Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:34 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI pregătită să publice averea şi interesele candidaţilor la alegerile prezidenţiale

ro

22 Sep, 2014 13:01 1246 Marime text
Agenția Națională de Integritate a lansat pe pagina de Internet (www.integritate.eu) o secțiune distinctă, destinată declarațiilor de avere și de interese depuse în cadrul procesului electoral de către candidații la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2014, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit prevederilor art. 3, alin. (4) din Legea nr. 176/2010, „Persoanele care candidează pentru funcţiile de Președinte al României […] sunt obligate să îşi declare averea şi interesele”. Totodată, conform art. 3, alin. (5) din același act normativ, declarațiile de avere și interese se depun la Biroul Electoral Central, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare, și se transmit Agenției Naționale de Integritate „în termen de cel mult 48 de ore de la depunere”.

"Declarațiile de avere și interese se întocmesc potrivit modelelor prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 din Legea nr. 176/2010. Menționăm faptul că Agenția a efectuat demersuri pentru facilitarea procesului de completare a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese de către categoriile interesate, prin introducerea formularelor electronice inteligente, care permit completarea standardizat, în următoarele variante: online - cu semnătură calificată sau offline: fie electronic - cu semnătură calificată, fie tipărite - cu semnătură olograf, cu coduri de bare.

Persoanele care au obligația, conform legii, de a completa și depune declarații de avere și de interese, au la dispoziție atât „Ghidul de completare a declaratiilor de avere și de interese” (disponibil pe pagina de Internet a Agenției, la adresa: http://integritate.eu/Files/Files/Ghid_completare_DAI_2013/GhidCompletareDeclaratii Avere&Interese_EditiaIII_Mai2013.pdf), cât și „Ghidul de completare a formularelor elecronice (e-Forms) ale declaratiilor de avere si de interese” (disponibil la adresa: www.integritate.eu/Files/Files/GhidTehnicComplet/2014-02-06_GhidTehnicComplet_eFormsDAI&GhidUtilizPortalGestDAI_EdIIFeb2014.pps).

Formularele electronice ale declarațiilor de avere și de interese se pot descărca de pe pagina de Internet a Agenției, la adresa: https://declaratiielectronice.integritate.eu/.", comunică reprezentanţii ANI.

Precizăm faptul că, în termen de 48 de ore de la primire, Agenția va procesa și publica toate declarațiile de avere și de interese pe Portalul public al declarațiilor de avere și de interese, în secțiunea destinată alegerilor prezidențiale 2014.

Potrivit prevederilor legale citate anterior, obligația transmiterii acestora către Agenție revine Biroului Electoral Central, eventualele întârzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nefiind imputabile Agenției Naționale de Integritate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii