Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Stat Constanța Ziua Culturii Naționale, celebrată prin spectacolul „Maria Tănase. O poveste”

ro

13 Jan, 2024 16:29 782 Marime text
  • Conform Teatrului de Stat Constanța, „Maria Tănase. O poveste” este un one woman show care înfăţişează o versiune despre viaţa celebrei cântăreţe, cu aspecte ale personalităţii ei care sunt mai puţin cunoscute
  • Interpreta de muzică populară s-a născut pe 25 septembrie 1913, la București


Luni, pe 15 ianuarie 2024, de la ora 19:00, Teatrul de Stat Constanța celebrează Ziua Culturii Naționale prin spectacolul „Maria Tănase. O Poveste”.

Conform Teatrului de Stat Constanța, „Maria Tănase. O poveste” este un one woman show care înfăţişează o versiune despre viaţa celebrei cântăreţe, cu aspecte ale personalităţii ei care sunt mai puţin cunoscute. Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe şi puternice. Într-o montare inedită, cu o imagistică luxuriantă, actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană interpretează şi şase dintre cântecele superbe ale Mariei Tănase, acompaniată de pianista Elena Gatcin.

Astfel, actrița Mirela Pană va interpreta rolul Mariei Tănase și va fi acompaniată de pianista Elena Gatcin.

Teatrul de Stat Constanța a prezentat acest spectacol în cadrul turneelor: Bacău Fest Monodrame 2021, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, Chișinău 2021, „Nopți de vară, sus, pe teatru” – stagiunea de vară a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București 2021, Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu 2022 și Programul „Luceafărul” al Teatrului Municipal „Csiki Jatekszin” din Miercurea Ciuc 2022.

„Maria Tănase. O poveste” este un spectacol regizat de Carmen Lidia Vidu, ce a avut premiera pe 15 mai 2021 și durează o oră.


Despre Maria Tănase

Interpreta de muzică populară s-a născut pe 25 septembrie 1913, la București.


Ea s-a angajat, în anul 1934, la Teatrul „Cărăbuș”, iar la 2 iunie a debutat în revista Cărăbuș – Express cu pseudonimul Mary Atanasiu.


Peste trei ani, Maria Tănase înregistra primele cântece populare la casa de discuri „Columbia”, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner. Primele două piese sunt numite „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”.


La data de 20 februarie 1938, artista debuta radiofonic și susținea live un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”. Tot în acel an, a primit porecla „Pasărea măiastră” din partea lui Nicolae Iorga.

În luna septembrie a aceluiași an, a lansat cu mare succes cântecele „Mi-am pus busuioc în păr” și „Habar n-ai tu”.

După instaurarea comunismului în România, în anul 1952, Maria Tănase a fost solicitată să predea la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cânt popular nou-înființată. Printre elevele sale s-au numărat Victoria Darvai, Ileana Constantinescu și Natalia Șerbănescu.

Maria Tănase a fost prezentă și în lumea teatrului și a filmului. A jucat pe scena Teatrului Municipal în „Cadavrul viu” de Lev Nikolaevici Tolstoi (1945) și în „Horia” de Mihail Davidoglu (1956).

Ea a cântat în opereta „Mascota” de Edmond Audran (1944) și a avut rolul principal din comedia muzicală „Sfinxul de la Hollywood” de Ralph Benatzky (1946).

În anul 1955, Maria Tănase a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul de Artist Emerit.

În primăvara anului 1963, artista a aflat că suferea de o boală incurabilă, iar la data de 22 iunie și-a dat ultima suflare, trecând în neființă la doar 49 de ani.


Citește și:

Trupa Marius Mihalache Band vine la Constanța. Concert în memoria Mariei Tănase în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii