Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Indicele Rezidenţial Eurobank Property Services - Trimestrul 2, 2014 România - iulie 2014

ro

30 Jul, 2014 15:25 1163 Marime text
Eurobank Property Services pregăteşte lansarea primului Model de Evaluare Automată pentru piaţa rezidenţială (Automated Valuation Model – AVM) din România. Lansarea oficială care include precizări metodologice si concluziile activităţii de cercetare derulate pe parcursul mai multor ani, va avea loc în septembrie. Acest proiect de cercetare completează dezvoltarea indicilor de tip hedonic şi a modelului de previzionare (forecast) particularizaţi pentru piaţa din România.

Eurobank Property Services (EPS) anunţă lansarea celei mai noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acoperind dezvoltările din al doilea trimestru al anului 2014. Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale EPS include evoluţia istorică începând cu 2005 şi până în prezent.
 
În al doilea trimestru al anului 2014, indicele naţional a continuat parcursul uşor descendent din trimestrul anterior, cu o scădere a nivelului preţului mediu cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, în timp ce comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile imobiliare la nivel naţional au scăzut cu -2%. În ultimii cinci ani care s-au scurs după ”crash”-ul din 2009, preţul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an.
 
Deşi evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 a înregistrat o tendinţă descendentă, indicele pentru Bucureşti a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru, cu o rată de creştere de 1,9% pe segmentul Bucureşti Periferie şi o scădere de -1,2% în Bucureşti Centru. În perioada relativ stabilă din ultimii ani, indicele capitalei a alunecat atingând o medie de -3,5% pe an. În pofida unei corecţii trimestriale negative, preţurile din Judeţul Ilfov s-au stabilizat în ultimul an, de o manieră similară cu ultimii 5 ani, depăşind ca performanţă principalele zone urbane ale capitalei.
 
Toate cele opt diviziuni regionale ale României au înregistrat o modificare negativă în trimestrul al doilea, de la an la an. Diviziunea Dunare şi Marea Neagră se află în topul performanţei, cu -0,9%, urmată de Diviziunile Bucureşti + Ilfov şi Vest cu -1,1%, iar cele mai mari scăderi de preţ de la an la an s-au înregistrat în Sud şi în Centru, indicând faptul că modificările preţului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezintă o mică variaţie în jurul indicelui mediu naţional. Începând din vara anului 2009, Moldova a menţinut cea mai mică rată de scădere a preţului mediu anual calculat pe o perioadă de 5 ani, de -1,7%, urmată de Sud cu -2,9%, în vreme ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat în jurul mediei naţionale de -3,8%.
 
O variaţie stabilă şi limitată se aplică şi indicilor corespunzători marilor oraşe din România, cu cele mai largi variaţii pe termen scurt, interpretabile ca şi corecţii ale fluctuaţiilor temporare, în timp ce Brăila şi Constanţa au demonstrat o creştere pozitivă în trimestrul al doilea, de la an la an. Pe termen lung, Iaşi-ul a înregistrat cea mai mică scădere medie anuală pe perioada ultimilor cinci ani, de -1%, urmat de Timişoara cu -2,8%, în timp ce toate celelalte oraşe au înregistrat rate mai abrupte de scădere a preţurilor.
 
Se pare că proprietăţile noi au înregistrat o performanţă mai bună, atât la nivel naţional cât şi în capitală în trimestrul analizat. Indicele proprietăţilor noi a crescut de asemenea în Bucureşti şi la nivel naţional în ultimele 12 luni. Performanţa indicilor pentru apartamente şi proprietăţi vechi nu diferă semnificativ de cea a indicilor agregaţi naţionali.
 
Per total, noua publicare a indicilor de preţ imobiliari EPS sugerează persistenţa unui mediu de uşoară scădere la nivel naţional, cu oscilaţii limitate la nivel regional sau al oraşelor, nu departe de un nivel stabil. Se pare că piaţa proprietăţilor noi a câştigat avânt, în timp ce celelalte tipuri şi pieţe locale par să-şi fi regăsit echilibrul în aşteptarea revenirii unui mediu de creştere şi a reapariţiei cererii.
 
Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiinţată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă soluţii complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vastă reţea pe teritoriul României, coordonată din sediul central situat in Bucureşti. Eurobank Property Services S.A. a reuşit să-şi menţină poziţia competitivă în rândul celor mai importante companii imobiliare din România, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienţi, care include bănci, Bancpost fiind principalul client, dar si instituţii publice, fonduri imobiliare, investitori străini, companii locale de dezvoltare imobiliară şi alte companii private.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii