Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Problematica gestiunii deşeurilor la standarde europene

ro

14 Mar, 2013 19:32 1421 Marime text
Bucureşti, 12 martie 2013: Reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, şi ai Gărzii Naţionale de Mediu împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, au dezbătut la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie problemele pe care le ridică la nivel local şi naţional gestionarea deşeurilor, schimbările în legislaţia aferentă, implicaţiile asupra activităţii firmelor a deciziilor instituţiilor publice abilitate în implementarea şi derularea politicilor europene de mediu în cadrul conferinţei „Spre un management european al deşeurilor. Strategia Naţională de gestionare a deşeurilor 2014-2020”.
În deschiderea evenimentului, Dna Cornelia Liliana Ştefănescu, Şef Cancelarie şi al Executivului Camerei Naţionale, a subliniat implicarea pe termen lung a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a Sistemului Cameral din România în numeroase iniţiative „verzi”, care îşi propun să educe publicul şi companiile în domeniul protecţiei mediului, să disemineze strategiile din acest domeniu ale ministerului de resort şi transpunerea directivelor europene, să promoveze afacerile green şi investiţiile în tehnologii curate, cum ar fi reciclarea deşeurilor sau energiile regenerabile.
De altfel, „România este, din păcate, codaşă în clasamentul ţărilor europene în domeniul managementului deşeurilor”, după cum a declarat în cuvântul său dl Mihai Fâcă, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, subliniind necesitatea ca toate judeţele din ţară să facă parte dintr-un sistem integrat de management al deşeurilor. Domnia Sa a arătat că noua strategie, 2014-2020, privind gestionarea deşeurilor în România propune un cadru de măsuri care să asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe producţie şi consum la un model bazat pe prevenirea generării deşeurilor şi utilizarea materiilor prime din industria de valorificare.
Dna Elena Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a declarat că „managementul deşeurilor municipale reprezintă o temă dureroasă pentru România pentru că ne situăm în partea de jos a clasamentului european, dar consider că nu steguleţele primite din partea Comisiei Europene sunt problema, ci faptul că gropile de gunoi infestează localităţile. În ultimii ani, nu s-a făcut nimic pentru a schimba această realitate gravă. Când vine vorba de gestionarea deşeurilor ne confruntăm cu trei probleme: banii, orientarea şi filosofia”, a completat Domnia Sa.
Din studiile prezentate de dna Nicoleta Chiriac, Consilier în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, reiese că în România rata de reciclare este scăzută (5% în 2011), din cauza ratei ridicate de depozitare, în timp ce directivele europene stabilesc o ţintă de reciclare şi reutilizare de circa 50% în anul 2020. Tot Domnia Sa a prezentat un tablou vast al legislaţiei româneşti în domeniu.
Statistici referitoare la sistemele de management integrat al deşeurilor municipale, industriale sau alte fluxuri de deşeuri (ambalaje, DEEE, baterii sau acumulatori, ş.a.) au fost oferite de dna Brânduşa Petroaica, Director, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Dl. Valentin Neagoe, Şef serviciu, Garda Naţională de Mediu a vorbit despre succesele instituţiei în combaterea transporturilor ilegale de deşeuri, a depozitelor neconforme sau a deşeurilor periculoase. Sponsorul evenimentului, Asociaţia ECOTIC, reprezentată de dl. Dragoş Călugăru, Director General, a prezentat experienţa asociaţiei în realizarea pentru producători a ţintelor de colectare şi valorificare a DEEE, respectând normele de mediu şi ţinând cont de eficienţa costurilor.

Direcţia Reprezentare Camerală
Biroul Relaţii Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii