Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situatie de forta majora, declansata de ceaţă!

ro

14 Dec, 2011 16:51 1163 Marime text

Potrivit autorităţilor portuare, manevrele de încărcare şi descărcare ale navelor în porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud - maritim şi fluvial au fost suspendate marţi, 13.12.2011, din cauza vizibilităţii extreme de scăzute, în condiţii de ceaţă, de sub jumătate de milă marină. De asemenea, din acelaşi motiv a fost oprit şi tranzitul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunăre - Marea Neagră., motiv pentru care informam agentii economici ca pot solicita partenerilor contractuali, activarea clauzei de forţă majoră.

Reamintim pe aceasta cale ca, potrivit reglementarilor legale, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta are atributia exclusiva de a aviza cazurile de forta majora, in raza judetului Constanta.
Aceste avize pot fi solicitate Directiei Juridice si Arbitraj din cadrul CCINA Constanta.
Solicitarea trebuie sa cuprinda prezentarea faptica si detaliata a evenimentului, consecintele acestuia in relatia cu partenerul contractual si argumentele juridice potrivit carora evenimentul invocat reprezinta forta majora.

Fenomenul de ceata inregistrat in aceasta perioada se incadreaza in categoria evenimentelor generatoare de forta majora.
Deosebit de important este faptul ca, prezentarea unui aviz de forta duce atat la exonerarea de raspundere contractuala a partii care il invoca, cat si la exonerarea de raspundere fiscala, in conditiile Codului de procedura fiscala.
De asemenea, certificatul de avizare a cazului de forta majora poate fi prezentat si autoritatilor vamale din Romania, in vederea solicitarii extinderii perioadei de inchidere a documentelor de export si a documentelor administrative de insotire, in conformitate cu dispozitiile Codului Vamal al Romaniei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii