Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul Județean Constanța, acord-cadru cu o firmă care l-a dat în judecată. Negociere fără publicare prealabilă, din cauza absenței concurenței pentru motive tehnice

ro

23 Jan, 2023 15:00 2881 Marime text
  • Atribuirea s-a făcut prin negociere fără publicare prealabilă, arătându-se în informațiile oficiale că „lucrarile, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic pentru următorul motiv: absența concurenței pentru motive tehnice“.
  • În ce privește procesul, în final, Spitalul Județean Constanța a câștigat apelul declarat în proces, după ce, în primă instanță, Tribunalul admisese în parte acțiunea firmei private și obligate spitalul la plata unei sume totale de peste 7.000 de euro.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța a semnat acordul-cadru privind furnizarea oxigenului medical lichid cu societatea Messer Romania Gaz SRL, aceeași companie care, în 2021, a dat în judecată unitatea medicală, tot în legătură cu oxigenul medical.
 
Despre proces
 
În final, Spitalul Județean Constanța a câștigat apelul declarat în proces, după ce, în primă instanță, Tribunalul admisese în parte acțiunea firmei private și obligase spitalul la plata unei sume totale de peste 7.000 de euro.
 
În minuta hotărârii luate în apel în dosarul 7569/118/2021, Curtea a arătat că instanța de control „admite apelul formulat de apelantul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa în contradictoriu cu intimata Messer Romania Gaz SRL împotriva sentinţei civile nr. 249 din 28.02.2022 a Tribunalului Constanţa“.
 
Mai departe, judecătorii „schimbă, în parte, sentinţa apelată, în sensul că: respinge ca nefondată cererea de obligare a pârâtului la plata sumei de 29.452,50 lei, cu titlul debit principal, reprezentând chirie pentru 9 butelii MESSER de oxigen medicinal, pentru perioada 11.03.2018 – 12.09.2019 şi a penalităţilor contractuale de întârziere în cuantum de 0,02% pe zi, calculate asupra debitului principal în cuantum de 29.452,50 lei, de la data de 16.11.2019 şi până la data achitării efective şi integrale a debitului principal menţionat“.
 
De asemenea, Curtea „obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa la plata către reclamant a sumei de 111,5 lei, cheltuieli de judecată efectuate în fond, reprezentând taxă judiciară de timbru. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate“.
 
Hotărârea Curții de Apel a fost definitivă, fiind luată în luna septembrie 2022.
 
Recent, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a semnat cu aceeași companie acordul-cadru privind furnizare oxigen medical lichid, chiria aferentă stocatorului de 21 mc și dezinfecția cisternelor în perioada 01.01 – 30.06.2023.
 
Despre achiziție
 
Informațiile privind semnarea acordului au fost publicate în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, unde se precizează că atribuirea s-a făcut prin negociere fără publicare prealabilă, arătându-se că „lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic pentru următorul motiv: absența concurenței pentru motive tehnice“.
 
Astfel, potrivit descrierii succinte a achiziției, este vorba despre un acord-cadru încheiat pentru „furnizare oxigen medical stocator - 500.000 mc/6 luni; chirie stocator X 6 luni; dezinfecție cisternă – 50/6 luni“.
 
Valoarea totală a achiziției este de 2.140.200 de lei, fără TVA, suma estimată inițial de spital fiind de 2.416.200 de lei fără TVA.
 
Despre Messer Romania Gaz
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 23 ianuarie 2023, societatea Messer Romania Gaz SRL a fost înființată în anul 1998 și are sediul social în București, Sectorul 3, Drumul între tarlale nr. 102-112, obiectul de activitate fiind reprezentat de fabricarea gazelor industriale.
 
Firma este deținută integral de compania cehă Messer Technogas S.R.O., cu sediul în Praga, director și administrator fiind cetățeanul german Wolfgang Indenhuck.
 
În 2021, Messer Romania Gaz a declarat 97 de angajați, profit peste 18,21 de milioane de lei și cifra de afaceri peste 125,32 de milioane de lei, profitul și cifra de afaceri fiind în creștere față de anul precedent.
 
Societatea are puncte de lucru în mai multe județe din țară și, potrivit Confidas.ro, a încheiat contracte de achiziții publice în valoare totală de 61.846.906,79 de lei.
 
Printre instituțiile publice care au semnat contracte cu această companie se numără Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa, Administrația Bazinală de Apă Olt, Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad, Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați, dar și Spitalul Militar Constanța, precum și alte instituții publice din Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța achiziționează oxigen medical lichefiat și îmbuteliat (document)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii