Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Public numeros atras de programele icr berlin în luna noiembrie

ro

28 Nov, 2015 11:51 1828 Marime text
În luna noiembrie Institutul Cultural Român din Berlin a adus în atenţia publicului o serie de proiecte de amploare. Aproape 1000 de berlinezi au putut admira programe care au acoperit domenii culturale precum teatru, arte vizuale, dans, muzică și workshopuri.
Dintre acestea, ICR Berlin a derulat patru proiecte de mare anvergură în colaborare cu importanți parteneri locali, multiplicatori ai culturii romane în Berlin.
Printre cele mai importante evenimente se numara spectacolul de teatru "Romo Sapiens", spectacolul de dans „All that Matters”, expoziţia de pictură contemporană “Şi ieri a fost azi” și expoziţia și workshopul„Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români”.
 
"Romo Sapiens", proiect de teatru documentar, pe tema rasismului și a discriminării, conceput de Alina Nelega, autor dramatic, în colaborare cu Kincses Réka, autoare şi regizoare de film, a fost prezentat la începutul acestei luni la Teatrul Heimathafen din Berlin atragând un public foarte numeros și fiind elogiat în presa germană. Din distribuție au făcut parte şapte actori, dintre care doi actori români, trei actori romi și doi actori germani. Producţiile teatrului Heimathafen sunt în mare parte interculturale şi documentare, teatrul câştigând premii şi distincţii cu spectacolele sale, care se joacă stagiuni întregi cu sala plină. Acesta are o mare vizibilitate în presă şi în lumea teatrală germană și este situat în cartierul Neuköln din Berlin, cartierul cu cei mai numeroşi imigraţi, inclusiv romi.
Un alt proiect important a fost prezentat în premieră la Berlin în celebra locatie Uferstudios Berlin. Este vorba despre spectacolul „All that Matters”, din cadrul festivalul de dans contemporan Open Spaces din Berlin, festival ce oferă artiștilor care trăiesc și lucrează în Berlin o platformă de prezentare a proiectelor la care lucrează în prezent. „All that Matters” a fost creat de dansatorii Sergiu Matis și Madalina Dan special pentru acest eveniment. Spectacolul pornește de la baletul „Frumoasa din pădurea adormită”, pe care l-au interpretat în anii studenției. Cei doi dansatori se abat însă de la convențiile baletului clasic și își crează propria poveste.Pe parcursul celor șapte zile de festival (5-11 noiembrie 2015), publicul berlinez a putut alege dintr-o variată ofertă de spectacole de dans. Alături de dansatorii români Sergiu Matiș și Mădălina Dan, s-au mai numărat și alți coregrafi și dansatori cunoscuți precum artiștii Christina Ciupke, Philipp Gehmacher, Shannon Cooney, Felix Mathias Ott și Jareth Schaffer.
Începând cu data de 12 noiembrie, recent deschisa galerie a Institutului Cultural Român din Berlin găzduiește expoziţia de pictură contemporană “Şi ieri a fost azi”, care cuprinde peste 25 de lucrări reprezentative din colecţia de artă contemporană Daniel Ștefănică.Selecţia, realizată de curatorul Erwin Kessler, redă o imagine de ansamblu asupra picturii românești a ultimelor două decenii. Lucrarile colecţiei Daniel Ștefănică prezente în expoziție aparțin unor artişti precum Răzvan Boar, Traian Boldea, Florn Ciulache, Nicolae Comănescu, Dumitru Gorzo, Gheorghe Ilea, Gili Mocanu, Tara von Neudorf, Ştefan Ungureanu, Ioana Ursa, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Bogdan Vlăduţă, Ecaterina Vrana. Expoziţia "Şi ieri a fost azi" este un proiect itinerant inițiat de ICR Berlin și prezentat în decursul acestui an în trei orașe germane, Frankfurt am Main, Düsseldorf și Berlin.
Cel mai amplu proiect expoziţional al ICR Berlin care a luat start-ul în luna noiembrie, realizat în colaborare cu Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin (Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen), este expoziţia „Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români”, găzduită de Muzeul Culturilor Europene din Berlin în perioada 21 noiembrie 2015 – 24 aprilie 2016. Acest proiect documentează fenomenul migraţiei, una din marile teme ale secolului XXI, care a devenit un subiect de mare interes la nivel internaţional, adus constant în discuţie, atât în discursul ştiinţific, cât şi în cel politic, economic şi social. Expoziţia prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boomului din construcţii în regiunile din Nordul României. O mare parte din fotografii sunt realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Pietro Cingolani, Andra Jacob Larionescu, Remus Gabriel Anghel, Anamaria Iuga, Daniela Moisa, Amelia Tue, Cristina Toderaş, Ionuţ Dulămiţă, Diana Necoară, Ciprian Vaţe, Eli Bădică.
Un program complex de evenimente conexe (workshop, proiecţii de filme, prelegeri, artist-talk) care se desfăşoară pe parcursul mai multor luni până în aprilie 2016, va aprofunda în detaliu diferite faţete punctate în cadrul expoziţiei, precum tema „Euro-orfanilor”, tradiţie versus modernitate, ciocnirea între culturi, etc. Primul eveniment a adus în prim plan dimensiunea dedicată cercetării interdisciplinare. Workshop-ul intitulat „Brave New World - Migration, the Construction Boom and its Consequences” a avut loc în perioada 21-22 noiembrie în sala de conferinţe din cadrul complexului muzeal Dahlem și a reunit sociologi,
antropologi, politologi, economişti, fotografi, jurnalişti, arhitecţi şi peisagişti din 6 ţări. Participanţi: Vintilă Mihăilescu, Daniela Moisa, Romana Careja, Pietro Cingolani, Petruţ Călinescu, Ioana Călinescu, Carmen Chasovschi, Rudolf Gräf,  Claus Herrmann, Iulia Hurducaş şi Xaver Victor Schneider; moderator: Manuela Boatcă.
 
Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin este un partener de tradiţie al ICR Berlin, în ultimii ani fiind organizate în colaborare diferite proiecte de anvergură, precum „Zilele Culturii Române” şi „Lunga noapte a benzii desenate româneşti”.
 
Pentru luna decembrie Institutul Cultural din Berlin va avea în program o serie de proiecte dedicate zilei naționale și sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre un concert extraordinar de muzică clasică, susţinut de către violonistul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a omagierii a 60 de ani de la moartea compozitorului George Enescu şi a 135 de relaţii diplomatice între România și Germania, concert care va avea loc pe 1 decembrie în celebra sală Konzerthaus, am Gendarmenmarkt în Berlin. Cu aceasta ocazie ICR Berlin va vernisa expoziţia de fotografie intitulată „Interludii" a lui Cornel Brad, care reunește portrete ale soliștilor, dirijorilor, instrumentiștilor și dansatorilor care au participat la Festivalul Internațional George Enescu din Bucuresti, întroducându-ne astfel în culisele marelui eveniment muzical.
 
Sărbătorile de Crăciun vor fi celebrate printr-un concert de colinde românești susținut de apreciata solistă română Oana Chițu Cătălina în data de 15 decembrie în istorica biserica Passionskirche din cartierul Kreuzberg în Berlin. Solista va fi acompaniată de Valeriu Cascaval , unul dintre cei mai renumiți interpreți la țambal ai Republicii Moldova.
 
Programul anului se încheie la ICR Berlin cu conferinţa susținută de Cristian Tudor Popescu pe tema "Manipularea politică în filmul românesc".
  
Programulcomplet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii