Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:01 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Tonitza de 100.000 de euro și capodopere din Tezaurul Național în Licitația Artmark din 20 februarie

ro

17 Feb, 2014 14:32 687 Marime text
În această săptămână, Artmark a pregătit iubitorilor de artă trei seri dinamice susținute de cele cinci licitații care celebrează sărbătorile de primăvară, prin punerea în valoare a măestriei artiștilor români importanți. Astfel, evenimentul Artmark din seara de 20 februarie va încheia seria licitațiilor lunii cu Licitația de Artă Românească Importantă, formată din 30 de loturi, care poartă numele unor artiști români reprezentativi, precum: Tonitza, Ressu, Dărăscu, Theodorescu-Sion sau Iser.
București, 17 februarie 2014
Valoarea totală a loturilor Licitației de Artă Românească Importantă se ridică la peste 400.000 de euro. Vedeta serii de 20 februarie este capodopera ”Pregătiri de masă (Interior IV)” de Nicolae Tonitza, a cărei valoare este estimată la sume cuprinse între 60.000 și 100.000 de euro. Opera provine din colecția Tatiana și dr. Gheorghe Brătescu și o reprezintă pe însăși soția artistului, Ecaterina Climescu. De asemenea, pe verso-ul tabloului se poate observa eticheta de participare la expoziția ”Nicolae Tonitza”, de la Muzeul de Artă al R.P.R, din București, din anul 1963. Având în vedere atât afinitățile politice ale artistului, de la începutul anilor ’20, cât și alegerea cromatică, opera capătă statutul de declarație estetică ce va fi percepută în epocă drept Manifest.
Tonitza este prezent în licitație printr-o a doua operă de mare valoare, ”Nud cu spatele”, de la sfârșitul anilor ’20, a cărei estimare este cuprinsă între 35.000 și 55.000 de euro. Această operă are o provenință cu totul aparte, făcând parte din faimoasa colecție Elena și dr. Iosif Dona și, ulterior, din colecția dr. Șerban Andronescu Ghika. Opera a participat la ”Expoziţia de pictură şi grafică Nicolae N. Tonitza”, Muzeul de Artă al R.S.R., din 1979 și a fost clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Național Cultural Mobil.
Din aceeași categorie extrem de valoroasă a operelor de Tezaur al Patrimoniului Național face parte și sculptura emblematică pentru creația artistului Oscar Han, ”Elegie” (valoare estimativă: 15.000 - 20.000 de euro), un nud care reprezintă una dintre cele mai elogiate subiecte practicate de sculptor pe tot parcursul carierei.
 
Misterul feminin este celebrat și de alți pictori prezenți în licitație, dintre care îi enumerăm pe Ion Theodorescu-Sion, cu opera ”După baie” (valoare estimativă: 7.000 -12.000 de euro), din colecția apreciatului diplomat român Vasile Stoica, Samuel Mutzner cu ”Țărancă din Șopârlița” (valoare estimativă 10.000 – 16.000 de euro), Ștefan Dimitrescu prin ”Nud pe fotoliu” (valoare estimativă între 10.000 - 16.000 de euro) sau Iosif Iser cu ”Odaliscă cu șalvari verzi” (valoare estimativă între 12.000 – 18.000 de euro).
Sesiunea de Licitații Artmark se desfăşoară în perioada 18-20 februarie, după cum urmează: Licitația de Mărțișor I - Pictură și Sculptură (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozități - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță), Licitația de Mărțișor II - Mărțișoare de epocă, Bijuterii și Artă Decorativă & Licitația de Artă Românească Importantă (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii