Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu

ro

22 Jul, 2009 16:58 1148 Marime text

22 iulie 2009

Jud. Constanţa: 17 ofiţeri din cadrul I.S.U. Dobrogea, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Ieri, 20 iulie a.c., procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a 17 persoane din cadrul I.S.U. Dobrogea  printre care gen. mr. (r) T. P. (în stare de arest preventiv), fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dobrogea”, col. (r) C. N., fost prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, col. C. V., inspector şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Totodată, în cauză au fost trimişi în judecată contraamiralul (r) R. M., fost Comandant al Flotei Constanţa şi col. (r) R. E., fost ofiţer în cadrul Statului Major al  Forţelor  Terestre  Bucureşti.

          Referitor la activitatea celor 17 inculpaţi din zona de competenţă a Direcţiei Generale Anticorupţie, se impun anumite precizări legate de contribuţia ofiţerilor noştri la instrumentarea acestui dosar.
Cercetările au fost demarate în luna noiembrie 2007, când urmare a sesizării D.G.A., dosarul penal a fost înregistrat la D.N.A. - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. Conform informaţiilor ofiţerilor D.G.A., col. C.N., împreună cu alte cadre din I.S.U. Dobrogea au încălcat cu intenţie  actele normative de reglementare a activităţii de resurse umane cu prilejul participării la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru etapa a II-a de profesionalizare în vederea ocupării unor posturi de subofiţeri şi alţi salariaţi în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al jud. Constanţa. Faptele acestora întruneau elementele constitutive ale unor infracţiuni de corupţie.
 D.G.A. s-a sesizat în baza unui material pus la dispoziţie de către Serviciul Control al I.G.S.U. care făcea referire la fraudarea examenului. 
În perioada noiembrie 2007 – iulie 2009, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au desfăşurat un volum important de activităţi specifice pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a inculpaţilor.
Astfel, ofiţerii D.G.A. au audiat preşedintele comisiei de concurs (col. C.N. - fost prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. „Dobrogea ) şi pe membrii comisiei de evaluare (corectori), precum şi 205 de persoane care au candidat la examenul pentru etapa a II-a de profesionalizare în vederea ocupării unor posturi de subofiţeri şi alţi salariaţi în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al jud. Constanţa. Printre candidaţii audiaţi, un număr de 161 au promovat cu nota maximă (10) şi 44  au fost respinşi.
Lucrătorii D.G.A. au solicitat Institutului de Criminalistică din cadrul I.G.P.R.  efectuarea de expertize grafoscopice asupra a 98 de foi de răspuns despre care existau suspiciuni ca ar fi  fost falsificate, comparativ cu probele de scris prelevate de la membrii comisiei de evaluare a cunoştinţelor teoretice şi de la candidaţi. Aceasta activitate a început în aprilie 2007 şi s-a finalizat în iulie 2008.
Ofiţerii D.G.A. au procedat la ridicarea de obiecte şi înscrisuri de la I.S.U. Dobrogea şi de la alte unităţi M.A.I., audierea cadrelor militare, a funcţionarilor sau a altor persoane civile care aveau legătură cu cauza.
       În rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals şi faţă de alte persoane. De asemenea, faţă de 192 de candidaţi declaraţi admişi prin fals, care au în prezent calitatea de cadre militare active (subofiţeri la I.S.U. Dobrogea) procurorii au solicitat instanţei anularea documentelor de încadrare.


                               BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE       

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii