Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oportunităţi de afaceri româno - palestiniene în toate domeniile

ro

14 Mar, 2013 12:38 1164 Marime text
Comunicat de presă
Oportunităţi de afaceri româno - palestiniene în toate domeniile


Bucureşti, 12 martie: Camera de Comerţ şi Industrie a României – Camera Naţională, a organizat Forumul de Afaceri româno-palestinian, cu ocazia vizitei oficiale întreprinse în ţara noastră de ES Ministrul Economiei al Statului Palestina, Dr Jawad Hirzallah, însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri. La acest forum de cooperare bilaterală au participat ES Ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Dl Ahmad Bader Ibrahim Aqel, Domnul Mohammedghazi Herbawi, Preşedintele Consiliului de Administraţie a CCI Hebron, preşedinţi de CCI Judeţene şi reprezentanţi ai unor Camere de Comerţ Bilaterale şi un număr important de oameni de afaceri români şi palestinieni.
În deschiderea evenimentului, E.S. Preşedintele CCIR, Dl Mihail Vlasov, s-a referit la importanţa stabilirii de legături „noi si puternice” şi a „deschiderii spre pieţe care au fost sau au rămas neutre”, în contextul financiar şi economic actual, „care nu se dovedeşte benefic comunităţii de afaceri. Semnarea pentru prima dată în istoria relaţiilor bilaterale, a unui acord între CCIR şi Federaţia Palestiniană a Camerelor de Comerţ, Industrie şi Agricultură (FPCCIA) poate deveni un atu în avantajul oamenilor de afaceri. „Menirea noastră este să stabilim contacte, pentru care oamenii de afaceri, care, ulterior, prin valoarea şi capacitatea lor, să le transformăm în contracte”, a spus Preşedintele Camerei Naţionale a României.
Oficialii care au luat cuvântul în continuare i-au asigurat pe oamenii de afaceri prezenţi la Palatul Camerei Naţionale de sprijin din partea guvernelor celor două ţări pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale, mai ales că exporturile palestiniene au lipsit în ultimii ani, conform statisticilor. În România sunt înregistrate numai 173 de companii cu capital palestinian, care plasează Palestina pe locul 53 în topul investitorilor străini şi pe locul 92, ca valoare a capitalului investit.
Semnarea acordului intercameral este şi în opinia ES Ministrul palestinian al Economiei un nou început către „o cooperare cât mai strânsă între sectoarele private din două ţări”, în domeniul economic, comercial şi investiţional.
Mulţumind ES Preşedintelui Camerei Naţionale pentru sprijinul acordat în organizarea forumului, ES Ambasadorul Statului Palestina a exprimat speranţa că evoluţia foarte bună şi rapidă a relaţiilor bilaterale, la toate nivelele, se ridică la înălţimea cerinţelor oamenilor de afaceri, pentru a facilita consolidarea acestor relaţii speciale, prin cunoaşterea reciprocă şi valorificarea potenţialului celor două ţări, România putând fi folosită de firmele palestiniene ca punte către Europa, iar Palestina, ca punte pentru companiile româneşti interesate de pieţele arabe. Domnului Emanuel Donescu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, a asigurat companiile din cele două ţări de întregul sprijin pentru „consolidarea acestei relaţii speciale din punct de vedere economic”.
În baza acordului dintre Camerele de Comerţ Naţionale va fi constituit Consiliul de Afaceri Româno-Palestinian, care va include oameni de afaceri din ambele ţări.
În cursul intervenţiilor care au urmat, partea palestiniană a invitat companiile româneşti să se implice în proiecte de dezvoltare a infrastructurii, în turism, ca şi în sectorul energetic, România fiind apreciată ca furnizor de produse şi echipamente energetice, materiale de construcţie şi produse agro-alimentare.
„România este unul dintre statele cel mai apropiate de palestinieni”a subliniat în intervenţia sa Domnul Jafar Hdaib, Director General al Agenţiei Palestiniene pentru Promovarea Investiţiilor, care a atras atenţia celor prezenţi că „există oportunităţi de colaborare în toate sectoarele”.
Statul Palestina este, la rândul său, un important furnizor la nivel mondial de piatră de construcţii şi marmură, producător de oţeluri, produse farmaceutice, agro-alimentare, şi are expertiză recunoscută internaţional în domenii precum agro-business şi IT.

Direcţia Reprezentare Camerală
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii