Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Servicii de comunicatii de generatia a treia pe frecventele radio destinate serviciilor GSM

ro

23 Feb, 2010 18:46 2498 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
23.02.2010

Servicii de comunicaţii de generaţia a treia pe frecvenţele radio destinate serviciilor GSM

ANCOM a finalizat astăzi, împreună cu reprezentanţii industriei telecom prezenţi la reuniunea Consiliului Consultativ, condiţiile tehnice şi administrative pentru furnizarea în paralel în benzile 900 MHz şi 1800 MHz a serviciilor de comunicaţii electronice de generaţia a treia cu serviciile de comunicaţii de generaţia a doua.
Furnizarea de servicii 3G (servicii multimedia şi de transmisiuni de date) în aceste benzi va fi posibilă imediat ce licenţele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligaţii: continuitatea furnizării serviciilor 2G (servicii de voce), protecţia sistemelor GSM care vor funcţiona şi în continuare în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz, precum şi protecţia sistemelor de radiocomunicaţii existente în benzile adiacente.
Operatorii vizaţi de această decizie sunt Orange Romania, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, care deţin licenṭe de utilizare a frecvenṭei in aceste benzi şi care vor avea posibilitatea de a oferi servicii 3G (date, multimedia) şi în benzile în care până acum se furnizau exclusiv servicii de voce şi servicii de date prin GPRS şi EDGE. Acest lucru va fi posibil numai după investiţii în reproiectarea reţelelor şi instalarea unor noi tipuri de echipamente care vor utiliza ambele tehnologii - atât cele specifice sistemelor de comunicaţii mobile de generaţia a doua, cât şi cele aferente sistemelor de generaţia a treia.
După intrarea în vigoare a acestei decizii, în România vor activa trei operatori de telefonie mobilă care deţin licenţe GSM şi care vor avea posibilitatea de a furniza şi servicii 3G în baza acestor licenţe (Orange Romania, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications) şi patru operatori care deţin licenţe 3G (Orange Romania, Vodafone România, Telemobil şi RCS & RDS).
“Această măsură se înscrie în intenţia declarată a autorităţii de reglementare de a promova dezvoltarea comunicaţiilor electronice în bandă largă în România. Alături de licenţa CDMA acordată de ANCOM în anul 2008 şi viitoarea revizuire a regimului de utilizare a buclei locale, liberalizarea spectrului de frecvenţă în benzile de 900 şi 1800 MHz ar putea contribui la creşterea penetrării accesul la internet în bandă largă",  a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Decizia vine ca urmare a adoptării de Comitetul pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS şi GSM care operează în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz şi sistemele care operează în benzile adiacente, şi ulterior acestora a unei decizii, toate documentele amintite fiind adoptate în baza mandatului emis de Comisia Europeană către CEPT, în data de 5 iulie 2006. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, aşa numita Directivă GSM a fost modificată şi semnată în luna septembrie 2009 de către preşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului de Miniştri, Comisia Europeană a adoptând, în acelaşi context, o decizie care a intrat în vigoare odată cu directiva amintită.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro.
Persoană de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii