Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A mai fost restaurată între anii 1984-1986. CNI a atribuit un contract pentru restaurarea bisericii de lemn a Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, județul Constanța

ro

25 Jan, 2021 00:00 2891 Marime text
  • CNI a atribuit contractul de asistență tehnică pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domului” a Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, județul Constanța
  • Biserica face parte din ansamblul Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, ca monument istoric individual, clasat în grupa valorica A, înregistrată în lista monumentelor istorice la nr. CT - II - m-A-02916
  • A fost construită de maramureşenii din satul Maioreşti, în anul 1750, strămutată de regele Carol II la stana Sfânta Ana din Bucegi, iar în 1951 patriarhul Justinian a reamplasat-o în incinta Casei de odihnă a Patriarhiei din Techirghiol
  • Contractul de asistență tehnică a fost adjudecat de SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA la valoarea totală de 79. 100.12 lei fără TVA
  • În 2018, societatea din Iași a întocmit documentația ce a stat la baza organizării ultimei licitații pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța
  • De asemenea, compania s-a înscris fără succes și la licitația pentru contractul de reabilitare a celei mai cunoscute construcții de la malul mării
 
Compania Națională de Investiții a atribuit contractul de asistență tehnică a proiectantului pe toată perioada de derulare a proiectului pentru obiectivul de investiții: "Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domului” în scopul valorificării turistice a Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, județul Constanța”.
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” face parte din ansamblul Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, ca monument istoric individual, clasat în grupa valorica A, înregistrată în lista monumentelor istorice la nr. CT - II - m-A-02916.
 
Biserica a fost construită de bătrânii maramureşeni din satul Maioreşti, judeţul Mureş, în anul 1750. A fost strămutată de regele Carol II din satul Maioreşti, judeţul Mureş la stana Sfânta Ana din Bucegi, iar în 1951 patriarhul Justinian a reamplasat-o în incinta Casei de odihnă a Patriarhiei din Techirghiol.
 
Construit din lemn şi împodobit cu pictura naivă, în tempera pe lemn, lăcașul de cult îşi păstrează aura străveche, deşi a fost retuşată de trei ori, fiind deosebit de expresivă.
Unele lucrări din interiorul bisericii sunt unicat, cum ar fi: Sfântul Hristofor cu cap de câine, Adam şi Eva cu şarpele şi Patimile Mântuitorului.
Catapeteasma este bine proporţionată la dimensiunea bisericii. Icoanele împărăteşti de pe catapeteasmă sunt datate în jurul anului 1830 şi au două medalioane cu picturi rafinate, cele conferă o deosebită valoare.
În incintă se mai află un cămin arhieresc şi fântâna Sfântul Pantelimon cu statuia acestuia, executată de sculptorul Ion Jalea.
În 1934, regele Carol al II-lea a strămutat bisericuţa la castelul Pelişor din Sinaia, urmând ca în 1951, din iniţiativa Patriarhului României, Istinian Marina să fie strămutata la căminul preotesc de la Techirghiol, înfiinţat mai devreme, în 1928 de Patriarhul României, Miron Cristea.
Biserica a fost restaurată între anii 1984-1986.
Valoarea estimată a contractului a fost de 79.831,94 lei fără TVA și a fost stabilită având în vedere Ordinul MDRAP nr. 3392/20.12.2019.
În final, contractul a fost adjudecat de SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA la valoarea totală de 79.100.12 lei fără TVA, vezi secțiunea "documente".
 

Contract câștigat de firma care a făcut expertizele pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa

 
SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA are sediul social în Iași. Înfiinţată în anul 1994, firma are capitalul social subscris, de 595.000 de lei, integral vărsat.
Compania este deţinută de Ruxanda Sorin, cu 1% din capitalul social, Untu Camelia Gabriela, cu 2% din capitalul social, Gazi Rodica, cu 4% din capitalul social, Frunză Viorica, cu 93% din capitalul social. Frunză Viorica este administratorul societăţii, care desfăşoară activităţi de arhitectură. De asemenea, Gazi Rodica, Jehac Ioan şi Untu Camelia Gabriela sunt cenzori.
Vă reamintim, în 2018, Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a întocmit documentația ce a stat la baza organizării ultimei licitații pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța.
În același an, Judecătoria Vaslui a dispus începerea judecăţii în dosarul în care SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA era acuzată de înşelăciune în cazul unui dosar care viza reabilitarea Palatului Copiilor din Vaslui. Procesul nu s-a finalizat.
De asemenea, facem mențiunea că societatea s-a înscris și la licitația pentru contractul de reabilitare, însă fără succes.
 
Citește și:

Construită de bătrânii maramureșeni Biserica din lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, intră în reabilitare. Afaceriștii care vor să se ocupe de monument

Biserica din lemn de la Mănăstirea Sf. Maria din Techirghiol, monument istoric din grupa A, va fi restaurată

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii