Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:31 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor la depunere formular 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate"

ro

18 May, 2012 18:12 1665 Marime text

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa aduce la cunoştinţă contribuabililor că, termenul limită pentru depunerea „Declaraţiei privind veniturile realizate din străinătate " - formular 201 aferente veniturilor realizate în anul 2011 este 25.05.2012.

„Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate" - formular 201 se completează şi se depune de către:

- persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România;

- persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă.

Declaraţia se depune pentru veniturile din străinătate, impozabile în România, cum ar fi:

► venituri din profesii libere;

venituri din activităţi comerciale;

► venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală;

► venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

► venituri din activităţi agricole;

► venituri sub formă de dividende;

► venituri sub formă de dobânzi;

► venituri din premii;

►venituri din jocuri de noroc;

► venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

► câştiguri din transferul titlurilor de valoare;

► venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare;

► alte venituri din investiţii;

►venituri din pensii;

► alte venituri impozabile potrivit Codului fiscal.

ATENŢIE:

Declaraţia se depune şi de către contribuabilii care desfăşoară activitate salarială în străinătate şi sunt plătiţi pentru activitatea salarială desfăşurată în străinătate de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau de un sediu permanent în România, în cazul în care acelaşi venit din salarii a fost supus impunerii atât în România cât şi în străinătate.

Veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice în anul fiscal de raportare, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului.

NOTĂ: Veniturile din străinătate, precum şi impozitul aferent, exprimate în unităţi monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Naţională a României, se vor transforma astfel:

a) din moneda statului de sursă într‐o valută de circulaţie internaţională, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu‐se cursul de schimb din ţara de sursă;

b) din valuta de circulaţie internaţională în lei, folosindu‐se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului respectiv.

ATENŢIE:

● Veniturile se declară pentru fiecare ţară şi sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat.

Organul fiscal competent pentru primirea formularelor 201 este organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domiciliul fiscal.

● Formularul 201 se completează de către contribuabili, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de acesta şi se depune personal sau prin împuternicit legal, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

● Formularul 201 se poate obţine de la sediul unităţilor fiscale sau se poate descărca de pe site-ul ANAF - link-ul - asistenţă contribuabili/toate formularele, sau, pentru depunerea electronică, link-ul - declaraţii electronice/persoane fizice/decărcare declaraţii.

Depunerea „Declaraţiei privind veniturile realizate din străinătate " - formular 201, după data de 25 mai 2012, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei.

Bogdan Huţucă

Director executiv

Ti-a placut articolul?

Comentarii