Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:19 28 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şapte ofertanţi, un singur contract Cu cine s-au „luptat“ Mobitom, Pomacost, Almaclima şi Sielbol pentru reabilitarea Parcului Arheologic (document+galerie foto)

ro

17 Nov, 2015 00:00 3715 Marime text


„Este o tipologie a comiterii unor fapte de corupţie. Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziţii publice sau licitatii trucate, există o relaţie între cei care deţin funcţii importante şi anumiţi oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite oraşe, doar o anumită firmă caştigă întotdeauna licitaţiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă, am observat că se interpun persoane apropiate funcţionarului public sau omului de afaceri, unii ştiu la ce sunt folosiţi, îşi folosesc conturile, anumite proprietăţi“, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat ziare.com.

Pe SEAP a fost publicat, ieri, anunţul de atribuire a contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanţa“. Potrivit anunţului de atribuire, câştigătoare a fost desemnată asocierea SC Mobitom SA (lider de asociere), asociat SC Pomacost SA, subcontractant SC Almaclima SRL şi subcontractant SC Sielbol SRL.
 
Asocierea va primi suma de 10.659.522,19 lei pentru reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic. De altfel, de câteva zile, pe mai mulţi copaci din Parcul Arheologic din municipiul Constanţa au fost lipite afişe din care aflăm că societatea Mobitom SA se va ocupa de reabilitarea şi amenajarea parcului, „în scopul creşterii calităţii vieţii în zona vizată, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi modernizarea spaţiului verde“, aşa cum se precizează în caietul de sarcini. Pe data de 25 februarie, municipalitatea a emis şi Autorizaţia de Construire nr. 286 pentru „Reautorizare proiect aprobat conform AC nr. 8/08.01.2014 - Reabilitarea şi amenajarea parcului arheologic şi organizare de şantier“.
 
Reamintim că Primăria Constanţa a organizat, vara trecută, o procedură de achiziţii publice pentru atribuirea contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanţa“. Ofertele au fost deschise pe data de 8.06.2015. Unul dintre ofertanţi, nemulţumit de rezultatul procedurii comunicat prin adresa nr. 132190/17.09.2015 de către Municipiul Constanţa, şi anume asocierea SC Euromateria SRL (lider) - SC Rico SRL, a depus la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) o plângere. Prin contestaţia depusă, a fost solicitată anularea deciziei prin care oferta depusă de Asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL a fost declarată „inacceptabilă“. Însă CNSC, pe data de 12 octombrie, a respins ca nefondată contestaţia formulată de SC Euromateria SRL, în contradictoriu cu Municipiul Constanţa. De asemenea, a dispus continuarea procedurii de achiziţie publică. 
 
La acea vreme, Decebal Făgădău, actualul primar interimar al municipiului, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Îmi doresc să realizez acest proiect, pentru că este o completare a proiectului de reabilitare a Peninsulei. Vom semna contractul de execuţie cu condiţia ca minimum 80% dintre lucrări să se execute până pe 31.12.2015 şi să fie complet finalizate până în primăvara anului viitor.“

Cine a depus oferte pentru reabilitarea Parcului Arheologic

Din anunţul de atribuire a contractului, aflăm că şapte asocieri au „luptat“ pentru contractul în valoare de 11.976.370,08 lei. Acestea sunt:
  • Asocierea SC Green Line Construct SRL (lider de asociere), SC Flash Lighting Services SA, SC Fraicom SRL, subcontractant SC Sava Serv Construct SRL
  • Asocierea SC Corint SRL (lider de asociere), SC General Game SRL, terţ susţinător SC Corint Restaurare SRL, subcontractant SC Energo Impex SRL
  • Asocierea SC Mobitom SA (lider de asociere), asociat SC Pomacost SA, subcontractant SC Almaclima SRL, subcontractant SC Sielbol SRL
  • Asocierea SC Gomar Cons SRL (lider de asociere), SC Building Astrom SRL, SC Pepiniera de Val D’yerres Deux SRL, subcontractant SC Gip Instal SRL, SC Crismin and CO Sisteme de telecomunicaţii SRL, SC Tomis Research Center SRL, SC Electroconstruct SRL
  • Asocierea SC SCIM SA (lider de asociere), SC Cris Garden SRL, SC Eraos SA, subcontractant SC Electro Ship SRL
  • Asocierea SC Ro-Mat-Construct (lider de asociere), terţ ABC Val SRL, subcontractant SC Linior I SRL, SC Rabbit Prod SRL
  • Asocierea SC Euromateria SRL (lider de asociere), SC  Rico SRL, subcontractant SC Avitech CO SRL, SC Iris International SRL, PFA Petre Călin, SC Procotrans SRL, PFA Burlacu Laurenţiu. 

Parc în stil Art Nouveau

Proiectul de reabilitare a Parcului Arheologic, în valoare de 11.976.370,08 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Regional. În cadrul acestuia, urmează să fie executate lucrări de reabilitare şi amenajare, în scopul creşterii calităţii vieţii în zona vizată, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi modernizarea spaţiului verde. Obiectivele proiectului sunt: reabilitarea aleilor şi a spaţiilor verzi, inclusiv crearea/modernizarea utilităţilor publice necesare funcţionării parcului, reamenajarea zonei de parc în stil Art Nouveau, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat de epocă, reamenajarea, reabilitarea şi extinderea spaţiului verde, punerea în valoare a vestigiilor istorice şi a monumentelor existente, crearea de locuri de joacă pentru copii. Potrivit proiectului, vor fi reabilitate toate aleile pietonale şi carosabile, care vor fi pavate cu granit, dar şi trotuarele din zonă. În interior, vor fi amenajate două locuri de joacă pentru cei mici. La acestea se adaugă şi un loc special de fitness urban. Spaţiul verde va fi şi el îmbogăţit, urmând să fie plantaţi 300 de arbori înalţi, 218 arbuşti şi 22.245 de metri de gard viu. Vor mai fi amplasate şi alte obiecte arheologice, iar zidul cetăţii va fi reabilitat. În ceea ce priveşte mobilierul urban, parcul va cuprinde 177 de bănci din fontă, 40 de pergole metalice, 178 de stâlpi de iluminat din fontă cu un braţ şi 21 de stâlpi indicatori din fontă. Totodată, vor mai fi amplasate panouri informative cu privire la obiectele arheologice, scrumiere din fontă, coşuri de gunoi, un grup sanitar, patru toalete ecologice, şase cişmele şi două fântâni arteziene. Întregul parc va fi supravegheat printr-un sistem video, iar spaţiul verde va beneficia de întreţinere printr-un sistem automat de irigaţie. 

Mobitom SA, cu lipici la banii publici

Potrivit Registrului Comerţului, societatea Mobitom SA a luat fiinţă în anul 1991, având sediul social în municipiul Constanţa, strada Ion Roată. Firma este deţinută de Five-Holding SA, cu 888.316 acţiuni (98,678% din capitalul social), şi Listă acţionari, cu 11.901 acţiuni (1,322% din capitalul social). Administratorii societăţii, a cărei activitate principală constă în „fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice“, sunt Valentin Boroş, David Sişu şi Valentin Ciuceanu. La rândul său, firma Five-Holding SA, pe care funcţionează magazinul Brick, este deţinută de SC Ditline Investments LTD, cu sediul în Cipru, Nicosia, cu 860 de acţiuni (86% din capitalul social), Ionuţ Oancea, Rareş Drăistaru-Oancea, Oana Drăistaru-Oancea şi Alexandru Oancea. Celor patru asociaţi persoane fizice le revin câte 35 de acţiuni (3,5% din capitalul social). Administratorii societăţii, care se ocupă de „comerţul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi al echipamentelor sanitare“, sunt Gabriel Culea, Victor Fedul şi SC Anirva Manager SRL.

Contracte pe bandă rulantă cu autorităţile locale

Mobitom a fost implicată în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri şi a câştigat, în 2008 şi în 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Asta ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte cu CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. Nu trebuie să uităm nici faptul că în portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residence. Firma a fost controlată de defunctul Gheorghe Oancea, care avea în portofoliul său şi afaceri precum On Plonge, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five-Holding. Pe numele ultimei societăţi amintite funcţionează magazinul Brick, pe care acum Sigma şi Mobitom vor să îl modernizeze, firma fiind totodată şi fericita posesoare a unui proiect de hotel cu 21 de etaje pe spaţiul verde, în Mamaia, între Parc şi Perla. Five-Holding este asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Pomacost SA, tradiţie în domeniul achiziţiilor publice

Societatea Pomacost SA este una dintre firmele cu tradiţie în domeniul achiziţiilor publice în judeţul Constanţa. Vorbim aici despre numeroase contracte cu autorităţi publice, printre cele mai receptive la ofertele acestei societăţi fiind de departe Primăria şi Consiliul Local Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.
 
După cum arată datele de la Registrul Comerţului, SC Pomacost SA a fost înfiinţată şi administrată, până în anul 2010, de Basarab Popa, văr al fostului primar Radu Mazăre şi trecut în nefiinţă în luna septembrie 2014. În prezent, Pomacost SA este deţinută de Listă persoane fizice, numele acestora nefiind publicate de Registrul Comerţului. Persoane Împuternicite sunt Mădălina Bîsceanu - director economic şi Pimen Alexandru Leca - administrator. Pomacost SA se ocupă de „activităţi de întreţinere peisagistică“. Pimen Alexandru Leca apare şi în SC Nisipuri SA, firmă în care a fost implicat şi fostul primar Radu Mazăre.

Teşeleanu, Făinarea, Pilcă şi Bogatu, asociaţi în SC Almaclima SRL

SC Almaclima SRL a fost înregistrată în anul 2002 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul I.C. Brătianu nr. 45. Firma este deţinută de INK Building SRL din Constanţa, cu 20 de părţi sociale (20% din capitalul social), Gabriel Mîrzac, cu 20 de părţi sociale (20% din capitalul social), Florin-Dan Prisacaru, Dumitru Teşeleanu, Marius Făinarea, Teodor Constantin Pilcă şi Eugen Bogatu, cărora le revin câte 12 părţi sociale (12% din capitalul social). Administratorul societăţii Almaclima SRL, care se ocupă de „lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat“, este Gabriel Mîrzac.

Despre subcontractantul SC Sielbol SRL

Cu sediul social în municipiul Constanţa, strada Şoseaua din Vii, SC Sielbol SRL a fost înfiinţată în anul 1992. Firma este deţinută de Dorin Ionel Smărăndescu, cu 202 părţi sociale (10% din capitalul social), Ştefan Petre, cu 505 părţi sociale (25% din capitalul social), şi Ştefan Bădescu, cu 1.313 părţi sociale (65% din capitalul social). Administratorul societăţii, care se ocupă de „lucrări de instalaţii electrice“, este Ştefan Bădescu.
 
Citeşte şi 

Informaţia, afişată pe copaci: Mobitom, firma defunctului Gheorghe Oancea, va reabilita Parcul Arheologic Constanţa (galerie foto+document)

Făgădău - „Vom semna contractul de execuţie cu o condiţie“: Contestaţia privind contractul de reabilitare a Parcului Arheologic, respinsă de CNSC (document)

12 milioane de lei pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa în stil Art Nouveau (document)

Bani europeni pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa şi pentru un nou cămin de bătrâni

Fondurile europene ratate!: Şoseaua de coastă, Parcul arheologic şi Căminul de bătrâni au fost amânate de municipalitate

Fondată de defunctul Basarab Popa, vărul lui Mazăre: Pomacost SA îşi adună acţionarii în AGOA

Învinuit în Dosarul Retrocedărilor: Cine a fost Basarab Popa şi ce rol a avut în afacerile Pomacost şi Aqualand

Contract de peste 1 milion de lei pentru amenajarea peisagistică şi interioară a Pavilionului Expoziţional (documente)

Primăria Constanţa a decis:  Pomacost va livra arbori pentru plantat în valoare de aproape 800.000 de lei (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Firanescu 17 Nov, 2015 08:44 Toti cercetatii penali au castigat afaceri cu Primaria, nu mai scapam de astia niciodata. Toata gasca din dosarul Portul castiga licitatii ( or fie ei subcontractanti, dar chiar asa...) DNA mai vino odata si aresteaza I pe Bogatu, Pilca, cheamai si ceilalti Teseleanu Iulian, Prisacaru Dan, si Fainerea Marius intreaba-i cum au strans atata avere si contracte peste contracte. Vrem un raspuns...