Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PROTOCOL DE COLABORARE INTRE CONSILIUL CONCURENTEI SI ANCOM

ro

04 Aug, 2009 17:32 1072 Marime text

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu şi preşedintele Autorităţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, au semnat, astăzi, un nou protocol de colaborare în vederea asigurării şi promovării concurenţei în domeniile comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi serviciilor poştale.

Documentul stabileşte modalităţile prin care cele două instituţii îşi vor coordona eforturile pentru aplicarea unitară a legislaţiei generale din domeniul concurenţei, cât şi a celei specifice pentru domeniul comunicaţiilor, în vederea protejării drepturilor şi intereselor utilizatorilor finali.

„Prin semnarea acestui nou protocol reconfirmăm colaborarea, de acum traditională, dintre Consiliul Concurenţei şi ANCOM. Alăturând expertiza ANCOM şi experienţa Consiliului Concurenţei în investigarea unor cazuri, rezultatul va fi, cu siguranţă, o piaţă a comunicaţiilor unde concurenţa este reală, iar toţi jucătorii respectă regulile, spre binele consumatorilor finali", a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Am reînnoit acest protocol pentru a-l actualiza şi intenţionăm să-l aplicăm în continuare pentru că în temeiul versiunii sale mai vechi am colaborat intens cu Consiliul Concurenţei. ANCOM a pus la dispoziţia Consiliului informaţiile necesare investigării unor posibile concentrări economice, înţelegeri anticoncurenţiale sau abuzuri de putere dominantă de piaţă în care erau implicaţi furnizori de servicii de comunicaţii electronice sau servicii poştale, iar Consiliul şi-a exprimat puncte de vedere pe marginea analizelor noastre de piaţă. S-au completat astfel expertiza specifică sectorului comunicaţiilor, care este atributul ANCOM, şi atribuţiile de sancţionare a comportamentului neconcurenţial, care revin Consiliului Concurenţei," a detaliat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.

Printre instrumentele care vor asigura implementarea acestui protocol pot fi menţionate constituirea unor echipe mixte de experţi, iniţierea de acţiuni de cercetare a pieţei, necesare ambelor instituţii, sub forma unor studii sau analize pentru cunoaşterea pieţei sau mediatizarea pe scară largă a legislaţiei, măsurilor şi acţiunilor legate de mediul concurenţial şi funcţionarea sectoarelor comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi serviciilor poştale.

Schimbul reciproc de informaţii va fi completat prin date culese în timpul unor întâlniri cu agenţii economici care activează pe pieţele de comunicaţii electronice şi servicii poştale. Aceste întâlniri constituie o metodă eficace de identificare a problemelor cu care agenţii economici se confruntă în legătură cu aplicarea reglementărilor din domeniu.

Echipele celor două instituţii vor colabora în permanenţă, în vederea cunoaşterii cât mai exacte a sectoarelor menţionate, precum şi a prevenirii şi descurajării practicilor anticoncurenţiale.

Consiliul Concurentei este autoritatea care are ca principale atribuţii protejarea şi stimularea concurenţei pentru asigurarea unui mediu concurenţial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor. Mai multe informaţii despre Consiliul Concurenţei pe www.consiliulconcurentei.ro

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi veghează la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii