teatru. Prima piesă regizată a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiată la festivaluri de teatru, urmată de Asta-i tinerețea noastră.
 
Anul acesta a prezentat Gala Premiilor Gopo alături de Amalia Enache.



Istvan Teglas, alias Eminescu, Regele Ferdinand, Rîmaru și Un tânăr din zilele noastre
 
Istvan Teglas a absolvit în 2004 Universitatea de Artă Teatrală, secţia Actorie, la Târgu Mureş. Este actor şi dansator. Primul rol l-a jucat în clasa a doua, la un bal mascat. Era rolul unui lup.
Cele mai importante spectacole ale sale sunt:
- Evantaiul, de Carlo Goldoni, regia: Csaba Kiss - Teatrul Studio, Budapesta (Ungaria)
- Paraziţii, de Marius von Mayenburg, regia: Sorin Militaru - Teatrul 74, Târgu-Mureş
- Bal, spectacol de teatru dans, regia: Yvette Bozsik (Ungaria) - Teatrul Naţional de Operetă, Bucureşti
- O vară fierbinte pe Iza, regia: Mihai Măniuţiu, coregrafia: Vava Ştefănescu - Teatrul Naţional, Cluj Napoca
- Logodna, spectacol experimental, regia: Anca Mihuţ, Opera Naţională, Bucureşti
- Urban Kiss, spectacol de teatru-dans, regia şi coregrafia: Răzvan Mazilu, Teatrul Naţional de Operetă
- Corp şi anti-Corp, spectacol de mişcare, regia şi coregrafia: Andreea Novac
 
 
În parc
 
Data: duminică, 11 mai
Ora de începere: 19.00
Durata spectacolului: o oră şi zece minute
Preţul biletului: 30 de lei
Rezervări pentru un loc În parc: 021.31.61.682, 0736.414.244
Textul şi regia: Radu Iacoban
Cu: Ana Ularu/Rodica Lazar şi Istvan Teglas
Scenografia: Mihaela Ularu
Afiş: Ana Maria Moldovan
 
 
----------------------------------
 
 
Godot Café-Teatru
 
Concept. Godot Café-Teatru este un spaţiu îndelung aşteptat – şi, mai ales, necesar – în peisajul cultural bucureştean, în special în zona teatrului independent. De aici şi denumirea sa, aluzie la personajul din piesa Aşteptându-l pe Godot, de Samuel Beckett. Conceptul de café-teatru păstrează fizionomia unui teatru clasic, fiind singura sală cu această structură din Bucureşti.
 
Unul dintre puţinele spaţii din oraş dedicate exclusiv evenimentelor culturale independente, Godot prezintă în fiecare seară pe scena sa artişti tineri: se joacă piese de teatru contemporan, au loc concerte, spectacole de stand-up comedy, impro-show-uri, proiecţii de film, expoziţii de fotografie sau lansări de carte.
 
Spectacole. De când şi-a deschis porţile, Godot Café-Teatru a devenit cunoscut pentru repertoriul său variat, mare parte dintre spectacolele prezentate fiind producţii proprii – de la comedii cu umor intelectual în stilul Woody Allen (Bullets over Lipscani de Eugen Gyemant, cu Dan Rădulescu, Smaranda Caragea şi Cătălin Babliuc), la radiografii ironice ale relaţiilor amoroase (Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, regia Doina Antohi, cu Andreea Grămoşteanu, Mirela Zeţa, Ioana Barbu, Andreea Samson, Doina Antohi, Constantin Diţă, Alexandru Conovaru, Pavel Bârsan, Andrei Mateiu şi Şerban Gomoiu; Cupluri, regia Vlad Zamfirescu, cu Diana Cavaliotti, Andreea Vasile, Tudor Aaron Istodor, Mihai Conrad Mericoffer, Irina Velcescu si Cristina Florea) sau ipostaze ale omului contemporan (The Position, regia Daniel Popa, cu Mihai Călin, Laurenţiu Bănescu, Istvan Teglas, Lucian Pavel, Cătălin Neamţu, Daniel Popa si Alexandra Sălceanu).
 
Spaţiul de pe Blănari nr. 14 a fost gazda unui număr impresionant de artişti care au susţinut spectacole cu sala plină. Dintre ei, nume consacrate precum Vlad Ivanov, Dorina Chiriac, Mihai Călin, Anca Sigartău, Lia Bugnar, Ada Milea sau Florin Piersic Jr; s-au jucat spectacole independente ca Gunoierul lui Mimi Brănescu, Cu(cu)ienfrunte – two-men show cu Radu Iacoban şi Tudor Istodor, No One, de Carmen Vioreanu, şi spectacolele de improvizaţie sau stand-up comedy ale deja “clasicilor” Micuţu, Bobo, Cătălin Neamţu, Tania Popa; au concertat nume importante ca Zdob şi Zdub, Otros Aires, A.G. Weinberger, Amaro Del (în cadrul turneului In Quest for the Gipsy Soul of the World), Shukar Collective, Şuie Paparude, The Amsterdams, Nightlosers - Hanno Hoefer, Irina Sârbu şi Marius Mihalache, Teodora Enache.
 
 
7 mai 2014, București
anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | anca@punkpr.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii