Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 25 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la Biroul Electoral Central! Măsuri pentru desfășurarea campaniei electorale

ro

14 May, 2024 21:19 684 Marime text
Foto: PexelsÎn ședința din data de 14 mai 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 (BEC) a adoptat o Hotărâre de interpretare, potrivit căreia, în cazul alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, primarii asigură panouri electorale distincte pentru alegerea primarului, alegerea consiliului local, alegerea președintelui consiliului județean și pentru alegerea consiliului județean.

Potrivit BEC, în cazul municipiului București, primarii de sector asigură panouri electorale distincte pentru alegerea primarului, alegerea consiliului local, alegerea primarului general și pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București. Pe fiecare dintre respectivele panouri electorale, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale ori candidat independent care participă la alegeri poate aplica un singur afiş electoral.

Totodată, și în cazul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, fiecare competitor electoral are dreptul la un sigur afiș electoral aplicat pe un panou.

Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Hotărârii BEC, sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

De asemenea, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă și a oricăror altor materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Birourile electorale de circumscripţie comunală, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București soluţionează, prin hotărâre, plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege sau privind încălcarea prevederilor art. 64, 65 şi 79 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 35 și 40 din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, în circumscripţia în care funcţionează.

Totodată, Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale aferentă alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European derulată în afara țării soluţionând, prin decizii, plângerile înregistrate cu privire la împiedicarea unui partid politic, unei alianţe politice, unei alianţe electorale sau unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege.

Încălcarea dispozițiilor legale cu privire la desfășurarea campaniei electorale atrage aplicarea sancțiunilor contravenționale sau penale, după caz.

Citește și: 

CCR respinge sesizarea ÎCCJ în legătură cu OUG privind organizarea alegerilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii