Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„IRESPONSABILITATEA ÎN SPORT" 04.12.2008

ro

04 Dec, 2008 15:35 1183 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ de la Clubul Sportiv "Marea Neagră" 

Conducerea C.S. „Marea Neagră" Constanta supune atentiei factorilor interesati de sportul de performantă situatia sportivului Asaftei Daniel. Acesta a fost sportiv al clubului pînă în luna iunie 2008, fiind exclus din rîndul membrilor pentru faptul că s-a înscris în clubul sportiv „Marina-Academia Navală" Constanta si a participat la concursuri de Kempo si Ju-Jitsu.

La protestele conducerii clubului nostru am primit un răspuns evaziv de la Agentia Natională pentru Sport, care a invocat lipsa unei legislatii care să protejeze cluburile sportive în situatia înscrierii unui sportiv la un alt sport într-o altă federatie sportivă. Federatia Română de Arte Martiale cea, care a legitimat sportivul la C.S. „Marina-Academia Navală" Constanta, nu a dat nici un raspuns la sesizarea noastră oficială.

Pînă la acest punct totul a fost legal, nu invocăm ilegalităti în legitimarea sportivului, dar cu putin timp în urmă acesta a participat la un concurs de Ju-Jitsu si s-a accidentat grav, suferind o ruptură de ligament si una de menisc. Ceea ce va avea repercursiuni asupra performantelor sale sportive. Pentru cei care nu stiu, pregatirea unui sportiv la un sport de performantă non-contact, asa cum este Karate Modern, este diferită fată de cea dintr-un stil de contact sau semi-contact cum este Ju-Jitsu. Accidente se pot întîmpla în sportul de performantă, dar noi am avut grijă de acest sportiv, ca să nu sufere cu nimic, iar rezultatele acestuia confirmă grija noastră.

Clubul „Marea Neagră" a investit în decursul a 7 ani, cît timp acesta a fost membru, o mare sumă de bani pentru pregătirea si participarea la concursurile nationale si internationale. Acesta a devenit multiplu campion national si campion mondial la cadeti. Trecerea la un alt stil de luptă pentru care nu are pregătirea de bază, antrenarea acestuia într-un stil (Ju-Jitsu) de către un antrenor din alt stil (Judo), plus alte carente de pregătire au dus la această accidentarea gravă.

Lipsa de moralitate a sportivului si a antrenorului Gheorghe Ungureanu de la clubul sportiv „Marina-Academia Navală" Constanta nu pot fi sanctionate. De asemenea nici Federatia Română de Arte Martiale, care din dorinta de a avea rezultate a trecut peste orice gest de moralitate!

Prin actuala Lege a Educatiei fizice si Sportului nr. 69/2000 cluburile nu sunt protejate fată de astfel de situatii. Totusi cluburile sportive sunt cele care investesc în sportivi pentru ca acestia să obtină rezultate pe plan national si international. Nu federatiile sportive!

Chiar dacă între club si sportiv a existat un contract care ne permitea să ne recuperăm sumele investite, cunoscînd situatia familială a sportivului, am anulat decizia de a-l chema în instată pentru recuperarea banilor.

Prin acest demers, prezentînd situatia unui sportiv care a trecut cu usurinta la un alt stil, pentru care nu avea pregătirea si experienta competitională, dar si a unui antrenor care din dorinta de a avea rezultate a trecut peste etapele de pregătire, peste perioada de timp necesară în cazul schimbării de stil, sperăm să atragem atentia factorilor de conducere ai sportului românesc, asupra consecintelor grave si a iresponsabilitătii în sport!

Acest sportiv daca nu ar fi fost influentat de un antrenor, ar fi putut să aducă rezultatele sportive deosebite pentru Romania, în stilul care l-a consacrat. Desigur că nu contestăm nimanui dreptul de a alege clubul, stilul si antrenorul, dar cine răspunde pentru accidentarea gravă si pierderea unui sportiv cu rezultate foarte bune?

Vom solicita Agentiei Nationale pentru Sport studiul si apoi înaintarea către Parlament a unui proiect de modificare a Legii 69/2000, prin care cluburile sportive să fie protejate, deoarece în cadrul acestora sunt descoperiti si formati campionii României, nu în cadrul federatiilor sportive sau al A.N.S. Acestea trebuie să ajute cluburile si să le protejeze interesele, să intervină doar dacă sunt încălcate drepturile sportivilor.

Fiind vorba de o singură lege a sportului, solicităm includerea unui paragraf prin care „un sportiv nu se poate transfera la un alt club, indiferent de sport sau de federatie, fără respectarea unor conditiilor de transfer impuse de club prin contract sau ale federatiei din care pleacă".

Prin aceasta s-ar dovedi că toate aceste institutii finantate de la Bugetul de Stat, adică A.N.S. si federatiile sportive, protejeză cluburile sportive, care în marea lor majoritate nu beneficiază de sprijin de la stat, îsi asigură veniturile din activitătile desfăsurate sau din alte surse private.

In acest fel, prin respectarea cluburilor, ca persoane juridice si punerea intereselor acestora pe prim plan, credem că se pot pune bazele unei constructii solide pentru obtinerea unor rezultate sportive pe plan international si readucerea României pe locuri fruntase în sportul international.

 

PRESEDINTE                                             SECRETAR GENERAL

IORDANOAIA FLORIN                                               CÎJU MIHAI

 

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii