Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:26 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Arhiepiscopia Tomisului Sfințire la biserica din localitatea Satu Nou - 12.09.2014

ro

12 Sep, 2014 08:50 1140 Marime text
Sâmbătă, 13 septembrie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți biserica nouă, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din localitatea Satu Nou (com. Oltina). După sfințire va fi oficiată Sfânta Liturghie. Biserica veche din Oltina, „Înălțarea Domnului”, este monument istoric, fiind construită în anul 1860.

Înălțarea Sfintei Cruci, hramul mănăstirii Dervent

Duminică, 14 septembrie, începând cu ora 8.00, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ungariei, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, așezământ monahal care are și hramul Înălțarea Sfintei Cruci.

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat la Dervent - una mare şi trei mai mici - după cum spune tradiţia, „crescute din pământ", în prezent se mai află două: cea mare, cu puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului şi la ea se vindecă animalele bolnave. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane. (sursa: www.dervent.ro)

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și evocă două evenimente deosebite din istoria ei. Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci (pe Golgota), în secolul al IV-lea,de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare și înălțarea sa solemnă în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie 335.
Cel de-al doilea este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la poporul persan, în anul 629, și depunerea lui în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece ne amintește de patimile și moartea Mântuitorului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii