Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceasuri rare de colecţie şi trei secole de fotografie în Sesiunea de licitaţii Artmark 28-29 ianuarie

ro

27 Jan, 2014 14:43 1444 Marime text
Artmark aduce în atenţia colecţionarilor prima licitaţie dedicată în exclusivitate ceasurilor de lux, produse în ediţii limitate. Licitaţia de Ceasuri de Colecţie de marţi, 28 ianuarie, la Athénée Palace Hilton, reuneşte marile mărci, Rolex, Patek Phillipe, Bulova, Baume & Mercier, Jaeger-LeCoultre etc., într-un spectacol dublat de o selecţie extrem de ofertantă de fotografii rare, scoase la licitaţie de casa Artmark miercuri, 29 ianuarie.
Bucureşti, 27 ianuarie 2014
Din sfera pieselor de colecţie produse în ediţie limitată, Artmark aduce un Ceas Pequignet, de mână, bărbătesc, din aur (valoare estimativă: € 4.000 - 5.500). Un lot cu totul deosebit este Ceasul Patek Genève de buzunar, din aur, creat la aprox. 1840, perioadă anterioară fuziunii Patek cu Philippe (valoare estimativă: € 6.000 - 9.000). Acestora li se adaugă un obiect de colecție cu o provenienţă apare: Pendula de podea creată de Frații Roller, stil Sezession (Art Nouveau), cu dedicație pentru Grigore Trancu-Iași, președinte al Partidului Poporului, în 1927 (valoare estimativă: € 1.500 - 2.500).
Licitaţia de Ceasuri de Colecţie de marţi seara propune loturi valoroase, printre care se numără Ceasul Rolex, model Oyster Perpetual Date Submariner, de mână, bărbătesc, decorat cu safire și diamante (valoare estimativă: € 5.000 - 7.000) sau Ceasul Patek Philippe 2509, de mână, bărbătesc, model Calatrava, din aur (valoare estimativă: € 6.000 - 9.000).

Miercuri, 29 ianuarie, Licitaţia de Fotografie aduce în atenţia colecţionarilor o piesă cu valoare muzeală: Portretul lui Mihai Eminescu la 19 ani (valoare estimativă: € 1.200 - 1.800), realizat de artistul și fotograful Bernhard Brand, activ în perioada 1863-1885 la Iași. Exemplarul de față a aparținut „Asociației generale a studenților universitari români, secțiunea București”, după cum dovedește ștampila de pe verso. În literatura de specialitate se consideră că portretul fotografic inițial a fost realizat la Praga în tinerețea poetului, în 1869, în format carte de visite. Fotograful ieșean a reluat clișeul și a realizat o serie fotografică la o dimensiune mai mare.

Evenimentul Artmark excelează prin diversitate: colecţionarii au ocazia adjudecării unor loturi ce explorează universul personal al unor artişti precum Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Nicolae Grigorescu, Ion Irimescu, Corneliu Baba sau Ion Ţuculescu. Licitația realizează o incursiune în diferite epoci – Interbelicul văzut prin lentina maestrului Iosif Berman – printre care un lot de 11 instantanee pitorești cu Bucureştiul interbelic, (estimare: € 300 - 500) – la universul copilăriei transpus de Carol Popp de Szathmari în fotografiile sale (valoare estimativă: € 50 – 100). Fotografiile, realizate în ultimii ani de viață, prezintă pe verso marca altelierului, cu stema Regatului României. Stema a apărut în anul 1881 o dată cu proclamarea României ca Regat, moment în care Szathmari devine și fotograful Casei Regale.

Licitaţia Artmark propune şi o serie amplă de fotografii contemporane reprezentative, dintre care se remarcă: „Exerciţiu presocratic” de Gheorghe Rasovszky (valoare estimativă: € 1.000 - 2.000), „Natură moartă, sec. 20” de Călin Dan (valoare estimativă: € 1.400 - 2.400), „Meeting electoral” de Ion Grigorescu (estimare: 500 - 700 €), „Vulcan” de Teodor Graur (estimare: 900 - 1.500 €) sau „Stadion” de Nicu Ilfoveanu (estimare: 300 - 500 €).

Licitaţia de Ceasuri de Colecţie & Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană se desfăşoară marţi, 28 ianuarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton, iar Licitaţia „Cabinetul de curiozităţi – Arta Fotografiei, Muzicii şi Scrisului” & Licitaţia de Fotografie şi Benzi desenate se desfăşoară miercuri, 29 ianuarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Costantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii